URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2015, 18:14

Eduard Hellvig va fi şeful SRI!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihoreanul "prin adopţie" Eduard Hellvig va fi numit director al Serviciului Român de Informaţii, a anunţat joi preşedintele Klaus Iohannis.

"În această seară am semnat scrisoarea către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi l-am propus pe domnul Eduard Raoul Hellvig pentru poziţia de director al Serviciului Român de Informaţii. În cursul zilei de azi am avut întâlniri cu liderii partidelor politice parlamentare şi le-am adus la cunoştinţă această intenţie. De asemenea am vorbit cu cei doi preşedinţi, preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor, probabil în cursul săptămânii viitoare Parlamentul va lua în dezbatere această chestiune", a anunţat şeful statului.

Întrebat de jurnalişti ce îl recomandă pe liberal pe această funcţie, Iohannis şi-a arătat convingerea că Hellvig e soluţia potrivită.

"Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun pentru funcţia de director la Serviciul Român de Informaţii am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea necesară, care are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care este o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Pe de altă parte am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare, un parcurs de europenizare şi pentru Serviciul Român de Informaţii. SRI a câştigat foarte mult ca imagine publică în ultimii ani, a avut rezutate notabile şi s-au obţinut rezutate semnificative. Toate acestea trebuie duse mai departe de cel care va fi directorul SRI şi am convingerea că domnul Hellvig va face aceste lucruri", a spus Klaus Iohannis.

Pentru combaterea corupţiei

La scurt timp după declaraţiile preşedintelui, Eduard Hellvig a precizat, într-o postare pe Facebook, că în opinia sa, prioritatea numărul unu în SRI ar trebui să fie performanţei în sensul combaterii corupţiei şi întăririi capacităţilor de apărare naţională.

"Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcţia de director al Serviciului Roman de Informaţii. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate", a scris el.

"Interesul naţional înseamnă, în actuala etapă a democraţiei româneşti şi conform voinţei cetăţenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei - în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar şi al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale. Ţin, totodată, să precizez de pe acum că sunt ferm convins că o democraţie funcţională are resorturile necesare pentru ca statul şi propriii cetăţeni să se afle întotodeauna de aceeaşi parte a baricadei. Cu o condiţie: ca toate instituţiile să acţioneze conform regulilor democraţiei şi ale societăţii deschise", a mai arătat Hellvig.

Postul de şef al SRI a devenit vacant după ce George Maior şi-a depus demisia din acestă funcţie la finele lunii ianuarie.

Achitat de incompatibilate

Fost deputat PC de Bihor, Eduard Hellvig a ocupat în ultimii ani mai multe funcţii în conducerea centrală a PNL, fiind secretar general şi vicepreşedinte al partidului. Până în 2013 a fost deputat PNL de Ilfov, pentru ca mai apoi să devină europarlamentar. 

Pe 9 noiembrie 2012, ANI a decis că Eduard Hellvig, la acea vreme ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 7 mai - 31 octombrie, întrucât a exercitat simultan funcţia de ministru şi pe cea de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL. În plus, acesta era acuzat şi că a încasat salariu şi de la o bancă de celule stem în timp ce era ministru.

Încă de atunci, liberalul a susţinut public că acuzaţiile care i se aduceau erau nefondate, arătând că şi-a încheiat colaborarea cu Sintezis din 2005, iar salariul de la banca de celule stem era de fapt salariul soţiei.

De altfel, Hellvig a transmis ANI că nu deţine funcţia de director al acelei societăţi şi nici nu a exercitat această funcţie în niciun moment pe parcursul ultimilor ani, însă Agenţia susţinea că, în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii a comunicat faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă în cazul ministrului a fost operată la data de 31 octombrie 2012, în urmă cu o săptămână, arată Agerpres.

Hellvig a dat în judecată ANI solicitând anularea raportului de evaluare întocmit de inspectorii de integritate, a pierdut procesul la Curtea de Apel Bucureşti, însă a avut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În decembrie 2014, judecătorii Curţii Supreme au decis definitiv ca europarlamentarul PNL nu s-a aflat în incompatibilitate, instanţa anulând raportul ANI.

Citiţi pe aceeaşi temă şi "Câţi parlamentari îl susţin pe Hellvig la şefia SRI"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
REPLICA
La p(omul )laudat sa nu te duci cu sacul ...mai bine cu toporul sa-l tai si sa-l pui pe foc!:))=)) Ce sa trot laudam un neica nimeni un incompetent oportunist traseist fripturist Eduard Hellvig mai bine sa-l intrebam cum de nu a avut RUSINE ca sa ceara de la statul ROMANIA indemnizatie de somaj de 120 milioane lei vechi timp de 3 luni atunci cand ROMANIA era in Criza? Acu ca sa ales toata lumea politica partidele partitocrat corupte o sa fie multumite, numai sa nu foloseasca resursele SRI ca si pe o aamata personala pt vendette si razbunari indreptata inspre oponenti lui , vorba aceea ` da-i omului putere in m,ana si pe orma o sa vezi ce este ! Hai Sanchi ! SICTIR da-l dreacu!:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 22 Februarie 2015, 11:43 de Romanul_Simplu
SINTEZIS BIROTICA RELOADED
"Un secretar de stat din cadrul Ministerul Dezvoltarii considera ca firmele care sunt urmarite penal si care au probleme de documentatie care au dus Romania pana la nivelul infringementului, Impact, pot accesa fonduri europene. Mai mult, el semneaza acte in locul actualului ministru, Eduard Helvig, prin care arata ca firmele acestea sunt acceptate la fonduri europene." (articolul "Urmaritii penali, ajutati din MDRT/01.08.2012-O gazeta din Cluj). Intreb: de ce il lasa Hellvig pe Bolos sa semneze te miri ce? Asa va face si la SRI?
Postat 19 Februarie 2015, 18:34 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON