URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2012, 12:24

La fel ca în restul ţării, şi în Bihor creşte şomajul. Peste 450 de angajaţi rămân fără joburi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şomaj în creştere

În pofida optimismului afişat de guvernanţi, numărul şomerilor creşte neîncetat de opt luni, în Bihor ajungându-se în luna ianuarie a acestui an la o rată a şomajului de 4,47%, faţă de 4,11% în decembrie 2011, 4,08% în noiembrie, 3,89% în octombrie, 3,72% în septembrie, ori 3,33% în iunie 2011.

Tendinţa de desfiinţare a tot mai multe locuri de muncă a fost confirmată inclusiv oficial, de către directorul adjunct al AJOFM Bihor, Daciana Nica, care însă vede partea plină a paharului. "Rata şomajului creşte continuu din iunie 2011, dar numărul şomerilor îndemnizaţi în luna ianuarie a acestui an este mai mic decât în februarie a anului trecut", a spus Daciana Nica într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

În comparaţie cu nivelul naţional al şomajului, care este de 6,74%, în Bihor rata şomajului este, totuşi, mai mică, de doar 5,46%, dar statistica oficială cuprinde doar şomerii, adică persoanele care au fost înregistrate ca atare, şi care au beneficiat sau încă primesc îndemnizaţii, nu şi cei care nu au fost înregistraţi ori care au ieşit din perioada în care pot fi consideraţi şomeri.

În comparaţie cu celelalte judeţe ale ţării, rata şomajului situează Bihorul pe locul 27, deci cu o rată a şomajului mai mică decât în alte 26 de judeţe.

Noi disponibilizări colective

O dovadă că lucrurile merg prost în economie este şi faptul că AJOFM Bihor a fost notificată că în februarie şi martie vor fi făcute concedieri colective la opt firme, ceea ce înseamnă că vor rămâne fără slujbe încă 469 de persoane.

Din totalul celor opt societăţi care vor da afară oameni, una este din Oradea (Maxim SA, care va disponibiliza 41 de angajaţi), iar restul şapte din judeţ, cinci făcând parte din grupul de firme patronat de Ioan şi Viorel Micula. În total, societăţile Original Prod din Ştei, Multipack şi Starmill din Păntăşeşti, Transilvania Security din Beiuş şi European Food din Rieni vor renunţa la 260 de salariaţi.

În plus, şi Hanil Electronics din Biharia va concedia 56 de persoane, motivaţia fiind reducerea comenzilor din partea clientului principal, concernul Samsung.

"Pe lângă concedierile colective, se fac şi altfel de disponibilizări, deci numărul de persoane care vor rămâne fără un loc de muncă nu se limitează la cele 469 de persoane despre care am fost notificaţi", a mai precizat directorul adjunct al AJOFM Bihor.

Cursuri de calificare şi recalificare

Pentru a contracara efectele şomajului şi a uşura reintegrarea persoanelor fără joburi pe piaţa muncii, AJOFM Bihor continuă programe de aşa-numită "formare profesională", anunţând că până în 6 martie bihorenii interesaţi se pot înscrie la nouă asemenea cursuri.

Astfel, AJOFM derulează programe de reconversie şi pregătire profesională pentru meseriile de ospătar/chelner (56 locuri), lucrător în comerţ (28 locuri), mecanic auto (28 locuri), lucrător în construcţii şi patiseri (tot câte 28 locuri), agenţi de pază (25 locuri), operator maşini cu comandă numerică, lucrător în electronică şi automatizări şi cameristă hotel (câte 20 locuri).

În plus, AJOFM încearcă să convingă firmele din Bihor să angajeze şi ucenici, în condiţiile în care statul suportă 60% din valoarea aşa-numitului indice social de referinţă (care este de 500 de lei), indice luat în calcul la salarizarea ucenicilor. "Am vizitat până acum, în ultimele două săptămâni, 72 de angajatori, şi există interes pentru încheierea a circa 40 de contracte de ucenicie", a explicat Daciana Nica.

Contractele de ucenicie pot fi încheiate pentru persoane între 16 şi 25 de ani, pe perioade de 12, 24 sau 36 de luni, diferenţa faţă de contractele de muncă obişnuită angajatorii primesc ca subvenţie o parte din salariile acestor persoane, iar la finele acestor perioade, în schimb, ei trebuie să suporte cheltuielile de evaluare a angajaţilor. "La sfârşitul contractelor de ucenicie, angajaţii trebuie să plătească evaluările profesionale ale ucenicilor, care se fac în centre de evaluare ce se vor înfiinţa pentru fiecare specializare", a explicat directorul adjunct al AJOFM.

La "căpşunărit"

O altă modalitate de a scăpa de şomaj sau de a câştiga salarii mai mari este şi angajarea în străinătate, prin Programul european Eures, cei interesaţi primind asistenţă gratuită din partea AJOFM.

În prezent, prin Eures au fost făcute pentru cetăţenii români 660 de oferte, valabile până la începutul lunii martie, cele mai multe joburi oferite fiind în Germania, dintre care 150 pentru persoane cu studii superioare (ingineri electrotehnicieni, medici, asistente medicale), dar şi pentru bucătari, condiţia de bază fiind însă cunoaşterea limbii germane la nivel cel puţin mediu.

Locuri de muncă bine plătite sunt disponibile pentru români şi în Danemarca (în zootehnie, deja doi bihoreni fiind angajaţi prin Eures în luna ianuarie), în Austria, Cehia, Norvegia şi Belgia (fiind căutaţi ingineri electronişti şi constructori, asistente medicale, lucrători în marmură).

Bihorenii interesaţi să găsească un job în UE se pot adresa AJOFM, unde trebuie să se prezinte cu un CV în format electronic, pe un memory-stick sau un CD/DVD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
xyz
CENZURAT
Postat 23 Februarie 2012, 23:59 de risc
cat de fals
dar la privat cu cat au scazut CIFRA de afacerii fata de anii precedenti:))))) somajul e o statistica falasa , MURIM DE FOAME ! o sa ne omoram intre noi curand :))))) nici EVAZIUNEA nu ne mai satura FOAMEA :)) cum ati distrus o tara , extraordinar!
Postat 23 Februarie 2012, 15:14 de ANKA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON