URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2018, 13:15

La cuţite! Consiliul Judeţean critică Primăria Oradea că are "o ruină în palmares"

La cuţite! Consiliul Judeţean critică Primăria Oradea că are 'o ruină în palmares' (foto: agentianewsbihor.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea continuă. În cea mai nouă "bătălie", CJ Bihor se foloseşte de propria-i "agenţie de ştiri", News Bihor, pentru a critica municipalitatea că are "o ruină în palmares", şi anume clădirea fostului Spital de Neurologie şi Psihiatrie.

Impozitează, dar nu reabilitează

Pe portalul agenţiei News Bihor, finanţată din banii judeţului, a apărut zilele trecute un material amplu cu titlul "Fostul spital de Neurologie şi Psihiatrie, o ruină din palmaresul municipalităţii".

Articolul arată că imobilele de pe strada Louis Pasteur, o clădire şi două anexe, "sunt lăsate în paragină de mai bine de trei ani de zile". "Acest lucru se întâmplă, culmea, tocmai la primăria care supraimpozitează drastic, cu peste 500%, clădirile abandonate de proprietari în voia sorţii", scriu angajaţii CJ Bihor.

În articol se face un istoric al clădirii şi se precizează faptul că spitalul a fost desfiinţat pentru reducerea cheltuielilor municipalităţii. De asemenea, se precizează că pentru clădire a existat un litigiu cu Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor, încheiat în 2015, printr-o înţelegere între părţi.

Angajaţii Judeţului scriu că, în anii trecuţi "un impunător spital", clădirea a devenit acum "un focar de infecţie", fiind înconjurată de gunoaie. În acelaşi articol, se menţionează că "imaginea dezolantă a clădirii fantomă" este "o pată pe obrazul "imaculat" al municipalităţii".

Primăria: Căutăm finanţare

Tot ei transmit şi poziţia Primăriei vizavi de această clădire, şi anume aceea că se caută surse de finanţare pentru reabilitarea şi repunerea în circuit a acesteia: "În prezent imobilul se află în conservare, urmând ca în perioada următoare să identificăm o sursă de finanţare, întrucât repunerea în circuit a clădirii presupune lucrări complexe de arhitectură, recompartimentări, finisaje interioare la pardoseli, pereţi, tavane, finisaje exterioare, izolare termică, instalaţii interioare şi exterioare etc".

În acelaşi articol, CJ Bihor critică Primăria şi pentru că a crescut taxele şi impozitele locale cu 20%, "cel mai mare procent din 1990 încoace".

Oamenii CJ Bihor onbservă şi faptul că Primăria s-a grăbit să efectueze cât mai multe plăţi la finalul anului trecut, "de peste 20 milioane euro", pentru a nu rămâne cu bani în cont, dar n-a investit în imobilul de pe Louis Pasteur, care aşteaptă "o perspectivă pentru a renaşte din propria cenuşă".

Şi CJ Bihor are o ruină... 

În trecut, primarul Bolojan a criticat conducerea CJ Bihor, formată din preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, fiindcă nu reabilitează fosta Policlinică Mare din strada Republicii, câştigată la finele anului 2016 după un proces de îndelungat cu Ordinul Călugăresc Mizericordian, dar aflată într-o stare avansată de degradare.

De altfel, la un moment dat Pásztor spunea că CJ Bihor se gândeşte să vândă acea clădire şi nu să investească în ea. Luna trecută, însă, Ioan Mang a declarat că, până la urmă, CJ Bihor vrea să reabiliteze imobilul şi, probabil, să-l transforme în sediul instituţiei, în bugetul pe 2018 fiind cuprinşi bani pentru realizarea studiului de fezabilitate. "Am avut discuţii la Guvern pe această temă şi chiar se întrevăd variante pentru reabilitarea ei", spunea acesta, într-o conferinţă de  presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De nebuni ! nimeni nu are nevoie !
De nebuni nimeni nu are nevoie ! Ei sunt printre noi ! Noi avem nevotie sa ne scape cineva de ei ! In cladirea pomenita se tratau persoane afectate cu sanatatea mentala in urma unui atac ischemic cerebral (comotie cerebrala ).Nu al unor oameni aflati printre noi dar cu reale probleme de comportament .Uni sunt sanatosi si fara comotii ! ceilati bolnavi si au nevoir de AJUTOR .Iata lipsa de interes !
Postat 04 Martie 2018, 18:08 de PETREI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON