URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2016, 19:20

La Salonta, toamna se numără bucatele şi faptele bune: Festivalul Sarmalelor a ajuns la ediţia a VIII-a cu muzică, dansuri şi tradiţionala tombolă caritabilă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţiat în urmă cu opt ani de românii din Salonta, Festivalul Sarmalelor a stârnit şi toamna aceasta interesul nu doar al salontanilor şi locuitorilor comunelor din jur, ci şi al multor orădeni care au vrut să se bucure de încă o duminică senină şi caldă.

Participanţii la sărbătoarea din Parcul Maria au putut gusta din sarmalele pregătite de echipe ale doamnelor din oraş, ale comunelor din împrejurimi - Avram Iancu, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca, Tulca -,precum şi de o echipă a Restaurantului Millenium. Cele mai harnice şi inimoase au fost 23 de salontance care începând din zori au trudit pentru a face 9.000 de sarmale din cele 16.000 oferite în total participanţilor.

Încă de la ora 11.00, după ce gospodinele din oraş şi bucătarii din comunele învecinate au aprins focul sub oale, pe scena din Parcul Maria au oferit recitaluri de muzică şi de dansuri populare, până seara, ansamblurile Ardeleanca din Tulca, Mărţişorul din Avram Iancu, Veteranii din Arad şi Cununiţa din Mădăras, precum şi interpreţii Mădălina Ilea, Bianca Popa, Elena Ioana Mihuţu, Maria Alexandra Secan, Adina Lezeu, Flavia Sferle, Andrada Tulvan, Monica Blaga şi Sandu Condoroş, cu toţii colaboratori ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Bihor.

Cel mai mare festival de acest fel din ţară şi cel mai important eveniment al românilor din zona Salontei, Festivalul Sarmalelor a atras şi numeroşi orădeni, nu doar datorită preparatului învelit în foi de varză pe care îl revendică aproape toate popoarele din Balcani, ci şi graţie locului în care se desfăşoară, Parcul Maria din Salonta fiind cel mai frumos din judeţ după cele din Oradea, dar având în plus particularitatea amprentei date de o biserică din lemn, o casă tradiţională şi un hambar strămutate aici, ansamblul fiind un adevărat muzeu românesc în aer liber.

Pe lângă faptul că au putut mânca sarmale şi mititei, cărora să le facă loc cu palincă şi să-i stingă apoi cu bere rece, participanţii care au cumpărat bilete de tombolă au contribuit şi la o faptă bună.

De fapt la două, deoarece încasările sunt oferite de organizatori, anul acesta, unui adolescent de 14 ani cu hemipareză bastică survenită în urma unei hemoragii meningo-cerebrale, a cărui ulltimă operaţie a costat 10.000 euro şi care mai are nevoie de intervenţii chirurgicale de multe alte mii de euro, precum şi unei fete de clasa a VIII-a şi frăţiorului  ei rămaşi fără mamă în urmă cu o lună. "Nimic nu le poate lua durerea, dar încercăm să le îndulcim puţin începutul de an şcolar", a explicat Ioan Sala, unul dintre organizatori.

După premierea autorilor celor mai bune sarmale şi a voluntarelor care le-au împărţit la mese, de pe scenă au fost eliberate spre cer 60 de baloane în cele trei culori ale steagului ţării, spectacolele au continuat cu muzică şi dansuri până seara, în program fiind incluse şi focuri de artificii.

De remarcat că Festivalul Sarmalelor este organizat şi finanţat de persoane private din Salonta şi din împrejurimi, ajutaţi de câteva firme (precum fabrica de mobilă ADA din oraş şi societatea Alverosal din Mădăras, care au oferit premiile pentru tombolă, o betonieră şi scări din aluminiu), contribuţia Primăriei locale şi a Consiliului Judeţean fiind simbolice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
simbolice o laie...
...gusatul de Sala ia de la CJ 200 de milioane de lei cu care ce face ? La buzunaaaaaar :)))))))))))
Postat 04 Septembrie 2016, 19:47 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON