URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2013, 13:23

Liberalii Bodea şi Boeriu: Prin timbrul de mediu, ministrul Rovana Plumb a restrâns accesul la maşină "ca pe vremea lui Ceauşescu"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jos timbrul de mediu!

Senatorii liberali Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu au înregistrat încă din 23 aprilie 2013 un proiect de lege prin care au propus desfiinţarea timbrului de mediu actual şi înlocuirea acestuia cu o taxă de poluare de un ban pe litrul de combustibil, motivând că timbrul de mediu este o taxă nedreaptă, incorectă, împovărătoare pentru cetăţenii cu venituri mici şi care apasă asupra pieţei auto.

"Am vrut să înlocuim deviza doamnei ministru "luăm mult de la puţini" cu "luăm foarte puţin de la toţi". Timbrul de mediu este o taxă percepută în avans, pe ideea că plăteşti pentru cât vei polua, dar dacă ai plătit-o şi a doua zi îţi ia foc sau ţi se fură maşina nimeni nu-ţi mai dă banii înapoi. De asemenea, este o taxă inechitabilă, pentru că eu, care am o maşină de 5 ani adusă din Germania trebuie s-o plătesc chiar dacă vecinul meu, care are o Dacie de 30 de ani şi care poluează mai mult, nu trebuie s-o plătească. Deci ea nici nu contribuie la înnoirea parcului auto din România. Mai mult, dacă eu am o maşină de acum 20 de ani nu plătesc taxa chiar dacă fac 100.000 de kilometri pe an, iar vecinul meu, care are o maşină de 3 ani recent adusă din Germania, şi care poluează mai puţin, trebuie s-o achite, chiar dacă el o foloseşte doar o dată pe lună", a explicat senatorul Valeriu Boeriu dezavantajele timbrului de mediu actual într-o conferinţă de presă susţinută joi împreună cu senatorul Cristian Bodea.

Plăteşti cât poluezi

"Noi am propus ca în locul timbrului de mediu, care este inechitabil şi nelegal, dovadă că au început deja să apară procese împotriva statului, să instituim o taxă de poluare ca în Germania, inclusă în preţul combustibilului. Fiecare poluator ar plăti pe măsura poluării produse, statul ar economisi bani şi efort prin faptul că taxa ar fi percepută de benzinari în locul funcţionarilor, ar degreva cetăţenii de stat la cozi la ghişee. În plus, cetăţenii nu ar mai fi pedepsiţi cu taxe de mii de euro doar pentru că nu-şi pot permite să cumpere maşini noi, nepoluante", a spus Boeriu.

Pe de altă parte, a conchis el, în timp ce banii colectaţi de stat prin Administraţia Fondului de Mediiu sunt folosiţi pentru lucruri "care nu au nimic în comun cu poluarea, precum finanţarea programului Casa Verde ori reabilitarea reţelelor de canalizare, banii strânşi din taxa de poluare ar putea fi folosiţi, conform proiectului nostru de lege ar putea fi cheltuiţi doar pentru programe de împădurire".

Întrebări de Plumb

Pentru că, încă din 30 aprilie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a opus iniţiativei celor doi senatori liberali de Bihor, iar la 3 august, sub semnătura premierului Victor Ponta, Guvernul şi-a exprimat avizul negativ, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea au anunţat că luni, 9 septembrie, vor adresa o interpelare ministrului de resort.

Pus la dispoziţia jurnaliştilor, documentul dezminte afirmaţia Rovanei Plumb conform căreia înlocuirea timbrului de mediu cu taxa de poluare după model german inclusă în preţul combustibililor ar determina scumpirea în lanţ a produselor şi serviciilor, şi formulează cinci întrebări la adresa ministrului Mediului: "ce sume şi-a propus Ministerul să colecteze în acest an din încasările aferente timbrului de mediu, ce sume s-au colectat până în prezent, cum a folosit Ministerul aceşti bani, cât trebuie să plătească Guvernul pentru despăgubirile stabilite de instanţe din taxele similare precedente şi cât a plătit până în prezent, precum şi câte procese sunt pe rol pentru recuperarea timbrului de mediu şi la ce valoare se ridică sumele revendicate de cetăţeni".

Comunista

"Timbrul de mediu este profund inechitabil, şi singura explicaţie pentru care doamna Plumb ţine la el este că doreşte să strângă cât mai mulţi bani, cel mai probabil pentru a plăti despăgubirile din trecut, pasând astfel problema pe viitor, pentru că noi avem convingerea că mai devreme sau mai târziu şi în România se va ajunge la taxa de poluare pe model german, inclusă în preţul combustibililor. Deocamdată, însă, la Bucureşti se creează impresia că dacă spui o prostie ca să păcăleşti ziariştii lumea te crede, dar lumea nu e proastă, vede şi simte pe propria piele că nu are bani să achite un timbru chiar şi de 6.000 de euro pentru o maşină pe care şi-o poate cumpăra la mâna a doua cu 1.500 de euro. Doamna Plumb nu este nici socialistă, nici social-democrată, pentru că tot ce a reuşit să facă a fost să restrângă accesul cetăţeanului la o maşină, care în ziua de azi a devenit un lux ca pe vremea lui Ceauşescu", a mai spus senatorul Valeriu Boeriu.

Reacţii pozitive

La rându-i, senatorul Cristian Bodea a declarat că luna aceasta proiectul său şi al colegului Boeriu va ajunge la Senat şi, în pofida avizului negativ dat de Guvern la începutul lunii trecute, va încerca să convingă cât mai mulţi parlamentari să-l voteze. "Încercăm să-i convingem în primul rând pe colegii noştri, opoziţia ne-a spus că va vota alături de noi, unii pesedişti ne-au spus şi ei că vor vota cu noi", a afirmat senatorul Cristian Bodea.

Proiectul de înlocuire a timbrului de mediu cu o taxă de poluare inclusă în preţul combustibililor, de un ban pe litru, a determinat până acum reacţii pozitive din partea conducerii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, a Asociaţiei Benzinarilor Particulari şi a Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
timbru de mediu
Este timpul sa trecem la lucruri normale.Ne-am saturat de aventurieri cu ideile lor timpite.Sa le aplice la mama lor acasa .Cine are coloana vertebrala ori face ceva ori pleaca acasa si locul altuia capabil.
Postat 06 Septembrie 2013, 19:22 de Moldovan Ioan Dan
timbrul de plumb
O idee laudabila si bine argumentata care daca nu este sustinuta de colegii celor doi initiatori ar putea fi sustinuta de potentialii beneficiari ,care au dreptul la initiative legislative daca insumeaza un anumit numar de semnatari.Succes ,domnilor parlamentari de Bihor !
Postat 05 Septembrie 2013, 14:40 de pusca si curaua lata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON