URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2015, 14:54

Liderii PNL Bihor: Ca partid care a făcut Unirea Mare, avem îndreptăţirea să vrem Oradea Mare. PSD şi UDMR vor binele oraşului?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră de la declanşarea campaniei pentru Oradea Mare, copreşedinţii PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, au organizat, vineri, o conferinţă de presă pentru a-şi declara sprijinul, la fel ca şi deputatul de Oradea Florica Cherecheş, pentru unificarea celor două localităţi şi pentru a îndemna cetăţenii să iasă din case pe 14 iunie, când va avea loc "turul al doilea" al referendumului de fuziune.

Şanse la regionalizare

Atât Popa, cât şi Ghilea, au subliniat că dacă Oradea ar avea o populaţie şi o suprafaţă mai mari acest lucru ar determina şi o putere economică sporită şi, implicit, salarii mai mari pentru locuitorii oraşului, ba – mai mult – în eventualitatea reorganizării administrativ-teritoriale pe regiuni a ţării, Oradea ar avea şanse crescute să devină centru de regiune, nu să fie inclusă, alături de oraşe precum Satu Mare ori Zalău, în regiunea condusă de la Cluj.

"Avantajele unificării sunt de partea orădenilor mai mult decât de partea celor din Sînmartin", a spus Cornel Popa, care şi-a exprimat speranţa că pe 14 iunie şi orădenii se vor dovedi mai interesaţi de referendum, mergând la urne, cu argumentul că "vor da un vot nu pentru politicieni, ci pentru ei şi pentru familiile lor".

"PNL a avut vocaţia luptei pentru unire în toată existenţa sa. Am făcut Unirea Mare, avem acum toată îndreptăţirea să milităm şi pentru Oradea Mare", a mai spus Popa, lansând "un apel călduros şi frăţesc" ca orădenii să se prezinte la vot pe 14 iunie.

O "realizare deosebită"

"Acest proiect nu este al lui Bolojan, ci al orădenilor", a spus şi Gavrilă Ghilea, amintind că nu întâmplător ideea se bucură de susţinerea a tot mai mulţi orădeni performanţi în domeniile lor de activitate, fie români, fie maghiari. "Credem că şi maghiarii, de data aceasta, vor merge la vot. Poveşti precum cele cu scăderea procentajului (n.r. – de etnici maghiari în Oradea Mare) nu mai sperie populaţia maghiară", a adăugat senatorul Ghilea.

Acesta a scos în evidenţă că progresul este inevitabil, dar contează dacă el se produce la timp, permiţând valorificarea unor şanse, sau dacă, dimpotrivă, se pierde timp, ceea ce duce şi la pierderea unor oportunităţi de dezvoltare. "Nu e totuna când realizăm lucruri deosebite în Oradea, dacă le facem azi sau peste zece ani", a spus Ghilea.

Despre "ataşamentul PSD şi UDMR"

Ajuns la sediul PNL după începerea conferinţei de presă a celor doi copreşedinţi ai organizaţiei judeţene, primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit pentru sprijin colegilor liberali implicaţi în campanie, dar şi companiilor şi orădenilor de rând care pe zi ce trece se alătură voluntarilor ce militează pentru Oradea Mare. Bolojan a mulţumit, de asemenea, şi conducerii locale a PMP care, deşi această formaţiune nu este în alianţă cu liberalii, a recomandat membrilor şi simpatizanţilor săi să voteze pentru fuziune.

Pe de altă parte, primarul Oradiei a lansat o provocare către PSD şi UDMR, declarându-se convins că şi liderii locali ai acestor partide "sunt conştienţi de importanţa unificării, şi cred că ar putea face şi ei mobilizarea la vot, dovedindu-şi ataşamentul faţă de acest oraş".

Întrebat de BIHOREANUL dacă nu regretă că a renunţat la alianţa locală cu PSD în favoarea celei cu UDMR, în condiţiile în care udemeriştii boicotează referendumul, dar numeroşi pesedişti îl susţin, Bolojan a amânat "reglarea conturilor" cu politicienii din cele două formaţiuni până după turul al doilea al referendumului. "Voi face astfel de comentarii după 14 iunie", a promis primarul Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
!!!!!!!!!!
@pinonel: hmm, daca ai fost coleg de clasa cu individa inseamna ca noi doi am fost colegi de liceu! Daca retin bine e o diferenta de doi ani!
Postat 07 Iunie 2015, 00:17 de TDS
Inaintasii au facut o Romanie Mare, voi ati facut o hotie mare!
@tsd Nu am votat niciodata neocomunistii si nici usl-ul, dar cu individa am fost coleg de clasa patru ani. Daca imi spunea cineva ca va ajunge maistra la fco ii spuneam ca-i nebun... rar fiinta mai stearsa ca ea! Sper ca in curand poza sa reprezinte un grup de penali bihoreni urmariti penal.
Postat 06 Iunie 2015, 15:04 de pinonel
BLEAAAHHHH!
Imi vine sa vomit de cate ori o vad pe aceasta individa ajunsa si cu votul meu in Parlament! De Ghilea portocaliul nu mai vorbesc! GREATA MAXIMA!
Postat 06 Iunie 2015, 00:31 de TDS
S-au înghesuit patru întro singură "gogoaşă" !!!
"Gogoaşa" au mâncat-o cu mult timp în urmă, când regiunile au fost stabilite cu reşedinţele lor cu tot ... subiectul e închis şi "mort" pentru Oradea !!! L-au ratat, liberalii bihoreni, în urmă cu 7 ani !!! În rest, unificare să fie dar nu prin absorbţie, ca să ajungă şi mai departe de cât este acum - fizic şi instituţional - administraţia publică locală faţă de cetăţenii ei !!! Soluţia era fuziune prin comasare şi puţini ar mai fi rămas "contra", dacă dezbaterea se purta în acest sens !!!
Postat 05 Iunie 2015, 22:01 de WinDos
Acum ori niciodata!!!
Mai mult ca sigur, capetele incornorate de la udmr si psd vor tacea - malc (ca de obicei - inventatorii boicotului). Doresc din toti rarunchii sa nu treaca acest referendum, ca apoi sa-si revendice asa zisa "victorie". Fals! Daca nu ne-ar privi pe toti aceasta unire, in mintea lor ar da impresia unei victorii, dar e dureros ca vor sa ingroape acest oras, din lasitate si miserupism. Sa nu mai lasam acesti oameni urmariti de catuse si plini de bubele comunismului sa ne ia speranta de a face din Oradea un brand! Avem toate conditiile, oradeni mergeti la vot pe 14!!
Postat 05 Iunie 2015, 15:40 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON