URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2013, 14:56

Liberalii bihoreni, bucuroşi că PNL „a ieşit din mascarada comisiilor care se prefac că dezbat regionalizarea şi proiectul Roşia Montană"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Am anunţat cu două săptămâni înainte ca partidul să ia vreo decizie în acest sens că nu voi vota pentru proiectul de exploatare de la Roşia Montană. Toate argumentele pro sunt de natură economică, dar îndoielnice, şi toate argumentele contra sunt de natură ecologică şi sunt certe", a declarat joi, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o împreună cu Cristian Bodea, senatorul PNL Bihor Valeriu Boeriu.

Să tăiem pădurile!

Boeriu a făcut cu două zile în urmă o declaraţie politică în plenul Senatului pe tema Roşia Montană, intitulată „Avem resurse naturale. Cum scăpăm de ele?", în care a ironizat dur pretenţia premierului Victor Ponta că proiectul de exploatare este bun pentru România.

„România aplică de mai mulţi ani Programul Naţional „După noi potopul". România vinde tot, după petrol, gaze şi aur, îşi vinde toate resursele naturale. Cetăţenii se întreabă ce ar putea urma? Ar putea urma pădurile. S-ar crea astfel mii de locuri de muncă pentru drujbişti timp de câţiva ani. Apoi, după tăierea pădurilor, atâtea câte mai avem, din redevenţa de 4% sau chiar 6% am putea să facem lucruri folositoare, să modernizăm drumurile forestiere sau să construim zeci de fabrici de mobilă şi de hârtie. Nepărat, înainte de a vota vânzarea pădurilor, parlamentarii vor vizita cel puţin o pădure, pentru a decide în cunoştinţă de cauză", a comentat, cu sarcasm, senatorul liberal atât pretenţia lui Ponta că vânzarea resurselor „este bună pentru România", cât şi slugărnicia unor parlamentari de a merge la Roşia Montană pentru a-i găsi argumente favorabile.

Lăsând gluma la o parte, senatorul PNL a spus că îi felicită pe toţi membrii comisiei speciale a Parlamentului care nu au făcut deplasarea „populistă" la Roşia Montană, şi că „nu văd rostul repetării acestui circ cu căşti de miner".

Mascaradă

„Se poartă un teatru al comisiilor parlamentare, o mascaradă a comisiilor de specialitate", a spus şi senatorul Cristian Bodea, adăugând că la fel ca în cazul Roşia Montană s-a întâmplat şi cu aşa-zisa comisie a vicepremierului Liviu Dragnea privind regionalizarea.

„Rostul acestor comisii este să se prefacă a dezbate ceea ce deja de fapt s-a bătut în cuie. La regionalizare, comisia s-a prefăcut că a căutat soluţiile cele mai potrivite pentru reorganizarea administrativ-teritorială, dar a găsit fix cele opt regiuni care existau. Dovadă sunt reorganizările din Sănătate şi Finanţe", a spus Bodea, făcând referire la transformarea direcţiilor judeţene de finanţe în administraţii judeţene încorporate unor direcţii regionale, precum şi la proiectul de transformare, după acelaşi model, a direcţiilor judeţene de ambulanţă în servicii judeene subordonate unor direcţii regionale.

„Vrem doar să dăm o aparenţă de democraţie unor decizii pe care miniştrii le iau prin birouri. Aşa s-a vrut şi cu Roşia Montană, atâta doar că PNL a refuzat să mai joace în această mascaradă", a spus senatorul liberal.

Cristian Bodea consideră că PSD, care are cuvântul decisiv în guvernare, „joacă un joc periculos în asemenea mascarade", pentru că „nu poţi prosti cetăţenii la nesfârşit, dovadă sunt protestele din stradă". El a mai spus că dacă guvernanţii vor să ia decizii în ce priveşte subiectele controversate cum sunt exploatarea aurului şi gazelor de şist, dar şi regionalizarea, „trebuie să deschidă dezbateri reale şi sincere".

În context, el a criticat şi modul în care prim-vicepreşedintele PNL Klaus Johannis „nu a prezentat în partid niciun proiect privind regionalizarea", deşi i s-a încredinţat această temă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
S-a clarificat in sfarsit starea de fapt
USL e ca si inexistent in realitate, parlamentarii din Bihor sunt ca apa sfintita in sensul in care cu sau fara ei e totuna, iar liderii locali ai partidelor nu au nici o treaba cu vreo guvernare. Asadar, toti martafoii astia sunt platiti degeaba de catre contribuabilii care i-au ales ca sa reprezinte interesele bihorenilor, nicidecum sa se lamenteze ca nu pot face ceva. Vai de capul nostru cu asa alesi.
Postat 27 Septembrie 2013, 20:52 de Kriss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON