URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2015, 17:52

Liberalii bihoreni se opun modificării Codului Muncii la doar 4 ani după precedenta lege. Motivul? Este păgubos şi pentru angajator şi pentru salariat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu participarea colegelor din Cameră, Lucia Varga şi Florica Cherecheş, deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa a moderat vineri o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor patronale locale (Asociaţia Firmelor Bihorene, Federaţia Patronilor Bihor, Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, dar şi a unor companii importante precum Faist, Connectronics, Comau, H. Essers, Benvenuti şi unor instituţii ca Universitatea Oradea şi Primăria Oradea) pe tema proiectului de modificare a Codului Muncii iniţiat de Blocul Naţional Sindical.

După ce a trecut de Senat prin aşa numita adoptare tacită, adică fără nicio discuţie, proiectul a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Acesta prevede modificarea a peste 100 de articole şi aliniate din legea adoptată cu doar patru ani în urmă, în 2011, fără ca între timp realităţile economice şi sociale să se fi schimbat, impunând, în schimb, privilegii ale sindicatelor "la pachet" cu birocratizarea raporturilor de muncă, dar şi cu discriminarea angajatorilor şi chiar a angajaţilor, a afirmat deputatul Ioan Cupşa în conferinţa de presă ulterioară dezbaterii pe care a moderat-o.

Birocraţie şi scumpirea muncii

Exemplificând, Cupşa a arătat câteva dintre cele mai importante modificări ale Codului Muncii pe care le doreşte BNS. Între acestea, angajatorul va avea obligaţia de a-i comunica în scris angajatului orice propunere de modificare a contractului de muncă individual, iar acesta să răspundă tot în scris într-un termen de 10 zile şi abia apoi să se poată încheia un act adiţional la contractul individual de muncă. De asemenea, în cazul în care un angajat îi va provoca angajatorului un prejudiciu, acesta nu şi-l va putea recupera prin acordul comun cu autorul, adică direct cu angajatul, ci doar în urma unei hotărâri judecătoreşti, ceea ce va complica şi mai mult relaţiile de muncă.

În ce priveşte recuperarea orelor suplimentare efectuate de angajat, angajatorul va fi obligat nu doar să plătească salariatul, ci şi să-i ofere zile libere neapărat "în următoarele 30 de zile", ceea ce, conform spuselor deputatului Florica Cherecheş, va crea dificultăţi mai ales firmelor cu activitate sezonieră ori celor care depind de shimbările de producţie în funcţie de sezon. "Dacă o fabrică de confecţii trece de la producţia articolelor de vară la cele de toamnă, indiferent cât va fi de aglomerată cu comenzi, va fi obligată să dea liber angajaţilor tocmai când va trebui să le onoreze", a spus Cherecheş, fapt care va produce fabricii prejudicii care, finalmente, se vor reflecta negativ şi în veniturile angajaţilor.

Proiectul de modificare al Codului Muncii introduce şi discriminări între angajaţi, ca de pildă prin prevederea că un muncitor necalificat va putea fi în perioada de probă 10 zile, iar unul calificat 30 de zile.

"Absurd"

Pe de altă parte, modalitatea de verificare a aptitudinilor angajatului ar urma să fie şi ea modificată, pentru că proiectul instituie obligativitatea ca angajatorul să negocieze cu angajatul această verificare, ceea ce, a sublinat deputatul Cupşa, "este de-a dreptul absurd".

La fel a catalogat acesta şi limitarea excesivă a dreptului angajatorului de a stabili obiective de performanţă angajatului, precum şi "ingerinţa sindicatului, care va participa la această negociere între angajator şi angajat". "Azi, de pildă, sindicalistul va putea participa la negocierea obiectivului de performanţă al unui angajat dintr-o bancă, iar mâine la negocierea obiectivului de performanţă al unui salariat al altei bănci, concurente", a  exemplificat deputatul liberal, care a concluzionat că, "de fapt, dispare pur şi simplu posibilitatea angajatorului de a desface un contract individual de muncă din lipsa performanţei angajatului".

Risc asumat

Insistând că propunerile de modificare a Codului Muncii sunt contrare legislaţiei europene, dar şi dăunătoare atât angajatorului, cât şi angajaţilor, Cupşa a afirmat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii mediului de afaceri, liberalii se vor opune prin vot, chiar cu riscul ca opoziţia lor să fie percepută ca fiind în favoarea exclusivă a firmelor. "Ne asumăm responsabilitatea politică, pentru că noi considerăm că un Cod al Muncii trebuie adoptat doar prin consultarea tuturor factorilor implicaţi, patronate şi sindicate, şi pentru că el nu trebuie să fie doar al angajatorului sau doar al angajatului, ci să fixeze un echilibru, pentru că priveşte întreaga societate", a mai spus Cupşa.

"Suntem puşi în faţa unui fapt împlinit, pentru că proiectul acesta a ajuns la Camera Deputaţilor fără nicio dezbatere, iar noi considerăm că angajatorul are nevoie de angajat la fel cum angajatul are nevoie de angajator, şi niciuna dintre părţi nu trebuie să aibă o poziţie privilegiată una faţă de cealaltă", a afirmat şi Florica Cherecheş.

La rându-i, Lucia Varga a declarat că a solicitat reprezentanţilor mediului de afaceri care au participat la dezbatere să ceară şi deputaţilor PSD şi UDMR să se opună proiectului BNS, dat fiind că liberalii, singuri, nu pot împiedica adoptarea acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
???????????
@CristiOradea: OK, sunt BADARAN! DAR EXPLICA-MI DE CE? ALTFEL NU POT SA MA INDREPT!!!! Sau poate chiar sunt NEBUN! Eu nebun iar F.C. ATOTSTIUTOARE, CREDINCIOASA SI IUBITOARE DE BIBLIE!
Postat 12 Octombrie 2015, 01:37 de TDS
@TDS
Pana acum erai doar absurd prin rautate, acum ai devenit si badaran. Ai devenit ca un nebun care urla si injura in piata, nu te mai ia nimeni in serios asa.
Postat 12 Octombrie 2015, 00:37 de CristiOradea
la marit taxe locale, pe cand se vor opune?
De ce nu se opun fata de cresterea taxelor locale? Aaa da, e codul fiscal, modificat de PSD si intors o data de PNL ist-ul sef al statului din cauza ca reducerea TVA ar fi fost prea mare la 19%, singura propunere PNL ista a fost reducere la 20%! Deci despre ce si despre cine vorbim? Niste ratati! in frunte cu PNL-istul sef de la primaria Oradea!
Postat 10 Octombrie 2015, 09:43 de User anonimizat
IN CUR AND
Ii recomand Cherechesoaiei profitoare sa se pupe in cur_and cu parintele! In stil ecumenic!
Postat 09 Octombrie 2015, 20:39 de TDS
GURA, TACI!
Iar a bagat Cherechesoaia capul in poza? Dupa invatamant se pricepe si la Codul Muncii? Pai sa-ti povestesc eu cucoana cum se fac unele angajari in Orafea pe criterii de competenta...neo! Asta nu te deranjeaza? Si tie, IMPOSTOAREO fara pic de talent in politica iti recomand ultimul hit Banica jr.!
Postat 09 Octombrie 2015, 20:37 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON