URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2017, 16:42

La iniţiativa senatorului Cseke Attila, UDMR, PSD, ALDE și USR au semnat un protocol de susţinere a trei proiecte pentru Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR a anunţat joi că reprezentanţii celor cinci formaţiuni politice parlamentare din Bihor - PSD, PNL, UDMR, ALDE şi USR - au avut două întâlniri pe 1 şi pe 16 martie, „cu scopul de a identifica proiecte necesare pentru dezvoltarea județului Bihor ce pot fi susținute prin demersuri comune”, iar joi, după cea de-a doua întâlnire, patru dintre ei au semnat un acord „privind susținerea proiectelor de infrastructură vitale pentru dezvoltarea economică, socială, antreprenorială și turistică a județului Bihor”.

Conform comunicatului de presă emis de UDMR Bihor, cei patru politicieni care au semnat acordul sunt şeful acestei organizaţii, senatorul Cseke Attila, care a şi iniţiat consensul, şi liderii PSD Bihor, Ioan Mang, ALDE Bihor, Traian Bodea, şi USR Bihor, Cristian Rusu.

Acordul susține trei domenii prioritare, mai precizează comunicatul UDMR: „demersuri pentru reînceperea și finalizarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, secțiunea 3C Borș-Suplacu de Barcău; acțiuni pentru dezvoltarea infrastructurii terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea; susținerea înființării și dezvoltării de centre de excelență la Universitatea din Oradea în domeniile în care sunt îndeplinite condițiile de natură academică și de cercetare științifică”. 

Practic, explică UDMR, „semnatarii se angajează să susțină orice demersuri din partea fiecărei formațiuni politice parlamentare cu scopul de a realiza dezideratele menționate și să se abțină de la dispute politice și de la abordarea subiectelor, din punct de vedere electoral”.

Acorduri de susţinere a obiectivelor locale au mai fost semnate de politicienii bihoreni şi în trecut, la fiecare început de legislatură, printre temele de consens fiind, de pildă, construirea Autostrăzii Transilvania, păstrarea la Oradea a sediilor unor instituţii regionale ori interjudeţene, reorganizarea administrativ-teritorială a ţării numai într-un format în urma căruia Oradea să fie centru regional etc.

De data aceasta, PNL a refuzat să se alăture unui acord, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, motivând la finele anului trecut tocmai prin faptul că prevederile înţelegerilor anterioare nu au fost respectate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Un obiectiv strategic (veșnic?) omis: Revitalizarea agriculturii şi industriei alimentare bihorene!
I. ”UDMR a anunţat joi că reprezentanţii celor cinci formaţiuni politice parlamentare din Bihor - PSD, PNL, UDMR, ALDE şi USR - au avut două întâlniri pe 1 şi pe 16 martie, „cu scopul de a identifica proiecte necesare pentru dezvoltarea județului Bihor ce pot fi susținute prin demersuri comune”, iar joi, după cea de-a doua întâlnire, patru dintre ei au semnat un acord „privind susținerea proiectelor de infrastructură vitale pentru dezvoltarea economică, socială, antreprenorială și turistică a județului Bihor”.” 1. Este lesne de înțeles de ce celor, cu dublă cetățenie, de la UDMR (altă anomalie în UE), le place făina ungurească, din grâu …românesc. În schimb este tot mai greu de înţeles de ce genialii din fruntea PSD Bihor, mulți dintre ei și proffesore dottore pe la UO, nu se prea ocupă, profesionist, preventiv şi dedicat/cu bună credință, de revitalizarea agronomiei, horticulturii, zootehniei, respectiv a industriei alimentare bihorene. Faptul că am ajuns să mâncăm usturoi, mere, salate, sau ”Salam de Sibiu” produse în afara județului/țării, în mod cert este vina celor care au falimentat unităţi de elită ca fosta: I.I.C. Bihor, dar şi factorului politic local, post Ceaușescu. II. Apropo, conducere PSD Oradea/Bihor: Aţi învăţat să citiţi conform o etichetă de produs alimentar? Ca să vă daţi seama câte/ce ingrediente/aditivi mănâncă zilnic, fără să ştie, bihoreanul de bună credinţă. Poate așa veţi afla şi cât de eficienți au fost, respectiv sunt, pentru cumpărătorul final, numiții politic de la nu puținele structuri de control, care se ocupă de calitatea …păpicii.
Postat 17 Martie 2017, 18:07 de stefan
I - NESS
@Iness : Era in spatele meu ! Pun la dispozitie bonul meu fiscal iar in urma mea era ....el ! Cu iaurturi prea bune...Sa ma tem pentru ca am descris o situatie ?
Postat 17 Martie 2017, 07:18 de TDS
@ TDS
Du-te naibii ! Cum drac% poti avea asemenea tupeu ? Nu te temi ca-ti vine randu si tie intr-o buna zi ?! Never say never, "domnule/doamna care le stii pe toate, cica....
Postat 16 Martie 2017, 22:14 de Iness
...land
Ora 17,40 ! Supermarket ! Casa ! In spatele meu Cseke ! Ce avea in cos ? Produse d-alea " prea ca la tara " ! Deh, zona etnica ! -Ii plac copilului ! Zise...
Postat 16 Martie 2017, 20:06 de TDS
Nu se joaca unii cu altii!
Si penalii au o jucaerie noua, nu stiu ce autoritate urbana a Oradiei....
Postat 16 Martie 2017, 17:50 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON