URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2016, 16:02

Pe-o mână cu "experţii": Leontin Ţîrle, directorul Casei de Pensii Bihor, reţinut de DNA pentru fapte de corupţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Leontin Ţîrle, directorul Casei de Pensii Bihor, a fost reţinut, joi, de procurorii DNA Oradea, sub acuzaţii de corupţie. "Săltarea” PSD-istului are legătură cu mega-dosarul instrumentat anul trecut împotriva tuturor angajaţilor Serviciului de Expertizare Medicală de pe lângă Casa de Pensii.

Potrivit unui comunicat al DNA, Leontin Ţîrle este acuzat de luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) şi tăinuire în formă continuată (19 acte materiale), furnizorii şpăgilor fiind chiar subordonaţii din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală. Faptele au fost denunţate chiar de respectivii.

Şpăgi de la şpăgari

Procurorii susţin că, în perioada 2014-2015, directorul Casei Județene de Pensii a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală, “denunțători în cauză”, mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400 euro) și foloase necuvenite (pizza și whisky), “cunoscând că provin din comiterea unor fapte penale”.

“Aceste foloase au fost primite de către denunțători în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile”, arată DNA.

Pe de altă parte, într-un alt context, Leontin Ţîrle a primit, în perioada 18 mai - 11 iunie 2015, sume de bani, în total 5.423 lei, de la un alt medic, şi el denunțător în cauză, “în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai și la timp, în cadrul casei județene de pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naționale de Pensii”.

“Acest lucru i-a permis denunțătorului să avizeze cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condițiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialiști. În această manieră, denunțătorului i s-a creat posibilitatea de a obține sume de bani într-un cuantum mai ridicat și mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situația revizuirilor”, explică documentul.

Leontin Ţîrle a fost reţinut, joi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA Oradea, care îl vor prezenta, vineri, Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mită în grup

După cum se ştie, medicul Vasile Sălăjan, şeful Serviciului de Expertiză Medicală, colegii săi, Anca Domnica Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan au fost arestaţi în 18 iunie anul trecut.

Cei 10 sunt acuzaţi că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii. Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice. Faptele lor au fost filmate pe ascuns de anchetatori, săptămâni în şir, stabilindu-se astfel că era vorba de o practică generală şi continuă.

În numai două săptămâni, din cele 738 persoane care le-au trecut pragul, 733 au fost filmaţi că au "cotizat".

Iniţial, cei 10 au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor de la Parchetul Bihor, cei care au declanşat ancheta împotriva lor şi ulterior au predat-o la DNA. Pe 20 iulie 2015, atât medicii, cât şi asistenţii au fost trimişi în arest la domiciliu, iar mai târziu au intrat sub control judiciar.

Înapoi la lucru

Scăpaţi de povara arestului domiciliar, trei dintre asistenţi - Monica Ignat, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan - s-au şi întors la lucru în toamna anului trecut, ocupându-se de problemele administrative ale Serviciului de Expertiză Medicală. "Întocmesc programările, documentele, arhivează dosare. Sincer, sunt de ajutor. Ne este extrem de greu, lucrăm în regim de avarie cu cei doi medici din Marghita, respectiv Beiuş, care vin la Oradea prin rotaţie", explica atunci şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle.

Pentru că valoarea şpăgilor depăşea 10.000 euro, ancheta a fost predată DNA Oradea, ai cărei procurori, pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, au decis să "rupă" dosarul în cinci, câte unul pentru fiecare cuplu medic-asistent.

Primii trimişi în faţa instanţei sunt, din ianuarie a.c., Pleşa şi Ignat. Medicul e inculpat pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că între 11 mai - 15 iunie 2015, în doar 26 de zile, a luat de la 235 de pacienţi şpăgi de 55.975 lei.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Experţi în şpăgi: Detalii şocante privind sistemul corupt patronat de medicii de la Pensii (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Rusinica
Leontine cand i-au arestat pe medici ai spus intr-un interviu ca tu nu stiai despre ce se intampla acolo. Esti chiar ultimu om din casa de pensii? Esti un om de o nesimtire rara. Stai linistit ca nu esti singuru, impreuna cu medicii si asistentele de acolo sunteti niste zdr.... Stiti cati ani de puscarie v-as da eu? Numa atatia cati ati trait bine pe seama bietilor oameni. Asa sa va ajute Dumnezeu. Nu bate Dumnezeu cu paru , ti-l da doar sa te plimbi cu el. Baniii care i-ai luat pentru posturile scoase la concurs unde sunt?
Postat 10 Iunie 2016, 01:28 de TeVeDe
GRAV
N-as fi crezut ca si Leonti Tirle (Breje) se poate compromite! Uite ca s-a putut!
Postat 09 Iunie 2016, 20:37 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON