URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2018, 17:39

La trei luni după ce au primit finanţarea pentru amenajarea Muzeului, şefii Consiliului Judeţean încă nu ştiu cum vor licita lucrările

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei luni după semnarea contractului de finanţare, proiectul pentru amenajarea curţii interioare a Muzeului Ţării Crişurilor şi a primului etaj al noului sediu, în clădirea fostei Comenduiri a Garnizoanei Oradea, a fost prezentat de directorul instituţiei, Aurel Chiriac, împreună cu cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Ioan Mang şi Traian Bodea, preşedintele Pasztor Sandor fiind aşteptat să se întoarcă de la Dublin, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Ryanair pentru a discuta despre continuarea curselor externe din Oradea.

„Trecem la fapte”

„A fost obiectivul nr. 1 în programul nostru de campanie finalizarea acestui obiectiv, care a stagnat din 2016”, a spus Mang, afirmând că „noi dorim ca până în 2020 Muzeul să fie finalizat şi mutat în noua clădire”. „Mă bucură că noi, actuala conducere, avem ceva diferit pentru noul muzeu”, l-a completat Bodea, referindu-se la faptul că proiectul de amenajare va fi finanţat cu aproape 5 milioane euro din fonduri europene.

„Pentru mine este o zi importantă după 11 decembrie anul trecut, când s-a semnat proiectul pe POR, iată că acum trecem şi la fapte. Faptul că pe această guvernare locală Muzeul a devenit prioritatea nr 1 a judeţului pe noi ne onorează”, a zis directorul Muzeului, amintind că instituţia este clasată a cincea în ţară ca valoare a patrimoniului şi spunând că perspectiva pe viitor este să aibă o importanţă mai mult decât regională.

Termen, 2020 toamna

Proiectul „Reparaţii capitale şi amenajare interioară sediu nou – Muzeul Ţării Crişurilor – lucrări de amenajare incintă şi amenajări speciale de muzeu”, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional, vizează, conform explicaţiilor lui Chiriac, pe de o parte amenajarea spaţiului aferent curţii interioare: reabilitarea porţii de acces, a cabinei de pază, amenajarea spaţiului verde, construirea unui amfiteatru, reabilitarea fântânii şi realizarea unui sistem de iluminat, montarea unor piese de mobilier urban (bănci) şi amenajarea de locuri de parcare (şapte sau opt pentru autocare şi respectiv 20 pentru autoturisme).

Pe de altă parte, proiectul prevede şi amenajarea primului etaj dintre cele trei ale clădirii, unde vor funcţiona secţiile de Ştiinţe ale Naturii, Istorie şi Artă, directorul instituţiei explicând că vor fi folosite „tehnologii care să facă un muzeu viu”, adică butaforii şi holograme.

Valoarea totală a proiectului este de 21,645 milioane lei (cu TVA inclusă) şi trebuie implementat în 34 luni, adică din 11 decembrie 2017 până în 10 octombrie 2020.

„Ne apucăm de treabă”, dar...

Vicepreşedintele CJ Ioan Mang a afirmat că „putem porni licitaţia pentru execuţie, apoi ne apucăm de treabă” şi speră „să nu apară contestaţii” din partea firmelor care vor concura, astfel încât „în 3- 5 luni” CJ să aibă semnat unul sau două contracte de execuţie cu firma sau firmele de construcţii câştigătoare.

Deocamdată, însă, Mang a recunoscut că şefii judeţului nu s-au decis dacă să scoată la licitaţie amenajarea etajului I al clădirii separat de amenajarea curţii sau, dimpotrivă, „la pachet”, el personal pledând pentru organizarea a două licitaţii distincte.

Pentru amenajarea interioară a etajelor II şi III, conducerea CJ speră să poată accesa alte 3 milioane euro printr-un proiect separat, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu, depus şi aflat în curs de evaluare. „Dacă totul merge bine, în 2020 Muzeul va funcţiona în integralitatea lui”, a conchis directorul Aurel Chiriac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@anticomunist
Se liciteaza la fel ca utilitarele 4x4 devenite brusc Skode superb 4x4. Probabil ca lucrarile or sa fie in fata caselor lor (la mang e ditai gura de canal denivelata in fata case, ironic, nu?)
Postat 30 Martie 2018, 15:53 de poiu
Caz tipic de prostie crasa
In loc ca in aste 3 luni, sa se faca demersurile birocratice, proiecte, licitatii, etc si odata cu venirea vremii prielnice lucrarilor in exterior sa se inceapa acestea, lucraile, asa cum ar fi facut orice cetatean cu doi neuroni valizi, noi abia acum ne scarpinam in cele trei litere, sa vedem cu o sa licitam! Era sa zic, caz tipic de prostie romanesca, dar in cazul in speta e bilingva! Asa ca la iarna, o sa vina niste baieti bine alesi, o sa rascoleasca putin, cat sa faca impracticabil accesul in muzeu, ca sa stie lumea ca ei lucreaza. Frumoasa tara, pacat ca-i locuita!
Postat 30 Martie 2018, 09:23 de User anonimizat
E frumos sa ai bani
Si sa circuli cu taromu la business clas. Inca odata am vazut statutul celor de la CJ si indiferenta lor. Bine ca alte oficialitati pot circula, pe banul public, la economy sau econony plus. Mang and co doar la business, ce conta ca e ATR 42, deci nu mare diferenta la confort ci doar la pret si la pahare de sticla vs plastic. Dar na, in interiorul lui se simte bine. Oricum penibil, mai ceva drumuri ai mai lungi tot la business pt amantrei si dispar banii. Apropos, au statut special si la aeroport? Adica 02cjb era parcat lateral de intrare nu in rand cu saracii ce dau 5 lei pe ora. Oare de acolo a facut economii pt business sau era inca o japca la banii publici. Ca oricum nu or sa își publice cheltuielile, doar se plang ca nu au bani de salarii.
Postat 29 Martie 2018, 05:32 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON