URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2018, 17:00

Lenea e mare! Mai mulţi orădeni au preferat să renunţe la ajutorul social şi la o masă caldă decât să muncească în folosul comunităţii

Decât să muncească, mai mulţi orădeni au preferat să renunţe la beneficiile pe care le-ar putea primi din partea statului şi din partea municipalităţii.

Numărul de dosare de ajutor social a scăzut considerabil în Oradea, la fel şi numărul persoanelor care primesc o masă caldă la cantina socială, după ce beneficiarii nu şi-au îndeplinit orele de muncă în folosul comunităţii, impuse, în primul caz de lege, iar în cel de-al doilea, printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Informaţiile au fost făcute publice joi, într-o conferinţă de presă, de directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), Arina Moş, care a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe 2017, alături de viceprimarul Florin Birta.

Faţă de 2016, numărul de dosare de ajutor social a scăzut în 2017 de la 200 la 174. Numărul persoanelor cuprinse în aceste dosare, însă, a crescut de la 429 la 461. "Am tăiat ajutorul social acolo unde nu s-au efectuat orele de muncă în folosul comunităţii. Numărul beneficiarilor a crescut deoarece, în schimb, am sprijinit familii cu mai mulţi copii", a detaliat Arina Moş.

Pentru o singură persoană dintr-o familie, ajutorul social este de 142 de lei, pentru două persoane 255 lei, iar pentru trei persoane 357 lei. Atât directorul ASCO precum şi viceprimarul Florin Birta au subliniat că doar un procent foarte mic, circa 0,2% din populaţia Oradiei, necesită ajutor social.

Tot din statisticile ASCO se vede că, după ce Consiliul Local a introdus obligativitatea efectuării a 72 de ore de muncă în folosul comunităţii pentru beneficiarii cantinei sociale, numărul acestora a scăzut de la 114 la 81.

Merită precizat şi că, din cauză că documentele cerute sunt mai "stufoase", iar ASCO a făcut verificări riguroase privind îndeplinirea criteriilor, şi numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire a scăzut semnificativ. La începutul anului 2017, în ianuarie, numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire cu energie termică era de 1862 în timp ce în luna decembrie a aceluiaşi an numărul acestora a scăzut la 1130.

Pe de altă parte, ASCO a efectuat plăţi pentru stimulentul de inserţie (650 lei pe lună) al tinerelor mămici care se întorc la muncă mai devreme. Numărul acestora a crescut de la 707, în 2016, la 1001, în 2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu prea înţeleg..
Dacă o mămică se întoarce mai repede la muncă,excluzând că nu are cine să stea cu copilul,ajunge 650 pe lună pentru îngrijitoare?
Postat 27 Ianuarie 2018, 18:55 de crisan
Psd
Multumim pt tradiția ajutoarelor sociale in apropierea alegerilor. Asta ati facut , în scopul voturilor at creat leneși și hoti. Acum punetii la munca.
Postat 25 Ianuarie 2018, 19:17 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON