URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2012, 09:01

Livia Jurcan, mama gemenelor accidentate de Paprika: Tinerilor, nu conduceţi băuţi! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere (AsVAR) a organizat luni, în sala mare a Prefecturii, o dezbatere ce a avut ca scop conştientizarea şi responsabilizarea participanţilor la trafic asupra riscurilor la care se expun sau îi expun pe alţii, nerespectând regulile de circulaţie.

Drogurile, următorul pericol

La întâlnire au fost prezenţi aproximativ 100 de elevi ai Liceului Teoretic Aurel Lazăr, ai Colegiului Naţional Emanuil Gojdu şi ai Colegiului Tehnic Andrei Şaguna.

După ce membrii AsVAR au făcut prezentările invitaţilor, elevii l-au ascultat pe comisarul-şef al Poliţiei Rutiere Bihor, Dorin Sava, care a atras atenţia asupra creşterii numărului de morţi în urma accidentelor la 18, anul trecut, faţă de 12, în 2010, dar le-a prezentat şi care sunt noile cauze ale accidentelor rutiere descoperite la nivel european: cursele de maşini, amatorii de senzaţii tari şi cei care conduc drogaţi.

Discursul comisarului-şef a fost urmat de cel al inspectorului general adjunct Nicolae Ungur, care le-a vorbit despre importanţa atenţiei în trafic.

Totuşi, fiind "supuşi" unor prezentări lungi, pline de cifre şi statistici, fără interactivitate, de mai multe ori liceeni au dat de înţeles că nu sunt prea interesaţi de subiect - sau mai degrabă de modul de prezentare ales de organizatori -, aşa că unii au început să şuşotească.

Trauma unei familii

Momentul în care au devenit însă atenţi a fost cel al discursului pregătit de Livia Jurcan, mama gemenelor implicate în teribilul accident provocat în luna iunie 2011 de Iuliu Kiss, zis Paprika, în urma căruia una dintre ele, Adriana, a murit pe loc, zdrobită între fiarele maşinii.

Invitată de AsVAR să le vorbească elevilor, femeia a declarat că se alătură demersurilor asociaţiei "în lupta de prevenire a gravelor accidente şi a motivelor pentru care avem de-a face cu un număr mic de vinovaţi".

"Până acum 9 luni, eram o familie modestă, de muncitori, cu trei copii de ale căror rezultate ne bucuram. Totul s-a sfârşit cu tragicul accident în care două gemene au fost despărţite pentru totdeauna, de un şofer care s-a urcat beat la volan şi a uitat că este şi el părinte", a povestit înlăcrimată Livia Jurcan.

Femeia a vorbit despre traumele prin care trece Anca, geamăna supravieţuitoare, dar şi Mihaela, verişoara celor două, care se afla cu cele două surori în maşină, de la momentul accidentului şi până în prezent. "Ele stau neputincioase în faţa mormântului Adrianei", a mai spus orădeanca.

Sancţiuni prea mici

Livia Jurcan le-a spus liceenilor cauzele accidentului, arătând că la 55 de minute de la producerea lui, Iuliu Kiss avea 1,1% alcoolemie în sânge, că avea o viteză de aproape 100 km/h şi că nu a respectat semnul de "Cedează trecerea". "Consider că sancţiunile pentru cei care se urcă băuţi la volan nu sunt pe măsură. Voi, tinerilor, puneţi vă rog un mai mare preţ pe viaţa voastră şi a altora", le-a spus ea elevilor.

Cu acest prilej, orădeanca s-a arătat nemulţumită şi de modul în care au procedat poliţiştii la locul accidentului. "Poliţia Rutieră de ce nu i-a recoltat în timp util testul de alcoolemie şi nu i-a ridicat rapid probe biologice? Domnilor poliţişti, vedeţi genocidul de pe şosele şi ar trebui să le împânziţi cu controale, nu doar pentru maşinile modeste, ci şi pentru cei cu bolizi", a spus Livia Jurcan, care în final a mai făcut un apel către tinerii prezenţi: să nu bea până nu au lăsat cheia de la maşină acasă.

Prezent la întâlnire, avocatul Mircea Ursuţa a declarat că legislaţia rutieră din ţară este printre cele mai retrograde din lume şi că nu există o diferenţiere semnificativă a sancţiunilor pentru micile abateri de la Codul Rutier, respectiv faptele cu adevărat grave.

Cu toate că a fost numită de organizatori ca fiind o dezbatere, la finalul întâlnirii, tinerilor nici măcar nu li s-a dat şansa să pună întrebări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Despre adevăratele cauze ale dramei familiei Jurcan. (II)
I. ”Dorin Sava, care a atras atenţia asupra creşterii numărului de morţi în urma accidentelor la 18, anul trecut, faţă de 12, în 2010,...” 1. Dl. comisar ne poate atrage atenţia și asupra modului în care subordonaţii domniei sale au monitorizat conformitatea instruirii pentru o conducere auto preventivă a cursanților din școlile de şoferi bihorene? 2. ”Peştele de la cap se împute!”. Prin acţiuni preventive eficiente ale Poliţiei rutiere, începând cu înscrierea candidaţilor la şcolile de şoferi, şansele ca drame ca cea a familiei Jurcan să fie evitate, sunt mari.
Postat 08 Martie 2012, 22:25 de un oradean
dedicatie speciala pt sava
as vrea sa stiu la ce ora si-a tinut pledoaria betivul de sava pt ca la ora 07.45 el deja are in sange o alcolemie pe care numai colegii lui o pot masura.
Postat 07 Martie 2012, 19:41 de huidu
debil mintal
uite un frieeeer ce vrea sa ZBOARE ! ia si gramatica cu tine si ZBOOARA :))))
Postat 07 Martie 2012, 09:27 de anka
debil mintal
de ce nu carpi tu !! da i drumul: START! :))))))) greselile gramaticale sunt normale, dolenatele tale sunt demne de un debil mintal , esti perfectionist dar bolnav cu capul, suuferi rau :)) prefer sa nu scriu corect gramatica decat sa am durerile tale de cap :))))))) e vita mea si o traiesc cum vreau .PUNCT, LIBER javra .
Postat 07 Martie 2012, 09:25 de anka
militienilor
comisarul Militienilor Rutieri si Calare pe Pulan din Bihor, Dorin Sava mai bine i ar fi invatat pe elevi cum se musamalizeaza accidentele grave, cum se masluiesc probele, cum se da si cui se da mita ca sa scapi dupa ce ai omorit niste oameni nevinovati. Cam asta faceti voi acolo militienilor, pe banii nostri, cea mai infecta specie de militieni de pe pamint, n ati mai avea zile si nici un ban de inmormintare bortosilor cu cashcheta....
Postat 07 Martie 2012, 01:16 de garcea
Despre adevăratele cauze ale dramei familiei Jurcan.
I. ”Dorin Sava, care a atras atenţia asupra creşterii numărului de morţi în urma accidentelor la 18, anul trecut, faţă de 12, în 2010, dar le-a prezentat şi care sunt noile cauze ale accidentelor rutiere descoperite la nivel european: cursele de maşini, amatorii de senzaţii tari şi cei care conduc drogaţi.” Dle comisar-şef: 1. Preşedinde al CE Jośe Manuel Barosso ar trebui să ne prezinte principalele cauze ale accidentelor rutiere la nivel naţional? 2. Pe psihologii şi medicii care dau avize de apt medical pentru cei care produc asemenea drame pe şosele (inclusiv pe trecerile de pietoni, sau în refugiile de tramvai/autobuz), de ce nu îi trage nimeni la răspundere? Dar pe miliţienii-examinatori (şi) din subordinea dvoastră, care trec la examenul de absolvire al şcolii de şoferi, asemenea ”îngeraşi” ai morţii? 3. Şi aşa ”...vom fi 16 milioane de români”, vorba mult \"iubitului\" și \"stimatului\" dvoastră Președinte.
Postat 06 Martie 2012, 21:42 de un oradean
@legiunea infecta
la ce greseli gramaticale ai facut, tu tre\' sa fii vita aia de Anka ce infecteaza marea majoritate a comment-urilor... crapa, te rog, sa putem citi linistiti de acum inainte...
Postat 06 Martie 2012, 17:08 de plictisit de prosti
wwooooooooow
nu alcoolul ucide in viata ci prostia unor anumite categorii sociale :))) bine ar fi sa ucida alcoolul aveam un conducator mort demult :)) ce creiere seci aveti, extraordinar!
Postat 06 Martie 2012, 15:15 de asa da !
wwooooooooow
nu alcoolul ucide in viata ci prostia unor anumite categorii sociale :))) bine ar fi sa ucida alcoolul aveam un conducator mort demult :)) ce creiere seci aveti, extraordinar!
Postat 06 Martie 2012, 15:15 de asa da !
Exista tratament pentru soferi bauti!
Puscarie pana nu mai poate conduce, adica pana la vreo 70 ani. Si cu siguranta ca am scapa de ei, dar din pacate respectam dreptul la viata pentru persoane care nu ne respecta noua acest drept. Acum gunoiul o sa scape pentru ca e judecat de TRAIAN MUNTEANU, care si-a primit o mica portie din mita pentru al elibera din arest preventiv sa poata face rost de grosul mitei care urmeaza sa o primeasca, si o sa ii dea vreo 3-4 ani cu suspendare pentru ca e un \"stalp al societatii\", ca are copii de ingrijit, ca soarele rasare de la est, ca celalat de ce a umblat cu tico si nu a avut un tanc, ca asa e soarta si unii mor degaeba si alte motive complect aiurea (a se vedea motivele aberante cand le-a invocat acest judecator si a scapat de inchisoare alte gunoaie, in toate procesele care le-a judecat).
Postat 06 Martie 2012, 15:09 de Un sofer
LEGIUNEA infecta
mai du te la medic si trataeaza te:)))))) auzi legiunea straina ca faci pe tine de frica :)) nu te mai pisssssssssssssssa atata pe tine :))))) distrusule te au castrat in Franta si acum vrei Orala ce debil mintal ia vezi un medic sa ti dea indemnizatie de handicapat:)) ai deficiente mentale accentuate , iti plac barbatii ca numai la ei trag aaaaaaaaa am inteles tu faci ORAL :)) nu te vinde asa usorr rrrrrr ia un tratament de prostata sa poti urina in GURA :))
Postat 06 Martie 2012, 15:03 de LEGIUNEA infecta
@viata are pretul
"viata are pretul", sa-mi bag pul@ in mortii ma-tii de agramat. mai mult ca sigur ca esti un pusti de 15-16 ani, fara permis, si cu o singura "masina" in familie, a tatalui tau ( o DACIA, care e masina sigura spre deosebire de "cuti"). Prostul dracului! Da-i-as mu*e m@-tii!
Postat 06 Martie 2012, 11:26 de Legiunea straina
@viata are pretul
nu e Vuscan eu iti recomnad un psiholog ai o radacina puternica :obsesia :)) CALITATEA e sfetnic in viata :)) tinerii trebuie sa invete sa se pretuiasca . Invidia nu dezvolta decat inferioritatea celui ce nu vrea calitate :)) si da vina pe altii, asta nu e o solutie, betivi la volan vor exista si exista nimeni nu poate opri acest fapt :)) in final viata depinde de calitatea ta .
Postat 06 Martie 2012, 11:15 de caliatatea e sfetnic
să mori tu?
tu eşti vuşcan, aşa-i? tu ştii mai bine cum e cu bolizii şi moartea...
Postat 06 Martie 2012, 11:01 de @viata are pretul
Nimeni nu moare daca se urca intr-o masina
Dar poate muri daca se intilneste pe drum cu gonoaie ca Paprika. Sa-i dea viata aceleasi evenimente in familie cum a provocat el la altii. Acolo peste vreo 15-18 ani cand ii va fi mare fata ! Bafta!
Postat 06 Martie 2012, 10:24 de Sofer
pe care tu ti l permiti , nu are alt pret
TINERILOR nu va mai urcati in masini gen cuti de conserva, amin!
Postat 06 Martie 2012, 09:30 de viata are pretul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON