URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2013, 08:42

Laszlo Tokes le cere parlamentarilor "cu bun simţ" să nu voteze legea exploatărilor la Roşia Montană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, şi Szilágyi Zsolt, vicepreşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, sunt cosemnatarii unei declaraţii de protest împotriva exploatărilor miniere de la Roşia Montană, făcută publică duminică.

Poluare iminentă

"Guvernul român condus de Victor Ponta a adoptat un proiect de lege prin care, practic, dă undă verde extracţiei de aur prin tehnologie pe bază de cianură la Roşia Montană. Cu toate că în campania electorală au promis tocmai opusul, adică stoparea proiectului minier, premierul şi tovarăşii săi şi-au manifestat din nou setea de bani, dovedind încă o dată că susţinerea de două treimi de care beneficiază în Parlament de fapt nu le este suficientă pentru aproape nimic, că joacă întocmai cum le fluieră oamenii de afaceri din străinătate, care urmăresc doar realizarea de profituri cât mai mari", scriu cei doi reprezentaţi ai PPMT.

Politicienii spun că în urma exploatărilor preţul îl vor plăti tot românii. "Jurnalişti români de seamă consideră că unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din istoria recentă a României se apropie de deznodământ. Iar preţul - aşa cum s-a întâmplat în ultimii peste 20 de ani - îl vom plăti tot noi, cetăţenii ţării, contribuabilii. Bogăţiile subsolului sunt risipite, vândute pe bani mărunţi; o parte a patrimoniului nostru cultural este pe punctul de a fi escamotată, iar mediul în care trăim distrus. Iar noi, ardelenii, ne alegem cu un lac de decantare de sute de hectare, poluat din plin cu metale grele şi cu cianură", se mai arată în declaraţia de protest.

Mai mult, susţin Tokes şi Szilagyi, proiectul de la Roşia Montană va pune în pericol siguranţa mediului din România dar şi pe cea a întregului continent. "Poluarea cu cianură de pe Tisa, care s-a produs în urmă cu 10 ani, a demonstrat deja ce efecte catastrofale poate avea ruperea unui dig", adaugă aceştia, amintind că în 2011 Parlamentul European a votat un document care le recomandă ţărilor membre ale Uniunii Europene interzicerea tehnologiei cu cianuri în industria minieră.

"Laşii" Ponta şi Antonescu

Tokes şi Szilagyi îi arată cu degetul pe Victor Ponta şi Crin Antonescu, care aruncă responsabilitatea acestui proiect asupra parlamentarilor. "Ca reacţie la mişcările de protest, plagiatorul Victor Ponta şi partenerul său de coaliţie, Crin Antonescu, nu vor să-şi asume responsabilitatea unei asemenea decizii şi aruncă pisica moartă în ograda altcuiva - lăsând pe seama conştiinţei senatorilor şi a deputaţilor din Parlament, un for care până acum nu a făcut altceva decât să aprobe orice iniţiativă a Guvernului, adoptarea sau respingerea proiectului", se mai arată în declaraţia de protest.

"Apelăm la toţi deputaţii şi senatorii cu bun simţ, care dispun de capacitatea de a judeca şi pe alte considerente decât instrucţiunile venite din partea partidelor şi interesele personale, egoiste, să spună "nu" cianurii, să spună "nu" jefuirii ţării noastre!", îi îndeamnă cei doi politicieni.

Liderii PPMT militează pentru dreptul la un mediu salubru şi la decizii în favoarea cetăţenilor şi nu pentru "oameni de afaceri înstăriţi din străinătate". "Ca ardeleni protestăm împotriva practicii Bucureştiului de a considera Transilvania o colonie bogată în resurse naturale pe care o poate exploata în mod nestingherit şi nelimitat, când de fapt ar trebui să o trateze ca pe o regiune istorică a Europei, demnă de a fi o Elveţie în sânul României şi totodată în sânul Europei Centrale", scriu Tokes si Szilagyi.

Cei doi îşi încheie declaraţia cu: "Spunem "NU" cianurii. Spunem "NU" jefuirii Transilvaniei. Spunem "NU" corupţiei. Spunem "NU" distrugerii mediului înconjurător. Ne-au dus la faliment în prezent. Să nu-i lăsăm să ne fure viitorul!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Noutate ?
Gunoiul nu poate fi ecologic.
Postat 02 Septembrie 2013, 17:01 de Oradean
cine culege in ROMANIA, cine minte !!!
ROSIA MONTANA :)) nu ma pun cu nebunul ca nu recunoaste ca este :)) eu sunt adeptul rationamentului nu a minicunilor insiruite de vadim in alianta cu basescu, 23 de ani aceiasi nesimtiti ne conduc prin minciuna. GATA CU MITUL ROSIA MONTANA ! VA OBLIGA FMI sa le pastrati AURUL care nu exista :))))).
Postat 02 Septembrie 2013, 14:39 de :)))))))
CORUPTIE masiva in ROMANIA !
JUSTITIA e CORUPTA asa cum OLANDA si alte state membre RECUNOSC, sanse la EGALITATE nu sunt.NUMAI clanul BASESCU au dreptul la un nivel de TRAI in ROMANIA, restul suntem SLUGI la STAPAN ! Cine traieste bine in ROMANIA: hotii pe banul public si evazionisti ? ZI de zi mor oamenii in urma GENOCIDULUI si JUSTITIA prioveste ca EBA neputincioasa , sa scoata MEDICI fatul !!!
Postat 02 Septembrie 2013, 09:49 de mor nevinovati
decenta va rog laslo tokes
daca cereti de la altii bun simt va rog sa il aplicati si in cazul orasului CAREI unde sunteti un oaspete frecvent,de al casei chiar,si sa nu mai defilati cu steaguri unguresti prin oras si sa nu mai faceti asemenea orgii pe la Select si sa ne lasati in pace banii orasului.Sa aveti bun simt si sa incercati sa traiti din ce produceti nu din banii statului roman pe care il criticati de cate ori deschideti gura! La Carei nu mai incitati si nici la Ghenci si nu discriminati etnic si dati dovada de mai mult bun simt!!!
Postat 02 Septembrie 2013, 08:53 de careian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON