URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2018, 16:42

Judeţ fără bani! Liberalii au "trântit" proiectul de buget în Consiliul Judeţean. Pásztor avertizează că nu mai sunt bani de salarii şi de plăţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul dintre putere şi opoziţie din Consiliul Judeţean Bihor a continuat şi în şedinţa ordinară a lunii martie, desfăşurată marţi în sala mare a instituţiei, în prezenţa tuturor celor 34 de consilieri judeţeni, 17 ai alianţei UDMR-PSD-ALDE, respectiv 17 ai PNL.

Nici de data aceasta, PNL-iştii nu l-au validat în funcţie pe cel de-al 18-lea consilier al puterii, PSD-istul Adrian Szatmari, în locul Anei Maria Tiron, exclusă din partid. Astfel, folosindu-se de egalitatea de voturi au blocat mai multe proiecte propuse de executiv, cel mai important dintre ele fiind cel al bugetului pe anul 2018, fără de care instituţia va funcţiona la "cote de avarie".

Opoziţie cu întrebări

După cum BIHOREANUL a relatat, liberalii au lipsit în grup de la şedinţa ordinară a lunii februarie. Într-o conferinţă de presă susţinută atunci, şeful partidului Ilie Bolojan şi liderul grupului de consilieri PNL, Ionel Avrigeanu, au spus că nu vor vota bugetul până când şefii CJ Bihor nu alocă "decent" banii, nu-şi publică cheltuielile şi nu opresc "drenajele" financiare.

În şedinţa de marţi, Avrigeanu nu a făcut propuneri de modificare a bugetului pe 2018 şi nici n-a semnalat concret derapaje, ci, în schimb, a luat cuvântul pentru a pune "trei întrebări".

Prima a fost legată de motivele pentru care CJ Bihor vrea să achiziţioneze un imobil din fostul hotel Rimanoczy şi ce doreşte executivul să facă acolo. Cea de-a doua a fost legată de intenţiile şefilor CJ în privinţa clădirii fostei Policlinici Mari, în buget fiind alocaţi 375.000 lei pentru un studiu de fezabilitate vizând reabilitarea acesteia.

În fine, cea de-a treia a vizat investiţia de 430.000 lei propusă într-un imobil din proprietatea judeţului aflat în Săcueni. "Şi anul trecut s-au alocat 500.000 lei pentru acest imobil. Cu banii de anul acesta se ajunge la 200.000 euro. E cam mult pentru o clădire de 200 mp", a comentat liderul PNL-iştilor.

Policlinica-sediu

La întrebări i-au răspuns pe rând preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Ioan Mang. Pásztor a spus că imobilul din fostul hotel Rimanoczy este la un preţ foarte bun, de 300.000 euro, iar valoarea lui de piaţă ar fi mult mai mare. De asemenea, şeful CJ i-a amintit lui Avrigeanu că inclusiv PNL-iştii au votat, anul trecut, pentru exercitarea dreptului de preemţiune asupra acestui imobil. Cât despre destinaţie, acesta n-a dat un răspuns clar, ci a spus doar că "avem nevoie de spaţii, ştiţi foarte bine".

În privinţa clădirii din Săcueni, Pásztor a explicat că e vorba despre fosta Bancă Agricolă, intrată între timp în proprietatea judeţului. La etaj, are sediu Poliţia din comunitate, iar la parter, după renovări, Jandarmeria va putea aloca o unitate permanentă întrucât ar fi nevoie de prezenţa acesteia în zonă.

Despre clădirea fostei Policlinici a vorbit Ioan Mang, care a spus că executivul şi-a dat seama că nu poate vinde clădirea, căci are nevoie şi de sprijinul PNL-iştilor, aşadar s-a răzgândit şi vrea să-l facă sediu al Consiliului Judeţean Bihor, aşa cum de altfel propuseseră liberalii. Mang a spus că a avut "discuţii la Guvern" şi că există şanse mari ca judeţul să primească bani pentru reabilitarea clădirii, însă înainte trebuie făcut un studiu de fezabilitate în acest sens. Întrebat de un orizont de timp, Mang a spus că executivul şi-a propus ca anul viitor să înceapă lucrările.

La cote de avarie

Proiectul de buget a picat cu 17 abţineri, 16 voturi pentru şi un vot "absent", cel al consilierei PSD Stela Babău, care, potrivit legii, nu poate vota fiindcă este director în cadrul agenţiei ADI Ecoland, din subordinea Consiliului Judeţean, deci ar avea "un interes patrimonial" în proiectul de buget.

Pe finalul şedinţei de marţi, preşedintele CJ le-a atras atenţia PNL-iştilor că votul lor privind bugetul are consecinţe serioase şi că sunt "oameni care suferă din această cauză".

"Să nu treacă ziua să nu înţelegem ce înseamnă nevotarea bugetului. Vom putea asigura 40% din salariile care trebuie date la începutul lunii viitoare, programul Lapte-Corn nu poate fi plătit, la bunuri şi servicii nu putem plăti nimic, nici la învăţământ nu putem, plus DGASPC, plus centrele medico-sociale Nucet şi Popeşti. Se adaugă şi penalităţi la toate serviciile şi utilităţile pe care nu le putem plăti la timp. De asemenea, vom avea penalităţile la contribuţiile aferente salariilor, nevirate la bugetul de stat", a înşirat acesta.

Fără bani de la centru

După şedinţă, acesta a explicat jurnaliştilor că, întrucât Consiliul Judeţean nu şi-a adoptat bugetul în termen de 45 de zile de la adoptarea bugetului la nivel naţional, instituţia nu poate primi alocările guvernamentale, adică majoritatea resurselor pe care contează judeţul, care are prea puţine venituri proprii.

Răspunzând unei întrebări din partea BIHOREANULUI, Pásztor a spus că nu va convoca o şedinţă extraordinară, dar crede că bugetul va trece, totuşi, în şedinţa ordinară a lunii aprilie, dând de înţeles că se bazează pe faptul că, până atunci, liberalii vor fi obligaţi, printr-o sentinţă definitivă, să-l valideze în funcţie pe cel de-al 18-lea consilier al puterii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La cj totul e ascuns si la noroc
Faptul ca nu mai au bani se datoreaza cheltuielilor haotice. Ei spera la sentinta definitiva a tribunalului, dar sa nu vina alegeri anticipate sau sa nu se dizolve cj pana atunci. Cred ca e cel mai incapabil, incomplet, haotic si slab cj pe care l-am vazut de cand ma stiu. Nu avem bani da ne luam masini, bagam sume mari sa scriem in ungureste pe o cladire a statului roman, bagam bani in jurnalisti care sa ne laude, cumparam o gramada prin seap care nu se justifica in totalitate, facem un drum inutil, cumparam si bagam bani aiurea in cladiri fara valoare ce vor ajunge revendicate la un moment dat de vreun urmas al proprietarului initial. Da nu avem bani decat pt 40% si alea salariile noastre si ale slugilor, scolile sa astepte, cornu si laptele la fel. Noi sa fim platiti. Cat de penibili si jenanti pot fi oamenii astia 3. Mi-e scarba. Bine, si fetele lor si trecutul lor ii ajuta sa ramana in functie ca ii poate manipula (ce cuvant descriptiv in a doua parte) conducerea de la bucale cum vrea. Deh, pune prostu in functie sa te tina pe scaun caldut, nu asa e vorba?
Postat 21 Martie 2018, 07:37 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON