URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2016, 18:31

Lansarea candidaţilor ALDE, sub semnul militantismului penticostal şi adventist. Traian Bodea vrea să plece de la CJ ca să „promoveze”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sonorizare proastă şi exaltare de tip confesional la „lansarea” listelor de candidaţi a ALDE Bihor, desfăşurată marţi după-amiază la Trade Center, la câteva ore după ce liderii filialei au renunţat să înregistreze listele la Biroul Electoral Judeţean, dintr-un motiv ridicol: încă nu fuseseră semnate de co-preşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

În condiţiile în care instalaţia de sonorizare a produs permanent microfonie, iar vorbitorii, cu două excepţii, au răcnit de-a dreptul, faptul că principalii candidaţi ai ALDE Bihor la Parlament - unul penticostal, Traian Bodea, primul pe lista pentru Senat, şi George Doca, deschizător la Deputăţie - au apăsat pedala creştinismului, reuniunea a creat martorilor oculari senzaţia unei sesiuni de incantaţii.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, Bodea i-a ameninţat pe consilierii locali ai ALDE Bihor că dacă nu se „mobilizează” să scoată un senator şi un deputat îşi vor pierde locurile câştigate astă-vară.

MC Corcheş

După imnul partidului, „pus” la difuzoare, şi după intonarea imnului naţional de către o tânără îmbrăcată în costum popular, maestrul de ceremonii al evenimentului, Dorin Corcheş, a avut serioase probleme în a-şi convinge colegii că s-au reunit pentru un lucru serios. „Sunt ...at. Suntem... aţi. Sper... ne-am... la startul... lor”, se auzeau, fragmentar, din cauza cuvintele sale proastei funcţionări a instalaţiei de sonorizare, astfel încât Corcheş a ridicat „volumul” în timp ce participanţii la eveniment râdeau de-a dreptul.

După ce şi-a lăudat partidul, Corcheş a afirmat că ALDE are în Bihor şi cea mai puternică organizaţie de tineret, dându-i cuvântul şefului acesteia, Radu Sidea. Acesta s-a lansat într-o critică împotriva guvernării tehnocrate, spunând că „nu beneficiază de jurisprudenţa electoratului”, concluzia fiind că este necesar ca românii să voteze ALDE, iar apoi acesta să guverneze cu PSD şi UDMR.

Devenit director de campanie, Corcheş a citit apoi listele de candidaţi, pe care se remarcă prezenţa, pe primul loc la Senat, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Traian Bodea, iar la Camera Deputaţilor a lui George Doca, pastor adventist, în timp ce alţi reprezentanţi ai formaţiunii, ca Octavian Bara şi Ioan Mintaş, sunt abia pe locurile 3 şi respectiv 2 la Senat. De altfel, pe lista pentru Senat a fost remarcată şi fosta şefă de cabinet a fostului preşedinte Radu Ţîrle, Camelia Gaciu, co-religionară cu Traian Bodea, adică penticostală.

Aleluia! şi Amin!

După un scurt discurs al fostei sportive orădene Simona Kadaş, candidată pe locul 4 la Deputăţie, în care aceasta a pledat pentru construirea de baze sportive, cel care a „rupt” audienţa a fost deschizătorul listei pentru Camera Deputaţilor, George Doca, de profesie jurist şi pastor adventist. Acesta a renunţat la microfon şi a vorbit tare şi teatral, în stilul retoric al pastorilor evanghelici, accentuând aproape mesianic concepţia sa despre prioritatea nr. 1 în cazul în care va deveni parlamentar: salvgardarea familiei tradiţionale şi în general a valorilor creştine.

„Tot ce-a spus doamna colegă este adevărat, dar la fel de adevărat e că şi morala creştină trebuie apărată, trebuie apărată căsătoria între femeie şi bărbat. (...) Adevăraţii oameni sunt cei care blochează un rău. Dumnezeu a lăsat căsătoria între un bărbat şi o femeie. Punct. Şi dacă Dumnezeu va dori să ajung în Parlament, voi milita pentru acest lucru cu toată fiinţa mea, pe lângă toate celelalte probleme. Eu, George Doca, voi lupta pentru familie!”, a spus proaspătul candidat, urmat de excalamaţii precum „Aleluia!” şi „Amin!”, spuse nu în glumă, ci cu aer serios.

Bodea, cu Dumnezeu şi cu consilierii

În acelaşi registru şi-a început discursul şi deschizătorul listei pentru Senat, Traian Bodea, care a spus direct: „Eu nu pot să contez pe altcineva decât pe Dumnezeu şi pe dumneavoastră. În centrul oraşului ne-am strâns acum câteva zile (n.r. – mitingul Coaliţiei Pentru Familie, duminică, Piaţa Unirii), s-au strâns atâţia oameni, pentru un lucru normal: în Parlamentul României trebuie să avem oameni care să militeze pentru familie. Nu vrem să vedem copii adoptaţi de homosexuali, nu vrem să vedem bărbaţi ţinându-se de mână la Lotus sau altundeva. Suntem cum ne-a lăsat Dumnezeu şi sperăm la veşnica mântuire”.

Pe de altă parte, însă, politicianul penticostal nu a uitat nici să critice guvernul tehnocrat, spunând că ALDE trebuie să lupte şi cu PSD, şi cu PNL, dar pentru ca după alegeri să formeze un guvern „cu PSD şi cu UDMR”, şi nici să avertizeze activul de bază că riscă să fie sancţionat dacă nu trage în campanie pentru îndeplinirea obiectivului, adică obţinerea unui loc de senator şi a unuia de deputat. „Nu vă culcaţi pe-o ureche. Să nu fim în situaţia să excludem consilieri locali pentru că nu s-au implicat cum trebuie!”, şi-a ameninţat Bodea colegii din „teritoriu”.

Corcheş, pentru parteneriatul cu PSD

În calitate de director de campanie, fostul PDL-ist Dorin Corcheş a mai ţinut şi el un discurs care s-a vrut mobilizator, îndreptându-şi tirul asupra PNL.

„Avem un parteneriat cu PSD, ne batem cu PNL. De ce să ne temem de PNL? Cine este la guvernare? PNL! Guvernul tehnocrat este o soluţie imorală. De ăştia să-mi fie mie frică? Niciodată!”, a răcnit Corcheş, reluând teza şefului PSD Bihor, Ioan Mang, că ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, ar fi culpabil de „foloase nemateriale necuvenite” deoarece a anunţat proiecte „de zeci de miliarde de euro în Bihor” (n.r. – centura metropolitană, centura Beiuş-Ştei şi centura Aleşd) ca să fie votat PNL.

La cauze, nu la efect

Un singur speech a făcut excepţie de la „linie”, şi anume al fostului secretar al ALDE Bihor, Octavian Bara, acum candidat la Senat pe locul 4, evident neeligibil. În discursul său, Bara a subliniat neîncrederea poporului în Parlament şi a afirmat că viitorii deputaţi şi senatori ar trebui „să meargă la bază, la cauzele” fenomenelor, precum sărăcia şi plecarea din ţară a tinerilor, nu să se mulţumească să facă legi nefuncţionale sperând că tratează „efectele”. „Ar trebui ca oamenii politici să nu mai facă legi în zona unde sunt numai efectele, ar trebui să meargă la cauze”, a spus Bara.

El s-a referit şi la ipocrizia politicienilor care una spun şi alta fac, dând ca exemplu parlamentarii PNL care cu câteva ore înainte votaseră proiectul lui Liviu Dragnea pentru anularea a 102 taxe, „care de fapt sunt 86”, pentru ca apoi să declare că vor ataca legea la Curtea Constituţională, la fel cum a făcut şi PSD la adoptarea Codului Fiscal, de care apoi s-a lepădat.

Corcheş, vice la CJ!

Într-o conferinţă de presă ulterioară „lansării”, reprezentanţii ALDE au fost nevoiţi să explice de ce nu au înregistrat listele de candidaţi la Biroul Electoral Judeţean în prima parte a zilei, aşa cum anunţaseră. „Doar azi am primit semnăturile domnilor copreşedinţi Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, nu aveam semnăturile în original”, a spus Bodea.

De asemenea, întrebat – tot de BIHOREANUL – de ce părăseşte Consiliul Judeţean, unde este vicepreşedinte alături de PSD-istul Ioan Mang şi de UDMR-istul Pasztor Sandor, Bodea a spus că se înţelege foarte bine cu aceştia, dar consideră accederea sa în Senat drept o promovare personală. „Nu am un motiv negativ să părăsesc Consiliul Judeţean, cred că este o promovare pentru mine să ajung senator, nu un regres. Dacă voi ajunge senator, va fi o onoare şi voi putea reprezenta toţi românii”, a spus Bodea.

El a completat că în acest caz funcţia de vicepreşedinte al CJ pe care o ocupă în prezent îi va reveni lui Dorin Corcheş, fostul consilier municipal PDL fiind acum simplu consilier judeţean.

Listele ALDE pentru alegerile parlamentare 2016

Senat:

Bodea Traian
Mintaş Ioan
Bara Octavian
Cuc Gheorghe
Gaciu Camelia
Duma Florin

Camera Deputaţilor:

Doca George
Blejan Ciprian
Mateaş Julien
Kadaş Simona
Turle Traian
Babău Ioan
Cuc Florian
Onea Sorin
Sala Ruxandra
Cuş Alexandra
Horvath Oana
Mohuţ Adrian

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pe cand lista peneleilor?
Candidatii pesedeilor sunt tot ӑia, ai ungurilor nu-s nici ei mai buni, astia de la alde sunt virusati de ,,pocӑiţi" ( ştiu, termenul politically correct este neoprotestanţi!). Daca voi ziceti asa o fi, mai mult sau mai putin! Totusi, pe cand lista peneleilor?
Postat 26 Octombrie 2016, 11:44 de pinonel
vai de noi
Astia vor sa ne reprezinte in parlament? Urmează zeciuiala?(o sa urmeze un nou impozit 10% din salariile noastre pt secta pencostalo-adventista). E foarte trist ca liberalul crestin Tariceanu e pus in genunchi de gasca penticostalo-adventista din Bihor(securisti lui Voiculescu din fostul PC parașutati in Alde). Manipularori, hoti care fura cu buna stiinta oameni saraci cu zeciuiala lor de secta, vor ajungă in parlament, unde ei ca minoritate vor sa ne intineze valorile si tradiitiile noastre crestin ortodoxe. *** acestea nu merita votul bihorenilor, eventul un scuipat si oprobiu public. Nu votati Alde
Postat 25 Octombrie 2016, 21:35 de aurora
P.S.
Aleluia ! :)))))))))
Postat 25 Octombrie 2016, 21:35 de AgentulTermic
super, am ras...
...cu lacrimi ! :D ASTIA vor sa ne reprezinte pe noi in parlament ? Vai de capul lor !
Postat 25 Octombrie 2016, 21:34 de AgentulTermic
Spune NU avortului !
Pai domnii astia se lauda cu o buna colaborare cu Divinatea, in principiu. Pai un principiu crestin elementar, dar de fapt uman elementar ar fi interzicerea prin LEGE a avortului la cerere .Nimic despre asta, Excelentele Voastre ?! WHY?
Postat 25 Octombrie 2016, 20:07 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON