URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2016, 15:14

Lege anti-ambrozie: Deputatul PNL Florica Cherecheş propune amenzi “grele” pentru cei care nu-şi curăţă terenurile de buruieni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1789 de avertismente şi 600 de amenzi au aplicat, în acest an, poliţiştii locali din Oradea pe numele unor persoane fizice şi juridice, care nu şi-au întreţinut proprietăţile, contribuind astfel la înmulţirea ambroziei.

“Buruiana este cea mai alergenică plantă din România, e un pericol pentru sănătatea publică”, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Florica Cherecheş, care a anunţat că a depus în Parlament un proiect de lege cu măsuri pentru stârpirea plantei şi sancțiuni severe pentru neconformare.

Actul normativ prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor fi obligaţi cel puţin o dată pe an la lucrări de întreţinere a lor, în caz contrar fiind pasibili la sancţiuni pornind de la avertisment scris cu termen de conformare care, dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile propuse sunt de la 200 lei la 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice.

“Legea are și o componentă de prevenție, pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate feri de ea. Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, va fi obligată să desfăşoare anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu autorităţile publice locale, direcţiile agricole şi de sănătate publică, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acestei plante”, a spus Cherecheş.

În Oradea, există hotărâri de Consiliu din 2006 și din 2009 (HCL 725/2006 și HCL 429/2009) prin care se prevăd obligațiile proprietarilor de teren de a și le întreține, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd și amenzi contravenționale. 

“O problemă permanentă a Primăriei Oradea e cu terenurile din aproprierea căilor ferate, pe care CFR nu le întreţine. Li s-au aplicat trei amenzi deja, dar tot nu-și curăță terenurile, spre nemulțumirea cetățenilor care suferă cumplit de alergia aceasta”, a arătat deputatul PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Sfânta ”Amendă”.
I. “Buruiana este cea mai alergenică plantă din România, e un pericol pentru sănătatea publică”, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Florica Cherecheş, care a anunţat că a depus în Parlament un proiect de lege cu măsuri pentru stârpirea plantei şi sancțiuni severe pentru neconformare. 1. Proiectul de lege este, probabil, un copy-paste consolidat după ideea/propunerea senatorului Bodog; 2. Se pune totuşi o întrebare: Ministerul sănătăţii şi Ministerul mediului, apelor şi pădurilor, prin specialiştii lor, de ce nu au conceput şi promovat un Ordin de ministru comun, sau o Hotărâre de Guvern? 3. Recomandare pentru dona Cherecheş: Un stat eficient/puternic/dezvoltat/democrat, este un stat care acţionează preventiv, în interesul cetăţenilor săi, fără practici coercitive/staliniste exagerate. Oare de ce nu este cazul României? II. Câteva subiecte de analiză corectă şi imparţială pentru dna Cherecheş: 1. filmul: ”A conspiracy of faith”. 2. mirosurile care ajung deseori pe unele străzi NV-ul Rogeriusului, ca de exemplu str. Italiană. Aceasta, ca să nu mai fie acuzată de …miros selectiv. 3. IFN-urile, inclusiv ”creştine”, care acţionează ca şi adevărate organizaţii de cămătari. III. O întrebare şi pentru dona Luci Varga: De ce a fost necesară creearea Gărzii forestiere şi nu a fost suficientă o Gardă de mediu, probabil mai bine structurată? Sunt prea puţine structuri de control, respectiv şefi şi şefuleţi bine bugetaţi în România? PS: Comentariu care se încadredează în prev. art. 11 – Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii europene.
Postat 12 Septembrie 2016, 00:22 de stefan
@alexor
Cunoastem, in Ungaria si Balatonul e mare, nu-i lac!
Postat 10 Septembrie 2016, 11:35 de ili3
In Ungaria exista lege!!!
Eu am urmarit interventiile dansei, pt ca ma intereseaza acest subiect. Eu seara nu pot respira pe nas deloc si dimineata e groaznic, nu doresc nimanui. Daca ati fi urmarit si voi interventiile dansei, ati fi stiut ca s-a inspirat din legea Ungariei, care are amenzi de milioane de forint pt cei care nu-si curata terenurile de ambrozie. Fata de Bodog, Chereches vad ca se tine de treaba asta si chiar sper sa se aprobe in parlament si sa creasca amenzile, asa cum a mentionat pt ca altfel romanu`nu se simte.
Postat 09 Septembrie 2016, 11:13 de alexor
Felicitari!
Trebuie sa recunosc ca am probleme cu aceasta planta si problema nu a fost asa de mare pana nu a inceput orasul sa se umple de ea. De atunci am nasul in continuu infundat, stranut aiurea si imi sunt iritati ochii. E o initiativa de apreciat si faptul ca se adreseaza unor probleme de zi cu zi ale omului de rand ceea ce arata ca sunteti printre oameni si ca stiti de problemele lor. Va sustin!
Postat 09 Septembrie 2016, 09:31 de danielb
V-ati trezit tarziu!
A avut in 2013 florin bodog o initiativa pe tema starpirii ambroziei la senat! Stiu, d-voastra sunteti la camera si in buna traditie romaneasca nu stie stanga ce face dreapta. Va sugerez eu o tema de discutie. La subiect, combaterea efectelor ambroziei! Stiti cat costa un tratament cu antihistaminice? Stiti cati ani trebuie sa faci tratament pt. imunoterapie? De fapt cred ca habar n-aveti despre subiectul AMBROZIE, nu stiti ce provoaca alergiile, se vede din tampeniile pe care le propuneti ca ,,masuri de prevenire"! Poate le sugerati si ungurilor sa ia masuri, principalul focar de ambrozie din Europa este in Romania si in Ungaria.
Postat 09 Septembrie 2016, 05:38 de pinonel
Bravo!
Felicitări doamna deputat! Speram sa se aprobe și sa se promulge aceasta propunere și s-a nu se găsească prea multi "gica-contra", numai pentru ca n-au propus-o ei.
Postat 08 Septembrie 2016, 15:23 de Altul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON