URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2016, 07:32

Lista lui Bolojan: Şeful PNL Bihor şi-a impus propriii oameni pentru Parlament, trimiţând-o pe Lucia Varga "la plimbare"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agitaţie mare cu ocazia întocmirii listelor de candidaţi ai PNL Bihor pentru alegerile parlamentare. Deputata Lucia Varga, care s-a văzut "sărită" fără menajamente de la candidatură şi a demisionat, în semn de protest, de la conducerea Organizaţiei de femei a PNL, a continuat, luni seară, seria atacurilor la adresa preşedintelui filialei judeţene, Ilie Bolojan, contestând felul în care acesta şi-a impus propriile preferinţe.

Mica rebeliune

După primele declaraţii publice făcute la Bucureşti, prin care Lucia Varga a acuzat dictatura lui Bolojan, iar acesta invoca votul PNL Bihor, care ar fi ales democratic o listă de 5 candidaţi, din care fosta demnitară de la Mediu lipsea, presa centrală a publicat, tot luni, informaţii şi despre o mică "rebeliune" a unor primari bihoreni, proveniţi probabil din rândul susţinătorilor Luciei Varga, produsă la sediul central al partidului.

Mai mulţi primari din Bihor s-au strâns la sediul PNL din Modrogan, nemulţumiţi de ''lipsa de democraţie'' din filiala condusă de secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a scris Mediafax, citând surse din PNL. Cei aproximativ 12 primari care s-au strâns la sediul PNL au reclamat ''mâna de fier'' cu care Bolojan conduce filiala PNL Bihor şi ''lipsa de democraţie''.

Aceştia s-au plâns, potrivit sursei citate, de modul în care sunt luate deciziile la nivelul filialei, legitimitatea BP judeţean interimar, precum şi procedul de selecţie a liberalilor bihoreni care şi-au anunţat intenţia de a candida la alegerile locale. Mai exact, ei susţineau că din cei 11 liberali care şi-au anunţat candidatura, Ilie Bolojan, susţinut de BP judeţean interimar, ar fi selectat ''în mod arbitrar'' 5 persoane, refuzând să supună la vot lista de 11 candidaţi.

Dictatură...

Aceleaşi argumente au fost reluate, câteva ore mai târziu, şi de Lucia Varga, prezentă în studioul Antenei 3 pentru a acuza "practici nedemocratice" în privinţa alcătuirii listelor pentru scrutinul din decembrie, în Bihor dar şi în mai multe judeţe din ţară, demersul său fiind, potrivit spuselor deputatei, nu neapărat unul personal, ci vizând mai degrabă democraţia de partid, în mare pericol.

"Ne-am înscris (pentru candidatură) 11 colegi liberali care îndeplineam condiţiile de integritate, de tot ce trebuie şi care trebuia să avem susţinerea a două zone (din judeţ). Ne-am căutat susţinerea, ne-am dus în Biroul Politic Judeţean (BPJ), iar acolo domnul Bolojan, din cei 11 a ales 5 membri; a întocmit o listă cu 5 liberali şi a supus la vot Biroului Judeţean - pe care, cu o săptămână înainte, l-a propus şi l-a aprobat tot el, pentru că această conducere este lipsită de legitimitate", a relatat Lucia Varga, citată de Bihorştiri.ro.

... sau democraţie "scurtă"?

Contactat telefonic, Ilie Bolojan a confirmat, practic, spusele deputatei privind procedura de formare a listelor, doar că a catalogat-o ca fiind democratică, fiindcă s-a făcut prin vot, chit că BPJ-ul a fost solicitat să voteze, de fapt, o "listă scurtă" întocmită în prealabil de el.

"Cei care au dorit să candideze şi-au depus o declaraţie în acest sens şi erau două variante de lucru: să supunem la vot fiecare dintre aceste candidaturi individual sau, la propunerea preşedintelui, să propunem o echipă de parlamentari în această etapă. Cu votul majorităţii covârşitoare a celor prezenţi, s-a mers pe varianta de a se face un vot secret pe o echipă propusă de preşedinte, iar dacă această echipă nu ia voturile (necesare) să se treacă la votul individual. Lista pe care am propus-o pentru această primă etapă, pentru că nu s-a definitivat lista la Bihor, a primit (la vot secret) 26 de voturi pentru şi 3 împotrivă. Urmează a doua etapă de desemnare în aşa fel încât să stabilim care din această echipă de parlamentari va fi la Camera Deputaţilor, care va fi la Senat şi să completăm şi pe al 6-lea loc eligibil", a relatat Bolojan.

Candidaturi secrete

"Dumneavoastră aţi făcut o listă de 5 oameni, aţi schimbat regulile în timpul jocului, nu ne-aţi acordat egalitate de şanse, iar demersul meu de astăzi este acela de a asigura egalitate de şanse pentru toţi cei 11 care s-au înscris în competiţie, să avem şansa de a fi evaluaţi", a replicat Lucia Varga, cerându-i lui Bolojan să reia procedurile. "Am speranţa, în ceasul al 12-lea, că o să se întâmple: să asiguraţi democraţie în partid şi să reluaţi votul la Bihor şi la toate organizaţiile unde sunt contestaţii!".

Secretarul general al PNL nu s-a arătat, însă, impresionat de discurs, cum de altfel nu se arătase marcat nici de demisia Luciei Varga anunţată cu câteva ore înainte. Bolojan a remarcat doar că la votul secret din BPJ, "dacă acei colegi care nu au fost propuşi în echipă ar fi avut susţinători, în mod cert nu ar fi trecut această echipă" şi, deci, s-ar fi trecut la votarea individuală. Cum nu au avut, a rămas "echipa" sa.

Liderul PNL Bihor a refuzat, în schimb, să dezvăluie numele celor 5 pe care i-a propus, invocând faptul că lista nu e definitivată. Urmează ca finalizarea ei să aibă loc săptămâna viitoare, iar anunţarea candidaţilor PNL din fiecare judeţ se va consuma după validarea listelor în Biroul Politic Naţional.

Toamna cuţitelor lungi

În mod evident, dincolo de declaraţiile publice ce se pun în centrul atenţiei "democraţia internă de partid", la nivelul organizaţiei PNL Bihor se observă o rearanjare evidentă a polilor de putere, Ilie Bolojan exercitându-şi tot mai puternic influenţa asupra filialei şi a listelor de candidaţi.

Favoriţi ai fostului preşedinte Cornel Popa, cum erau Cristian Bodea şi Lucia Varga (primul exclus din partid, cea de-a doua scoasă de pe liste) sunt marginalizaţi în filială şi scoşi de pe liste, primarul orădean impunând în viitorul Parlament oameni despre care crede că vor fi mult mai eficienţi şi dedicaţi decât cei de dinainte. O "purificare" similară a avut loc şi în vară, cu prilejul alegerilor locale.

Deşi numele "celor 5" viitori candidaţi liberali bihoreni la Parlament nu au fost dezvăluite, e foarte posibil ca printre aceştia să se regăsească Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, care corespund, se pare, profilului dorit de Bolojan.

Rămâne de văzut dacă pe lista de candidaţi va figura şi numele lui Cornel Popa, un personaj politic care şi-a atins limitele, despre a cărui ineficienţă şi incompetenţă Bolojan a avut prilejul să se convingă din plin în ultimul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar căruia totuşi îi datorează, în parte, avansarea în ierarhia politică. De altfel, felul în care Popa a fost convins să nu mai candideze la CJ a fost tocmai promisiunea asigurării unui loc eligibil de parlamentar în viitorul mandat, ca un soi de "pensie politică".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
de la bins catre birtin
....poate a venit vremea ca cei din zona binsului sa lase locul celor din zona Birtinului, nu ca ar fi mai destepti dar poate is mai putin flamanzi... deocamdata. Iar de Popa, orice cursa are un finis, al lui se pare ca se apropie, DOAMNE AJUTA.
Postat 11 Octombrie 2016, 21:14 de FLORIN64
LILIACUL ȘI CELE DOUĂ NEVĂSTUICI
"Un Liliac, zburătăcind ca un năuc,/ Era să dea-ntr-o seară de bucluc,/ Căci nimeri, pe-o ferestruică, / Într-un culcuş de nevăstuică./ Cum nu era cu neamul guzganilor în pace,/ Ea şi sări la dânsul să-l înşface./ – Cutezi să vii aici, când neamul tău / A căutat, cum ştii, să-mi facă rău? / Căci ce mai tot încolo şi încoace,/ Eşti Şoarece şi pace! / (Sau nu-s, eu, Nevăstuică!)/– Am fost zvârlit, aici, ca o fițuică / De-o pleasnă mai puternică de vânt,/Dar Şoarece n-am fost şi nici nu sunt,/ Că n-am nimic comun cu rozătoarele./Priviţi-mă: eu sunt cu aripi, Doamnă,/ Şi aripile pasăre înseamnă…/ Jos Şoarecii! Trăiască Zburătoarele!/ Cum îi vorbise bine, ca din carte,/ Ea l-a lăsat să plece mai departe./ Dar poate că blestemele păcatelor / L-or fi mânat cu joaca lor poznaşă / La altă Nevăstuică, – o vrăjmaşă / A tuturor înaripatelor –/ Şi ea, cu gândul la obârşie,/ Voia ca pasăre să-l sfâşie./ – Eu pasăre?! Sunt mai de viţă!/ N-am pene, ca să mă feresc./ Nu vezi că-s Şoarece, Domniţă? / Trăiască neamul şoricesc! / Ştiind s-o schimbe şi s-o dreagă, / SCĂPĂ DIN NOU CU PIELEA-NTREAGĂ ! " ( La Fontaine )
Postat 11 Octombrie 2016, 10:24 de TDS
Hahahaha
Incet ,bolovan isi arata fata...e bine...e bine si ca Varga nu mai are postul asigurat ...a avut destule mandate..trebuia sa faca atunci ceea ce tot canta acum...
Postat 11 Octombrie 2016, 09:39 de Tinas
Birtinezul, acest cal troian
De prostie si incompetenta l-am banuit totdeauna, dar de tradare... In vara a sabotat pnl la judetene anuntand, desi nimeni si nimic nu i-o cerea, ca popa ciordel nu va fi ales sef la cj. Urmarea s-a vazut. Profitand cum spuneam, de prostia si incompetenta lui, psd+aliatii au pus mana pe functia de presedinte al cj. Un vot, doar unul, i-a lipsit birtinezului! Sunt convins ca la lipsa acelui vot/consilier a pus umarul si popa ciordel. Acum schimband regulile jocului in alegerea candidatilor pe pozitii eligibile provoaca aceleasi tensiuni taman in pragul alegerilor. Ma intreb cui s-a vandut, lui tariceanu care l-a facut om?!
Postat 11 Octombrie 2016, 08:58 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON