URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2016, 13:50

Laszlo Tokes: Un alegător maghiar nu-i poate vota cu conştiinţa curată pe Szabo Odon şi Biro Rozalia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a deplâns, joi, soarta alegătorilor maghiari, spunând că aceştia nu au opţiuni la scrutinul din decembrie, deşi, culmea, chiar partidul pe care l-a fondat, PPMT, a ales să nu depună liste de candidaţi pentru Parlament.

Europarlamentarul a spus că alegătorii maghiari nu pot vota cu conştiinţa împăcată o parte din listele UDMR. "Îi invidiez pe alegătorii români, care au totuşi posibilitatea să aleagă dintre candidaţii mai multor partide. Nu există democraţie în microsocietatea maghiară şi conştiinţa alegătorului maghiar este foarte încărcată. Se pune întrebarea cum să procedăm, pe cine să votăm, mai ales că pe listele UDMR sunt foarte multe nume sumbre, compromise, avem candidaţi corupţi, care au trădat cauza autonomiei", a afirmat Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă.

Acesta a vorbit apoi despre listele UDMR din Bihor. "Este o situaţie specifică negativă în Bihor, unde pe primele două poziţii ale listei pentru Camera Deputaţilor (n.r. Szabo Odon şi Biro Rozalia) figurează nume compromise cu fapte de corupţie. Maghiarul din Bihor pur şi simplu nu poate vota cu conştiinţă curată această listă. Sunt şi alte cazuri similare în întreaga ţară", a susţinut europarlamentarul.

Întrebat, în acest context, din ce motive tocmai formaţiunea pe care a fondat-o, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, nu a depus liste pentru alegerile din decembrie, Tokes a evitat să răspundă direct. "Cred că în sistemul favoritist politic românesc UDMR-ul este atât de privilegiat încât niciun alt partid n-ar avea şanse şi nici fonduri băneşti pentru atingerea pragului de 5%, prag care de fapt a fost născocit pentru placul UDMR", a afirmat Tokes.

Cât despre speculaţiile că retragerea PPMT din cursa politică pentru alegerile parlamentare ar fi fost comandată de regimul FIDESZ din Ungaria, Laszlo Tokes a răspuns că nu el este preşedintele PPMT, deci nu cunoaşte detalii. "Eu sunt, într-adevăr, mentorul acestui partid, dar nu ştiu ce să zic despre aceste speculaţii. Cred că PPMT nu s-ar fi conformat unei astfel de porunci venite de la Budapesta. Eu cred că au decis asta în mod responsabil", a adăugat Tokes, lăsând să se înţeleagă că PPMT nu ar fi avut, de fapt, resurse suficiente pentru a susţine campania electorală.

În luna octombrie, preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, declara: "Nu am depus liste pentru că dacă UDMR nu primeşte 5% nu vrem să fim alibiul pentru acest lucru. Nu vrem să se spună că suntem groparul UDMR".

În altă ordine de idei, Tokes s-a arătat mâhnit de faptul că Biserica Reformată se implică politic pentru a susţine UDMR în alegeri. "Îmi pare rău că chiar şi biserica mea s-a angajat în această campanie nefastă. Luni, la Oradea, au avut loc un şir de evenimente de campanie în organizarea Bisericii Reformate, la care au participat Kelemen Hunor şi candidaţii corupţi ai UDMR Bihor", a spus europarlamentarul.

În fine, Laszlo Tokes a afirmat că maghiarii ar trebui să voteze cu conştiinţa, arătându-se convins că, în acest context, absenteismul la alegeri va creşte, iar o bună parte vor opta pentru partidele româneşti, care "nu au programe pentru minorităţi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cand doi iti spun ca esti beat ...
Stimate domnule Tokes, avem si noi o intelepciune populara: cand doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca! Dintr-un posibil si probabil simbol al democratiei moderne in Romania si Ardeal, ati devenit un personaj hulit si de romani si de maghiari. Am inteles ca aveti o familie noua si functie calduta de europarlamentar pe alte meleaguri. De ce nu-i lasati in pace pe romanii dar si pe ungurii de prin Oradea. Mergeti, vedeti-va de treburile Dvs. in alta parte, cei de aici nu sunt curiosi de parerile si opiniile Dvs.!
Postat 17 Noiembrie 2016, 18:42 de ClovnTrist
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON