URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2015, 19:37

Lecţia din Saint Gallen: Elveţienii vin în Bihor, să ne pregătească salvatorii montani şi să ne dea exemplul pârtiilor de succes

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În baza unui parteneriat vechi de 16 ani, autorităţile din cantonul Saint Gallen, Elveţia, îşi trimit specialiştii în Bihor, pentru a-i învăţa pe salvamontiştii de aici cum să se descurce în cazul accidentelor petrecute în munţi.

În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a lui Willi Haag, consilier al Guvernului St. Gallen, a doctorului Jochen Steinbrenner, de la unul din spitalele din St. Gallen, şi a altor reprezentanţi ai autorităţilor elveţiene, miercuri a fost lansat proiectul „MRT Center”, a cărui scop principal este „înfiinţarea unui centru de pregătire pentru salvatori montani în judeţul Bihor, beneficiind de experienţa elveţiană din St. Gallen, Elveţia”.

În valoare totală de 293.116 franci elveţieni, proiectul este finanţat prin programul de cooperare elveţiano-român, astfel că partea nerambursabilă, asigurată de Elveţia, este de 249.000 CHF, adică aproximativ un milion de lei, în timp ce contribuţia CJ Bihor este de 185.000 de lei.

Practic, în cadrul proiectului, la Vârtop va fi ridicat, pe construcţie metalică, un centru în care specialişti elveţieni vor pregăti români pentru acţiuni de salvare montană, atât pe timp de iarnă, cât şi pentru anotimpurile calde. „În ultimii ani, a crescut numărul de turişti care vizitează munţii noştri şi sunt convins că va creşte”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, ca să explice necesitatea proiectului.

Popa a adăugat că este mulţumit de activitatea alpiniştilor bihoreni, amintind de faptul că ei au intervenit şi la accidentul aviatic petrecut anul trecut, în Munţii Apuseni, când un elicopter ce transporta o echipă de medici şi personal medical s-a prăbuşit.

„Aveţi o regiune apreciată pentru sporturile de iarnă şi în creştere. Trebuie să vă dezvoltaţi structurile”, a declarat, la rândul său, oficialul elveţian Willi Haag. Necesitatea ca salvatorii să fie bine pregătiţi a fost subliniată şi de doctorul Jochen Steinbrenner.

Elveţienii le-au arătat apoi jurnaliştilor o serie de fotografii care le arată viziunea asupra turismului montan. Bineînţeles, diferenţele sar în ochi: în timp ce în Vârtop sunt două pârtii, în St. Gallen există o reţea complexă, unde telescaunul preia turiştii taman din gară!

Totodată, chiar şi oficialii elveţieni au subliniat cel mai important aspect pentru dezvoltarea unei zone de turism montan: accesibilitatea. În Elveţia, acest lucru nu este o problemă, dar în Bihor la Vârtop se ajunge doar traversând DN 76, una din cele mai distruse şosele din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON