URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2012, 14:35

Kiss şi Mang şi-au început mandatele de vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constituirea, sâmbătă, a noului Consiliu Judeţean Bihor, rezultat în urma scrutinului din 10 iunie, a prilejuit şi alegerea unei noi conduceri executive a instituţiei.

Cum s-au înţeles

Procedura a decurs previzibil, în condiţiile în care încă de săptămâna trecută, liderii celor trei formaţiuni importante din judeţ - PNL, UDMR şi PSD - au anunţat că vor respecta protocolul încheiat în februarie 2011, conform căruia fiecare partid se obligă ca, în cazul în care unul câştigă funcţia nr.1 în conducerea unei instituţii de administraţie publică, celelalte să primească poziţiile secunde.

Ca urmare, vicepreşedinte din partea UDMR a fost propus preşedintele organizaţiei judeţene, Alexandru Kiss, iar din partea PSD - liderul filialei, Ioan Mang.

La vot, care a avut loc conform legii în mod secret, Kiss a primit 31 de voturi, iar Mang 28, două voturi din urnă fiind nule. PDL nu a făcut nicio propunere, la fel ca PPDD şi PNL, în condiţiile în care primele două formaţiuni au doar 7, respectiv 2 consilieri, iar liberalii deja deţin prin Cornel Popa preşedinţia CJ.

După anunţarea rezultatului, PSD-istul Ioan Mang a mulţumit celor 28 de consilieri judeţeni care l-au investit cu încredere. "Ştiu că cei care nu m-au votat au făcut-o din motive strict politice şi îi înţeleg", a spus Mang, referindu-se la faptul că a fost votat doar de reprezentanţii USL şi UDMR, nu însă şi de cei ai PDL şi, probabil, ai PPDD.
La rându-i, Kiss a mulţumit şi el colegilor, dar într-un mod hâtru şi cu subînţelesuri, aşa cum a obişnuit pe toată lumea de când activează în politică. "Mulţumesc celor care m-au votat şi celor doi care au băgat în urnă voturi nule împotriva mea", a spus Kiss.

PDL, fără cuvinte

Cea din urmă procedură parcursă la prima şedinţă a noului Consiliu Judeţean a fost votarea denumirilor, competenţelor şi componenţelor comisiilor de specialitate ale CJ, cele care vor viza sau nu proiectele de hotărâri înaintea şedinţelor de plen, în vederea adoptării sau nu a acestora.

În premieră, niciuna dintre cele şapte comisii nu va fi controlată de reprezentanţii PDL, nici prin preşedinţi, dar nici prin membrii care să fie majoritari în aceste structuri de lucru ale CJ.

La şefia Comisiei economice, de finanţe şi buget a fost ales ca preşedinte liberalul Traian Bulzan (care a îndeplinit această funcţie şi în mandatul trecut) iar secretar PSD-istul Ovidiu Copil, ceilalţi membri fiind Smaranda Scridon (PNL), Ionel Avrigeanu (PDL), Alexandru Kiss şi Foro Laszlo (UDMR).

Comisia de Urbanism va fi prezidată de social-democratul Marius Rotar secondat de secretarul Sarkozi Alexandru (UDMR), iar în cadrul ei vor mai activa liberalii Nicolae Gherdan şi Viorel Pop, PDL-istul Mircea Straniş şi Szabo Ştefan (UDMR).

Un alt liberal, Dacian Foncea, va conduce din calitatea de preşedinte Comisia de Sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, alături de secretarul Turucz Maria (UDMR), iar membri vor fi Valentina Butişcă şi Călin Maghiar (PSD), plus Radu Ţîrle (PDL) şi Grim Andras (UDMR).

Comisia de Învăţământ, cultură, culte, tineret şi sport va fi prezidată de Foro Laszlo (UDMR), iar secretar va fi liberalul Ioan Sala, alături de care vor lucra ca membri Ioan Hule (PPDD), Florian Oros (PDL) şi Emilian Pavel (PSD).

Comisia de Mediu, turism şi agricultură îl va avea ca preşedinte pe PSD-istul Dan Derşidan şi secretar pe liberalul Nicolae Bezi, în timp ce membrii vor fi Grim Andras (UDMR), Liviu Laza Matiuţă (PDL) şi Ioan Lascău (PPDD).

Poate cea mai importantă comisie, după cea de buget-finanţe, este Comisia Juridică, pentru dezvoltare regională şi cooperare transfrontalieră, care va fi prezidată, la fel ca în mandatul trecut, de UDMR-istul Szabo Odon. Secretar va fi social-democratul Emilian Pavel, iar membri Florin Birta (PNL), Dorel Dume (PDL) şi Traian Bogdan (membru PC, dar în Consiliul Judeţean reperezentant al Alianţei de Centru-Dreapta şi membru în grupul PNL).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Scarbeala @ re
3 bucatri HOTI isi incep activitatea!!!! Nu mai sunt barbati in Bihor numai scarbele astea trei ???? Astia sunt hoti cu acte nu asa oricum !
Postat 01 Iulie 2012, 17:18 de Scarbitul
kiss jigodia
mang escrocul
Postat 01 Iulie 2012, 04:04 de ciordel popa
@apucaturi rasiste
problema ta. apropo mah tembelu\\'... ungurii ce rasa sunt, mongoloida ?
Postat 01 Iulie 2012, 03:52 de ioiii
mang, jegul !
fir-ar mang al dracului cu balaoachesul asta minoritozaur cu tot.
Postat 01 Iulie 2012, 03:35 de blow up
mai putin cu un zero
pentru sanatatea cititorilor vostri, cenzurati stirile cu Mang. Imi face greata doar cand ma gandesc ca acesta este modelul intelectual al sorboneilor. totusi, daca va roade asa tare sa-l popularizati, gasiti ceva original scris de el, sa-l vorbim de bine.
Postat 30 Iunie 2012, 20:56 de marius popa
de c_a_c_a_t
ar trebui sa ne mutat toti din tara asta si sa-i lasam pe pisatzii astia sa se conduca intre ei
Postat 30 Iunie 2012, 20:34 de eu
?!
N-a trecut nicio luna de cand manglitorul, popa ciordel si cu gibonul urlau din toti bojocii ,,afara, afara/cu ungurii din tara !'' (destui dobitocii din mult prea multii i-au crezut !) si uite ca ling unde au scuipat.... Am scapat de dracu s-am dat peste taica-su ! Gibonul si-a pus vice romani, dar nici n-a schimbat vreun ungur din sefie, semn ca in cl va fi pace si prietenie !
Postat 30 Iunie 2012, 18:28 de .
ce mica e lumea, nu de alta dar puteam fi si eu ungur si zau ma simteam foarte rau
ce mica e lumea, nu de alta dar puteam fi si eu ungur si zau ma simteam foarte rau primarita Olguta are apucaturi rasiste !! \"Am rugat constructorii ca, de acum înainte, orice lucrare se face în Craiova, minim 80 la sută să fie craioveni, pentru că nu este normal să aud muncitorii vorbind ungureşte în Craioviţa. Mi se pare normal că dacă lucrează în Craiova pe banii craiovenilor să angajeze craioveni\"
Postat 30 Iunie 2012, 17:02 de apucaturi rasiste
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON