URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2018, 14:14

La loc comanda! Consiliul Local din Toboliu nu interzice accesul utilajelor NIS, dar va pregăti un regulament de acces pe drumurile comunei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este dorinţă, nu şi putinţă. Acesta ar putea fi motto-ul aleşilor locali din comuna Toboliu, care după ce au decis că vor să interzică accesul utilajelor companiei NIS Petrol pe drumurile comunei, s-au răzgândit, convinşi de jurişti că măsura este ilegală.

Răzgândiţi de jurişti

Care au fost exact condițiile în care a avut loc şedinţa de joi şi de ce consilierii comunei şi angajaţii Primăriei nu s-au documentat înaintea întâlnirii nu este clar. Cert este că ședinţa cu pricina a avut loc sub ochii unor săteni din comună şi după ce două zile la rând oamenii s-au adunat în faţa Primăriei din Toboliu, cerând oprirea prospecţiunilor seismice făcute de compania petrolieră, deţinătoare a unei licenţe din parte Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Sătenii au fost supăraţi că utilajele de mari dimensiuni le-au distrus culturile.

În faţa presiunilor oamenilor, aleşii din Toboliu au decis că trebuie să asculte de voinţa lor. Aşa că, în şedinţă, au dezbătut şi au hotărât că trebuie să interzică accesul utilajelor de mari dimensiuni pe drumurile comunale, ceea ce, automat, ar fi ţinut şi maşinăriile NIS Petrol la marginea comunei.

Povestea părea încheiată, iar sătenii chiar au plecat de la şedinţă, convinşi că problema lor s-a rezolvat. Numai că, a aflat BIHOREANUL sâmbătă, la finalul întâlnirii deliberativului din Toboliu, aleşii au revenit asupra deciziei. Asta pentru că, între timp, angajaţii Primăriei din comună s-au consultat cu juriştii Prefecturii, care le-au spus că o astfel de hotărâre nu poate fi dată, fiind ilegală, aşa că, în cadrul aceleiaşi şedinţe, au decis să revină asupra hotărârii deja luate.

"Aşa este, n-am luat hotărârea, am discutat inclusiv cu Prefectura, nu este în competenţa noastră să luăm o astfel de hotărâre", a fost singura declaraţie pe care primarul Pavel Maier a vrut să o facă sâmbătă BIHOREANULUI, fără să lămurească, însă, exact circumstanțele.

Nici viceprimarul comunei, Ioan Moldovan, n-a fost de găsit sâmbătă, având telefonul închis.

De precizat că, nici în zilele trecute, când sătenii protestau în faţa Primăriei din Toboliu, primarul Maier n-a vrut să vorbească, închizând brusc telefonul când a aflat că este sunat de BIHOREANUL.

Comună la film

În schimb, sursele ziarului spun că în aceeaşi şedinţă a Consiliului Local, după ce aleşii au hotărât că mai bine ascultă de jurişti şi nu riscă să adopte o hotărâre ilegală, s-a decis formarea unei comisii compuse din mai mulţi consilieri, care să analizeze starea tuturor drumurilor comunale din Toboliu şi apoi să propună un regulament de acces pe acestea. Prin acest regulament, ar putea fi invocate motive precum starea precară a drumurilor ori faptul că sunt prea înguste, pentru a interzice accesul utilajelor grele. Ce soartă va avea această iniţiativă într-o comună unde, după cum se vede, deciziile se iau şi se abrogă rapid, rămâne de văzut.

Cert este că sătenii sunt convinşi că nu mai vor să vadă utilajele NIS în comună şi sunt bucuroşi că firma şi-a adunat deja geofonii de pe terenurile lor. Duminică, oamenii au de gând să se adune la căminul cultural din Toboliu, să discute ce vor face în continuare, dar şi să urmărească filme despre pericolul gazelor de şist, convinşi că NIS Petrol, în ciuda asigurărilor date de reprezentanţii companiei, nu caută în subteran petrol şi gaze naturale, ci gaze de şist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON