URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2018, 18:59

Kiss, un elnök fericit: Patronul Selina a obţinut la CCR excluderea interceptărilor făcute pe mandate de siguranţă naţională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituţională a României a admis parţial, miercuri, o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de antreprenorul orădean Beneamin Rus, patronul firmei Selina, judecat pentru corupţie alături de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss,  într-un dosar al DNA Oradea.

Sesizarea înaintată în 2016 Curţii Constituţionale privea mai multe articole din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, în baza cărora se eliberează mandatele de interceptare pe siguranţă naţională, folosite ulterior în dosare penale ce privesc alte fapte decât cele care aduc atingere securităţii naţionale.

Prevedere neconstituţională

În urma analizei, judecătorii au admis doar parţial sesizarea, declarând neconstituţională prevederea de la punctul f al articolului 3 din Lege, articol care statuează că „subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau pot aduce atingere capacităţii de apărare ori altor asemenea interese ale ţării, precum şi actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale” reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Serviciul Român de Informaţii emitea mandate de interceptare pe siguranţă naţională în baza acestui articol, iar decizia CCR ar urma să restrângă numărul de mandate de interceptare.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români” cuprinsă în art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României este neconstituţională. 

În opinia Curţii, ea nu face distincţie între infracţiunile de drept comun şi cele îndreptate împotriva drepturilor şi libertăţilor unei colectivităţi sau comunităţi (de rasă, origine etnică, religie, etc) şi care pot constitui, prin amploare, ameninţare la adresa securităţii naţionale. Altfel spus, orice faptă care afectează un drept fundamental poate fi considerată o ameninţare la securitatea naţională.

Oricine poate fi suspect

"Rezultă că se poate circumscrie unei ameninţări la adresa securităţii naţionale orice faptă/acţiune, cu sau fără conotaţie penală, care afectează un drept sau o libertate fundamentală. Consecinţa unei atare constatări este folosirea, în toate aceste cazuri, a mijloacelor intruzive circumstanţiate activităţii specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale persoanei, reglementate de Legea nr.51/1991 (de exemplu: interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor electronice, efectuate sub orice formă; localizarea, urmărirea şi obţinerea de informaţii prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere; interceptarea trimiterilor poştale, ridicarea şi repunerea la loc a acestora, examinarea lor, extragerea informaţiilor pe care acestea le conţin, precum şi înregistrarea, copierea sau obţinerea de extrase prin orice procedee, etc)", precizează Curtea într-un comunicat.

Or, în urma analizei, CCR a considerat că prevederea contravine prevederilor constituţionale referitoare la principiul legalităţii, în componenta referitoare la claritatea şi previzibilitatea normei, dar şi celor referitoare la dreptul la viaţa intimă, familială şi privată şi referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale.

Se va cere înlăturarea probelor

Avocatul Cristian Ene a explicat pentru Mediafax care sunt consecinţele deciziei CCR, principala fiind aceea că judecătorilor li se va cere înlăturarea interceptărilor folosite pentru alte fapte decât cele care privesc siguranţa naţională.

O asemenea cerere va viza, desigur, şi interceptările din dosarul "Rus-Kiss", realizate de SRI în caza unui mandat de siguranţă naţională emis pe numele fosutlui şef al UDMR Bihor, interceptări care au stat la baza demonstrării înţegelerilor privind licitaţiile trucate şi contractele "purtătoare" de comisioane.

"Înseamnă că ceea ce s-a obţinut în baza mandatelor pe art 3 litera f vor fi invocate pe cale de excepţii argumentele din decizia Curtii Constituţionale, iar judecătorilor li se va cere să înlăture ca probe din cauzele penale interceptările obţinute în baza acestui articol şi a mandatelor de siguranţă naţională daca nu erau exclusiv folosite în cauze de siguranţă naţională. (...) Nu sunt foarte multe, numai în situaţia în care s-a luat manevra de siguranţă naţională şi s-a folosit în altă cauză, adică nu s-a folosit în cauza de siguranţă naţională. În atare situaţie, sunt puţine cauze, cred că 1% care să fi avut ghinionul ca persoana respectivă să fie sub puterea unui mandat de siguranţă naţională şi ulterior să fie cercetată într-o altă faptă iar procurorul să apeleze la informaţia din mandatul de siguranţă naţională", a declarat avocatul Cristian Ene.

Mega-dosarul Bihorului

Fostul vicepreședinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss şi omul de afaceri Beneamin Rus, patronul grupului de firme Selina, sunt judecaţi într-un dosar în care liderul UDMR şi acoliţii săi sunt auzaţi că ar fi realizat venituri necuvenite de peste 4,3 milioane euro după ce ar fi intervenit ca firmele Keviep, Selina şi Martex Trans să beneficieze de contracte publice cu administraţia locală. Prin afacerile lor, bugetele publice ar fi fost păgubite cu peste 6 milioane euro.

În acelaşi dosar sunt judecați, în stare de libertate, complicele lui Kiss, Bojtor Vilmos Laszlo, dar şi Milossy Ferenc Laszlo şi Milossy Ferenc (tată şi fiu), patronii firmei Keviep, respectiv afaceristul Gheorghe Roatiş, cu toţii pentru spălare de bani în formă continuată.

În dosar a fost cercetat şi omul de afaceri Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, dar faptele reţinute în sarcina acestuia s-au clasat odată cu decesul magnatului.

DNA a pus sechestru atât pe averile lui Kiss şi Rus, cât şi pe cea a lui Roatiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu confundati DNA cu CCR!
Nu confundati DNA cu CCR!! DNA cerceteaza, CCR dezinculpa(adica ii scoate inafara legilor sa nu poata fi cercetati, judecati, condamnati). Se poate spune ca CCR acopera hotii, ii scoate de sub incidenta legilor si interpretarea denaturata a constitutiei!
Postat 01 Martie 2018, 18:39 de scortosul
Daca scapa si Kiss cu Rus, dupa modelul Udrea, Bica, etc ...
... inseamna ca rolul DNA e sa-i scape pe toti "sponsorii" si "prietenii" haitei basiste de pradatori, sa nu ramana-n foame !?!
Postat 01 Martie 2018, 10:51 de WinDos
Am spus eu...
Am spus eu ca scapa baciu kiss?! Am spus! Am o gura de kkt! Cat despre rusnac el cu toate partidele psd, pnd dar cel mai mult hudmr!
Postat 28 Februarie 2018, 23:06 de scortosul
O daaa
Și uite așa firma de casa a primăriei împreună cu bolovanii care o susțin va ieși basma curată. Nimeni nu o sa mai poată spune că elnokul bolovan șef e mânjit.
Postat 28 Februarie 2018, 20:14 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON