URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2015, 14:13

La cererea Primăriei, CJ Bihor va face lucrări de conservare la clădirea Policlinicii Mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni au aprobat, marţi, cu unanimitate, demararea lucrărilor de conservare la clădirea fostei Policlinici Mari, situate pe strada Republicii nr. 35 şi aflate într-o stare avansată de degradare.

Este vorba, mai exact, despre lucrări "necesare evitării dărâmării, surpării, dislocării totale sau parţiale a edificiului, în lipsa cărora imobilul ar pieri sau s-ar deteriora".

Investiţiile în conservarea clădirii fostei Policlinici se vor face chiar dacă, deocamdată, aceasta este revendicată în instanţă de Ordinul Călugărilor Mizericordieni prin Episcopia Romano-Catolică, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Piteşti, cu termen de judecată pe 21 octombrie. "La data prezentei, întrucât revendicatorul nu deţine o hotărâre judecătorească definitivă, dreptul de proprietate asupra imobilului aparţine judeţului Bihor", se arată în motivarea CJ.

Decizia de intervenţie a fost luată după ce Primăria Oradea a notificat Consiliul Judeţean cu privire la responsabilitatea instituţiei din urmă, în calitate de proprietar, de a se îngriji ca imobilul fostei Policlinici să nu mai fie un pericol public, riscând altfel amenzi.

Într-o întâlnire anterioară între reprezentanţi ai Primăriei Oradea, CJ Bihor şi Episcopiei Romano-Catolice, cele trei părţi s-au înţeles să conlucreze pentru conservarea imobilului până când litigiul în privinţa acestuia va fi finalizat.

"Datorită incertitudinii patrimoniale cauzate de existenţa pe rolul instanţelor a unui litigiu, la întâlnirea sus amintită s-a agreat un montaj financiar care să conducă, în orice ipoteză de stingere a litigiului, la o finalitate care să satisfacă din punct de vedere legal toate instituţiile implicate în acest proiect", se arată în adresa trimisă de Primărie către Consiliul Judeţean. Cu alte cuvinte, părţile s-au înţeles să se deconteze în momentul în care procesul se va termina.

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă consilierii au aprobat, tot cu unanimitate, o hotărâre care se referea la menţinerea afectaţiunii de interes public a clădirii din strada Moscovei nr. 5 în care funcţionează Filarmonica Oradea, Şcoala de Arte Francisc Hubic iar Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti deţin, de asemenea, câteva încăperi, precum şi nerestituirea acesteia în natură Episcopiei Romano-Catolice, care a cerut-o Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri care au aparţinut cultelor religioase din România.

Conform legislaţiei, imobilele considerate de interes public îşi vor păstra această afectaţiune timp de 10 ani chiar dacă ar fi retrocedată vechilor proprietari.

Un proiect similar trebuia să fie votat de aleşii bihorenilor şi în luna iunie, când însă consilierii UDMR şi PSD l-au scos de pe ordinea de zi. Atunci, consilierii judeţeni ai UDMR ar fi avertizat că vor vota împotrivă alături de cei ai PSD, aşadar propunerea nici nu a mai fost discutată. Marţi, însă, aceasta a fost votată de toţi cei 28 de consilieri judeţeni prezenţi, din totalul de 35.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON