URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2014, 12:45

Judeţul va toca peste 10 milioane euro pentru un drum în munţi. Un liberal şi un PDL-ist au votat împotriva lui Cornel Popa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În PNL şi PDL nu se votează cum spune partidul, ci cum vor consilierii judeţeni. Cel puţin aşa s-a întâmplat marţi, la reuniunea deliberativului judeţean, când preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a pus pe ordinea de zi un proiect care, înainte cu o zi, nu era programat pentru dezbatere: "proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervenţiilor medicale de urgenţă".

Sub această denumire care nu spune nimic, ar urma ca între localităţile Şuşti (judeţul Bihor) şi Moneasa (judeţul Arad) să fie construit, pe munte, un drum de peste 15 kilometri (10,2 km pe teritoriul Bihorului şi 5 km pe teritoriul Aradului), iar la Vârtop să fie amenajat un heliport, motivaţia fiind îmbunătăţirea accesului în zona montană a judeţului pentru turiştii maghiari şi polonezi, precum şi reducerea timpilor de intervenţie în cazul unui accident înregistrat în această zonă.

Proiectul ar urma să fie depus pentru obţinerea finanţării în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Hu-Ro, la o valoare de peste 10 milioane euro, cu o cofinanţare de alte circa 2,5 milioane euro din partea beneficiarului, adică a CJ Bihor.

Două abţineri contra

Înaintea şedinţei, se aştepta ca noua majoritate - formată din consilierii PSD şi UDMR - să "trântească" proiectul, pentru a propune un altul, mult mai convenabil pentru primarii celor două partide. Cei care şi-au exprimat dezacordul au fost, însă, tocmai doi reprezentanţi ai PNL - Dacian Foncea - şi PDL - Carmen Pantiş.

Înainte ca proiectul să fie supus votului în plen, preşedintele Comisiei juridice, Alexandru Kiss (UDMR), şi cel al Comisiei economice, Traian Bulzan (PNL), au arătat că acestea au exprimat un aviz pozitiv. În schimb, Dacian Foncea (PNL), preşedintele Comisiei pentru sănătate, a arătat că avizul acesteia este, unanim, negativ. Ca atare, în favoarea proiectului, în plen, au votat reprezentanţii PNL (cu excepţia lui Foncea), PSD, UDMR şi PDL (cu excepţia doctoriţei Carmen Pantiş), proiectul fiind considerat adoptat, întrucât avizul comisiilor de specialitate este consultativ, nu conform, obligatoriu.

Foncea: "un proiect aberant"

După încheierea reuniunii, liberalul Dacian Foncea a explicat de ce s-a abţinut, manifestându-şi astfel opoziţia faţă de acest proiect. În primul rând, a spus el, pentru că proiectul era discutat de peste un an şi jumătate de conducerea Consiliului Judeţean, dar membrii Comisiei pentru sănătate au fost informaţi cu privire la existenţa lui doar cu 15 minute înaintea şedinţei în plen de marţi.

Pe fond, Foncea spune că proiectul este aberant, deoarece presupune cheltuirea unei sume uriaşe de bani în mod nesocotit, fără un impact serios asupra bihorenilor. "Eu, Foncea, consider inoportun a se construi un drum de 10 milioane de euro, de 18 kilometri, în munte, când judeţul Bihor are mult mai multe alte priorităţi", a explicat liberalul, arătând că este vorba despre crearea a noi locuri de muncă, satisfacerea nevoilor sanitare şi sociale ale bihorenilor.

"E adevărat, se estimează că în cadrul proiectului se vor investi 3 milioane euro în sănătate, dar nu există o listă, să aflăm dacă spitalul din Beiuş sau cel din Ştei vor beneficia cu ceva de aceşti bani. Nu se spune în proiect decât că va fi amenajat un heliport la Vârtop", a spus Foncea.

"Nu votez cum dictează partidul"

Liberalul a dezvăluit că în şedinţa Comisiei pentru sănătate toţi membri (de la toate partidele) s-au abţinut, dând astfel aviz negativ proiectului, şi că nu a crezut că în acest condiţii el va fi pus pe ordinea de zi, fiind prima oară când se întâmplă un astfel de lucru.

"Eu am votul popular, nu votez cum îmi dictează partidul, ci cum îmi dictează conştiinţa", a mai spus Foncea, precizând că alţi colegi au încercat să-l determine să voteze în favoarea proiectului.

De asemenea, liberalul a opinat că, în locul acestui proiect, care nu va aduce beneficii decât turiştilor maghiari şi polonezi, ar fi fost mai util ca şefii Consiliului Judeţean - Cornel Popa, Alexandru Kiss şi Ioan Mang - să îşi însuşească proiectul de realizare a şoselei de centură metropolitane dorit de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi de cei ai comunelor învecinate municipiului, deoarece acesta ar fi avut cu adevărat efecte economice şi sociale pozitive pentru mai mult de jumătate din populaţia judeţului. "Dar colegii erau deja setaţi cum să voteze...", a încheiat Foncea.

BIHOREANUL a încercat să o contacteze şi pe doctoriţa Carmen Pantiş, ca să-şi explice poziţia, dar aceasta nu a răpuns la telefon.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
dar externalizarile DGASPC BIHOR
DAR DESPRE EXTERNALIZARILE DE LA DGASPC BIHOR CE S-AU FACUT DE RADU TIRLE CU DEDICATIE SPECIALA PT FUNDATIA COPII FAGADUINTEI UNDE EXCROCUL DE SAMUIL MITRA A FURAT PE ACTE BANUL PUBLIC DUPA 82 DE BENEFICIARI DE LA CP 2 ORADEA SI CULMEA CHIAR IN CURTEA DGASPC BIHOR ACEST EXCROC DE SAMUIL MITRA ASCUNDE ABUZURI FOARTE GRAVE CE S-AU INTIMPLAT IN CP2 MINORE INSTITUTIONALIZATE AU NASCUT 3 LA NUMAR AVORTURI FACUTE O GRAMADA ABANDON SCOLAR FOARTE MARE SI FOARTE MULTE ALTELE DISTRUGEREA CURTII CENTRULUI TAIEREA CENTRULUI DE LA RETEAUA DE INCALZIRE A ORASULUI DISTRUGEREA INSTALATIILOR SANITARE ALE CENTRULUI ACESTI ASA ZISI [ BAIETI DESTEPTI ] TREBUIE SA RASPUNDA ODATA .............................................
Postat 01 Octombrie 2014, 06:46 de Bobi
Proiect bun
O sosea peste CODRU, chiar la limita de demarcatie cu MOMA va intari legaturile culturale, sociale si economice ale populatiei de pe cei doi versanti, populatie ce apartine etno-cultural Bihorului si Crisanei si va crea o noua legatura rutiera intre Ardeal si Banat in perspectiva continuarii tronsonului rutier Sudrigiu-Padis pina la Huedin.Merita felicitari cei ce s-au gandit la aceasta idee, dand noi sanse de dezvoltare sudului Bihorului.
Postat 30 Septembrie 2014, 21:11 de Brihan
Proiect important ?
O şosea intre Ştei şi Moneasa nu este o idee rea, dar in nici un caz un proiect important . Importante sunt autostrada , DN 76 , centurile Oradiei şi Aleşdului , zona metropolitana , parcurile industriale, aeroportul international. Iar pe langa acel heliport si aerodromuri la Sudrigiu şi Marghita ca sa legam Oradea rapid şi civilizat de judeţ dacă altfel nu se poate. Valoarea proiectului propus reflectă valoarea membrilor consiliului judetean .
Postat 30 Septembrie 2014, 18:53 de Oradean
Bihorul e mai mare ca Oradea!
Iar prioritatile sunt ale tuturor bihorenilor, nu numai ale oradenilor, atunci cand e vorba de bani publici europeni (deopotriva si nationali)!
Postat 30 Septembrie 2014, 18:39 de WinDos
Vorbe....
Stimati concetateni, imi pare rau, dar sunteti cu temele nefacute! Intai si-ntai ca e vorba de bani de la UE, nu-s ,,banii nostri" (poate cateva procente!). Apoi neispravitii astia de ,,alesi" calca unde au scuipat spaniolii, grecii, portughezii, irlandezii acum doua decenii! Cine a trecut dincolo de hungaria, stie cum in Spania, de pilda, sunt trei autostrazi PARALELE, ca au fost bani si era pacat sa nu-i toace. Ghinionul nostru, al romanilor, este ca votam de 25 de ani numai dobitoci si incompetenti, atat is de prosti alesii ca nu stiu cum sa pape banii de la UE. Asta e necazul nostru!
Postat 30 Septembrie 2014, 17:44 de pinonel
Noroc cu evaluatorii UE !
DE FAPT, VOTUL DE ACUM N-ARE NIMIC DE-A FACE CU FINANTAREA PROPRIU-ZISA: e un acord de principiu, necesar depunerii cererii de finantare UE; aceiasi "fixatie" a mai avut-o si "ilustrul" Radu Tirle, dar n-a iesit nimic (ca norocu'). Dupa ce se vor cheltui bani cu intocmirea documentatiei si se va depune proiectul - cererea de finantare, vor fi unii cu capul pe umeri care vor judeca (in)oportunitatea si (ne0justificarea acestui proiect , astfel ca-l vor respinge...pacat de banii investiti pt. documentatie (SF, proiect tehnic, s.a.)
Postat 30 Septembrie 2014, 17:22 de Pesimistul
Foncea + Pantiş = 2 x Ciolannis de Bihor !?!
Ce naiba caută nişte neica-nimeni, care nu înţeleg impactul acestui proiect pentru jumătatea sudică a judeţului, în consiliul judeţean? Cât de neavizat şi nepregătit poţi fi, ca să respingi un demers care asigură mobilitatea către şi dinspre culoarele regionale de dezvoltare, ce leagă Bihorul de Coridorul 4 (22 european 2020) în contextul în care DN76 nu va fi terminat, iar când minunea se va produce va fi o alternativă uşor blocabilă la un moment dat, în lipsa unor variante de creştere a facilităţilor locale !!!
Postat 30 Septembrie 2014, 15:25 de Ca®p III
ceva!!!!
Dar cum este posibil ca neterminatii astia sa faca doar ce vor pe banii nostri...unde sant institutiile cu ascultatul????li s-a marit bugetul acu au bani de benzina ...faca bine si ridice-i pe nesatuii mamii dreacu....
Postat 30 Septembrie 2014, 14:20 de cornel
a
Si pana la drumul cu pricina pe unde vom merge? Acest drum va fi la fel ca tronsoanele de autostrada, 10 km terminati dar fara acces la el. Prima data ar trebui terminat drumul Oradea Deva si respectiv drumul intre Arad si Moneasa si doar pe urma facuta legatura intre aceste doua drumuri. Dar ori cum nu conteaza, care parlamentar sau component al guvernului sta pe ruta respectiva de este asa de urgent drumul respectiv, la fel s-a facut si drumul intre Sudrigiu si Huedin, doar asa pot sa ajunga repede unul la celalalt Boc si Blaga
Postat 30 Septembrie 2014, 13:43 de dana
ORADEA SI BH vs Mang si Popa!!
POPA si MANG NU SUNT IN STARE SA DUCA LA BUN SFARSIT PROIECTUL AEROPORTULUI care chiar ar ajuta TOT judetul si acum TOACA 2,5 Mil Eur pe un CAC*T de drum??????????????????????? ASTIA CHIAR SUNT DUSI CU PLUTA!!!! De aeroport ce se mai aude?
Postat 30 Septembrie 2014, 13:34 de ORADEA SI BH!!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON