URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2016, 14:12

La mulţi ani, România, la mulţi ani, români! Peste 10.000 de orădeni au ieşit în stradă pentru a sărbători Ziua Naţională (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 10.000 de orădeni, 12.000 după aprecierile jandarmilor, au luat parte, joi, la festivităţile organizate de Prefectura Bihor, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire au debutat pe platoul din faţa statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, care, la ora 11, gemea de oficialităţi, activişti de partid şi copilaşi cu cocarde sau drapele tricolore.

La eveniment au luat parte printre mulţi alţii prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan secondat de viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Ioan Mang şi Traian Bodea, comandanţi de unităţi şi candidaţi la alegerile din 11 decembrie, de la liberalul Gavrilă Ghilea la pesedistul Florian Bodog. Lucru rar, printre oficialităţi au putut fi văzuţi împărţind frăţeşte aceeaşi umbrelă pentru a se feri de ninsoare episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec şi omologul său greco-catolic, Virgil Bercea.

Festivităţile au fost deschise cu o slujbă religioasă oficiată de preoţii din structurile de apărare, ordine şi siguranţă din Garnizoana Oradea şi discursul prefectului Cladiu Pop. „Ziua de 1 Decembrie a fost, este şi va rămâne o sărbătoare de suflet pentru toţi românii, un moment de unitate naţională şi de aniversare a solidarităţii naţiunii române. Este momentul înălţător care ne aduce aminte de înaintaşii noştri care au luptat pentru ca cele trei ţări româneşti să poarte un singur nume – România!”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Prefectul şi-a încheiat discursul cu o trimitere directă la aleşii şi şefii de instituţii prezenţi pe platou. „Vă doresc să faceţi tot ce stă în puterea şi priceprea dumneavoastră pentru binele şi bunul mers al comunităţilor şi instituţiilor pe care le reprezentaţi, într-o ţară liberă şi demnă”, le-a urat Pop.

Bihoreni de onoare

Conform unui obicei devenit deja tradiţie, cu ocazia festivităţilor de Ziua Naţională, prefectul Cladiu Pop, a înmânat drapelul de onoare unui număr de şase bihoreni cu rezultate deosebite în activitatea. Pe lista scurtă a specialiştilor remarcabili s-au numărat: doctorul Lucia Dorina Bocşe (medic primar în medicină de familie, membru în echipajul de urgenţă al Ambulanţei Aleşd de 31 de ani), profesorul Elvira Groza de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr (doctor în filosofie, cu elevi medaliaţi inclusiv la olimpiade internaţionle), actorul Richard Balint (singurul actor orădean cu două nominalizări UNITER), profesorul universitar doctor Gheorghe Bumbu (preşedintele Societăţii Naţionale de Uroginecologie), comisarul şef Marius Cura (şeful compartimentului Relaţii Internaţionale a Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră Avram Iancu) şi salvamontistul Cosmin Teuşdea (unul dintre cei mai experimentaţi membri ai Serviciului Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor).

„Le mulţumim tuturor pentru ceea ce fac pentru noi în fiecare clipă a vieţii lor”, a spus prefectul Claudiu Pop.

Festivităţile din Parcul 1 Decembrie s-au încheiat cu o ceremonie de depunere de coroane, în cadrul căreia cele mai numeroase delegaţii s-au dovedit cele ale PSD şi PNL, iar UDMR a fost reprezentată modest, de fostul viceprimar Huszar Istvan şi fostul consilier local Ritli Csongor.

Pentru defilare!

Momentul culminant al festivităţilor l-a constituit, după cum era de aşteptat, defilarea militarilor din Garnizoana Oradea, organizată pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. Pe o ninsoare apoasă, care trecea prin haine, peste 10.000 de orădeni, după unii jandarmi chiar 12.000, au umplut strada Independenţei de la intersecţia cu sensul giratoriu până spre Oradea Plaza şi toate terasele blocurilor din zonă.

Defilarea, care a cuprins inclusiv tehnică de luptă, a început în jurul orei 12.30, spre încântarea micuţilor care încercau să iasă din rând ca să vadă mai de aproape militarii sau maşinile Poliţiei. După cum era de aşteptat, cea mai mare trecere în faţa micuţilor au avut-o militarii mascaţi cocoţaţi pe dubele de intervenţie, maşinile de poliţie cu girofarurile pornite, snow-mobil-ul şenilat al serviciului Salva-Speo şi câinii de însoţire din dotarea poliţiştilor.

Încântaţi de ceea ce vedeau, micuţii s-au apropiat tot mai mult de şosea încât prefectul prefectul de Bihor a ieşit dintre oficialităţi şi a obligat doi copii să facă pasul înapoi, luându-i după umeri. „Nu-i voie să staţi acolo. Sunteţi prea aproape”, le-a spus Pop.

Defilarea s-a încheiat la ora 13, când mulţimea s-a risipit care pe unde: cei mai înfriguraţi către casă, cei mai răbdători către cozile porţiile gratuite de fasole făcută, milităreşte, la cazan.

Pentru toată lumea...

De fapt, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, peste 200 de orădeni, indiferenţi la defilare şi discursuri, aşteptau la coadă încă de la ora 12. Cele 2.700 de porţii au fost împărţite din două puncte de distribuire dispuse paralel: într-un loc se oferea gratuit, iar în alt loc se vindea cu 5 lei porția de fasole și ceai.

La ora 13, când a început distribuirea, în faţa cortului care vindea fasolea, coada se întindea deja pe circa 10 metri. În schimb, numărul orădenilor aliniaţi în faţa cortului care împărţea fasole gratuit era de trei ori mai mare! Oamenii aşteptau cam o jumătate de oră înainte să fie acceptaţi de jandarmi, pe grupuri mici, în tunelul din garduri metalice care ducea la tejgheaua în spatele căreia trebăluiau militarii. 

Totuşi, au existat şi orădeni cu voinţă de fier. „Vă rog să o scoateţi afară din rând. Căutaţi-o în plasă şi o să vedeţi că mai are măcar două porţii”, a reclamat o orădeancă arătând incriminator către o bătrânică, aflată în pragul de a fi primită în tunel. Jandarmul a ţintuit femeia cu privirea de la înălţimea celor aproape doi metri şi a întrebat scurt: „Aveţi?”. „Am, că am patru nepoţi, dar am stat tot timpul la rând”, a recunoscut femeia. Omul în uniformă a privit pentru o clipă în gol, după care a decretat: „O porţie în plus sau în minus nu schimbă nimic. Ajunge pentru toată lumea!”. 

Vântul rece şi lapoviţa au împrăştiat mulţimea spre case imediat după defilare, astfel încât, spre deosebire de alţi ani, cele 2.700 de porţii s-au dovedit îndestulătoare pentru toţi cei care au avut curajul să înfrunte frigul la coadă pentru o caserolă de fasole cazonă şi un ceai rece, dar gratuit. La mulţi ani, române, oriunde te-ai afla!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
he, he, he !
La unii inca tine sarbatoarea! Posteaza desi nu-i mai asculta mintea, mȃna, pixul... Textul lor e un banchet de litere!
Postat 02 Decembrie 2016, 16:57 de pinonel
Evidenta
Prima mea postare, scotea de fapt in evidenta un fapt"politicienii unguri dau ascultare ordinelor venite de la Budapesta si Ungaria, din pacate! Asa ca se poate foarte bine anticipa, cu o marja redusa de eroare, cam cum se va dezvolta judetul sub conducerea PSD-UDMR-ALDE. Doar in chestiunile care nu-i "deranjeaza" pe vecinii nostrii. SDespre aeroport, numai de bine!
Postat 02 Decembrie 2016, 13:06 de User anonimizat
@ili3
In primul rand, mars iti spunea ma-tra tie cand te trimitea undeva, bibol cu cabina! PS: Pentru moderator: imi cer scuze, dar cineva trebuie sa-l puna la punct pe Ilie. In al doilea rand, daca n-ai citit ce am postat sau daca n-ai inteles, atunci incearca sa te abtii! Eu doar am constatat ca cel impus de Mang, ca si presedinte al CJ, fara nici un temei logic, decat inhatarea ciolanului,cu alte cuvinte un oficial de prim rang al statului Roman, nu a participat la sarbatorirea zilei nationale. Ca tu esti un imbecil, care intelege ce vrea el dintr-o postare, o stim deja, insa cand reactionezi si ca un ratan, depaseste deja limitele acceptabilului. Si ca sa incerc sa te edific, desi sunt convins ca demersul meu e in van, mi se pare firesc ca in Oradea, sa existe placute bilingve (in romana si maghiara). Cred ca acest lucru nu deranjeaza pe nimeni cu neuronii la purtator. Nu ma leg de alinta PSD cu UDMR, asa e in politica, insa cel care este presedinte al CJ Bihor, cred ca are in fisa postului respectarea insemnelor nationale. Poate cu aceasta ocazie, redactorii "Bihoreanul" il deranjeaza cu o intrebare in acest sens pe Dl. Pasztor. Poate ca era bolnav, sau ceva, nu stiu!
Postat 02 Decembrie 2016, 13:02 de User anonimizat
@anti... Mars! E Sarbatoarea Nationala, nu ziua de proslavit penalii!
Rade ciob de oala sparta! Mang_litorul e pe jumatate atat de vinovat ca ilie de la primarie. Ilie a avut doi adjuncti unguri, pe bipeda si pe huszar si a domnit doua mandate, 8(opt!) ani alaturi si cu ajutorul udemeristilor. In timpul lui s au mazgalit sedii de institutii in ungureste, de zici ca esti in bozgororszag. HarCov e fix pix! Adevarul e ca si psd si pnl prin concesiile facute ungurilor ar putea fi foarte bine acuzate de tradarea intereselor poporului roman. Stii care e pedeapsa pt tradarea neamului romanesc: streangul! Cartusul e prea scump.
Postat 02 Decembrie 2016, 10:31 de ili3
Mai nea Mang
Cum se face ca ala pe care-l facusi sef peste CJ nu participa? Inteleg ca a fost ordin de la Budapesta, dar se referea (ordinul) la diplomatii unguri nu la oficiali ai statului roman! Rusine ciobane!
Postat 02 Decembrie 2016, 09:12 de User anonimizat
Ungurii?! Nimeni?!
Peter Szijjarto, ministru de externe in guvernul de la Budapesta, ordin de zi pe ungurime: „Întrucât ungurii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României.” Ordinul a fost respectat intocmai.
Postat 02 Decembrie 2016, 05:39 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON