URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fiecare are impresia că meseria lui e cea mai importantă, că fără el nu se poate, că oricum eforturile nu-i sunt răsplătite și că salariul nu e niciodată de ajuns. Așa că nu trebuie să ni se pară nemaiîntâlnit comportamentul angajaților de la UPU.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiam că Sicilia e cea mai săracă zonă, dar una dintre cele mai frumoase, cu nenumărate vestigii ale unor civilizaţii străvechi, cu straturi greceşti, romane, arabe, normande, hispanice. Ca de obicei, am întâlnit şi acolo români, mai mulţi decât m-aş fi aşteptat. Unul, Ionuţ, din Dâmboviţa, mi-a spus că în ruptul capului nu s-ar întoarce în România. "Banii pe care voi îi primiţi acum în ţară sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult"...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?
26 Noiembrie 2010, 11:40

Legea micii reforme în Justiţie a intrat în vigoare, dar în Bihor schimbările se vor vedea abia peste 6 luni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de joi a intrat în vigoare Legea privind unele măsuri pentru accelerarea judecării proceselor, aşa numita "Lege a micii reforme din justiţie", care îşi propune scurtarea termenului de soluţionare a dosarelor. Impactul pe termen scurt la nivelul Tribunalului Bihor va fi redus. Dar nu în viitorul apropiat.

Potrivit judecătorului Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, principalul impediment este numărul mare al cauzelor înregistrate la nivelul instanţei, care a crescut cu 13% faţă de anul trecut, de la 18.536 de dosare în 2009 la 21.005 dosare în 2010.

La aceasta se adaugă deficitul de judecători. Din cele 34 de posturi de judecători existente la nivelul Tribunalului, 9 sunt libere, iar 3 posturi sunt temporar neocupate, două judecătoare fiind în concediu maternal, iar o alta fiind delegată la Penitenciarul Oradea.

Termene de 10 luni

"Din acest motiv s-a ajuns la o supraîncărcare a judecătorilor aflaţi efectiv în activitate, Tribunalul Bihor fiind între primele tribunale ca încărcătură de dosare pe judecător din ţară. Efectul negativ s-a resimţit şi în acordarea termenelor de judecată, ajungându-se ca în materia contenciosului administrativ şi fiscal primul termen de judecată să fie fixat la aproximativ 10 luni de la depunerea cererii", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Cea mai mare încărcătură de dosare o au magistraţii Secţiei comerciale, contencios administrativ şi fiscal. Pe fondul crizei economice, numărul de cauze aflate pe rolul secţiei a crescut cu 31% faţă de anul precedent, de la 8.616 dosare în anul 2009, la 11.308 dosare înregistrate în 2010.

"În aceste condiţii impactul pe termen scurt al Legii nr. 202/2010 la nivelul Tribunalului Bihor va fi redus, iar soluţionarea unei cereri de la o zi la alta un deziderat greu de atins, cel puţin în următoarele şase luni", susţine Cristian Monenci.

Citaţii prin e-mail şi fără evacuări iarna

Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea judecării proceselor sau Legea "micii reforme" în Justiţie îşi propune, în principal, scurtarea termenului de soluţionare a dosarelor.

Instanţa va putea dispune ca încunoştiinţarea părţilor să se facă şi telefonic, telegrafic, prin fax, e-mail sau orice alt mijloc de comunicare care asigură transmiterea textului supus comunicării sau înştiinţarea pentru prezentarea la termen.

Totodată, alte "instrumente" de tergiversare precum strămutarea dosarelor sau ridicarea excepţiilor au fost mai strict reglementate. Noua lege precizează că nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în procesele şi cererile privind creanţe având ca obiect plata unei sume de până la 2.000 lei inclusiv dar şi că hotărârea judecătorească prin care Judecătoria soluţionează contestaţiile la amenzile de circulaţie şi ordine publică sunt definitive şi irevocabile.

Tot Legea spune că în perioada 1 decembrie - 1 martie nu se pot face evacuări din locuinţe, decât în cazul în care creditorul face dovada că el nu are la dispoziţie altă locuinţă corespunzătoare ori că debitorul sau familia sa au un alt imobil în care să se mute. Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, fără niciun titlu, o locuinţă şi nici celor care tulbură în mod grav liniştea publică.

Divorţ la notar

Printre instituţiile nou-introduse sunt medierea în procesele comerciale şi de divorţ, divorţul pe cale administrativă şi divorţul la notar, tranzacţia, medierea şi recunoaşterea pretenţiilor civile în procesele penale sau judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei.

Potrivit Legii, dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, aceştia pot fi divorţaţi şi de ofiţerul de stare civilă sau notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune, care le eliberează un certificat de divorţ.

O altă noutate este "Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei". Aceasta înseamnă că şi infractorii români vor putea pleda ca americanii: "vinovat" sau nevinovat" şi beneficiază de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii şi cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii.

Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul în care acţiunea penală vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţie pe viaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)
 • Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)
 • Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
 • Meloterapie: Celebrul violonist Alexandru Tomescu le-a cântat copiilor din Spitalul Municipal Oradea cu vioara Stradivarius Elder - Voicu (FOTO/VIDEO)
 • Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
 • Lecţia de ecologie: Preşedinţii de asociaţii au fost informaţi despre programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii (FOTO)
 • Evitaţi! Lucrările la reţeaua electrică au blocat strada Louis Pasteur din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON