URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2013, 15:58

Judecătorul Mircea Puşcaş, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, trimiterea în judecată a magistratului orădean Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată, respectiv a complicelui său, marghitanul Marcel Piştuca.

Şpagă degeaba

În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că, în cursul anului 2009, Puşcaş, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit 1.500 de euro de la Ştefan Balla, un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi, care era judecat pentru evaziune fiscală. În schimbul banilor, magistratul i-a promis individului că va interveni pe lângă colegii judecători ca să pronunţe o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond, cât şi în căile de atac.

De asemenea, în cursul anului 2011, Mircea Puşcaş, devenit între timp judecător la Curtea de Apel Oradea, a pretins de la acelaşi Balla, prin intermediul lui Marcel Piştuca, un prieten de-al său din Marghita, 50.000 de euro ca să intervină pe lângă judecători din cadrul Curţii şi să-i determine să-l achite pe afacerist într-o altă cauză în care era judecat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

"Din suma pretinsă, judecătorul a primit 20.000 de euro (ca să intervină pe lângă complet - n.r.), atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată", se specifică în comunicat.

Ca urmare, Balla a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe denunţător la închisoare cu executare şi în dosarul de evaziune fiscală, pentru care Puşcaş pretinsese cei 1.500 de euro în 2009.

Încurcături la avere

Pe de altă parte, judecătorului orădean i se impută faptul că în cuprinsul declaraţiilor de avere date în anul 2010 a omis să menţioneze că a cumpărat şi apoi a vândut un autoturism marca Audi A 4. "În plus, în cuprinsul declaraţiilor de avere din anii 2011 şi 2012, inculpatul Puşcaş Mircea a omis să menţioneze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condiţiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro", se mai menţionează în document.

Pe 24 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia pentru judecători, a încuviinţat arestarea preventivă a lui Puşcaş, măsură cerută de procurorii DNA, care însă a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara de către Curtea de Apel Oradea şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, măsură ce a fost prelungită ulterior.

Totodată, pe 26 ianuarie, CSM a dispus suspendarea din funcţie a magistratului orădean, până la finalizarea procesului penal, care se va judeca la Curtea de Apel Timişoara, instanţă desemnată de Înalta Curte.

"La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din alte structuri specializate în culegerea de informaţii şi în combaterea corupţiei", se mai spune în comunicatul DNA.

Alte dosare, la rând

În acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea l-au pus sub învinuire şi pe judecătorul Traian Munteanu, colegul lui Puşcaş, faţă de care cercetările s-a disjuns şi sunt continuate, sub acuzaţia de luare de mită.

Mircea Puşcaş a mai fost trimis în judecată şi pentru mărturie mincinoasă, în dosarul deschis pentru trafic de influenţă pe numele comisarului Florian Rob, fostul şef al Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, denunţat de doi hoţi, care pretind că acesta ar fi cerut 1.000 de euro şi o noapte de amor pe care fiica celui din urmă urma s-o petreacă cu judecătorul.

De asemenea, magistratul a mai fost pus sub învinuire pentru luare de mită în cazul unor maramureşeni, Petru Cocian şi Mihai Halas, care susţin că i-au promis 40.000 euro pentru o sentinţă favorabilă în procesul care se afla pe rolul Curţii de Apel Oradea şi în care, în prima fază, la Tribunalul Satu Mare, fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare: Halas la 9 ani, iar Cocian la 6 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
lui
..............ăsta nu-i mai scrie nimeni? chiar aşa, să fie ignorat? cred că e şi supărat de "nebăgare de seamă". Bă, tu eşti ÎNALT DEMNITAR??? !!!
Postat 02 Aprilie 2013, 00:10 de ADINA DUPA CHEF
CANCERUL
CANCERUL este in parchete. Aolo este veriga slaba din sistemul judiciar. Betivi, spagari, frustrati si complexati notorii etc. Mai cautati...
Postat 27 Martie 2013, 02:31 de JUSTITIABIL
justitia chioara
daca s ar vrea justitie in tara asta ar trebui sa fie puscariile pline de \"magistrati\"
Postat 26 Martie 2013, 22:08 de justitia
atentie
Daca tot luati magistrati, uitai-va si in curtea parchetelor...wowwwwwwwwwwwwwww aveti de lucru vreo 10 ani legati.......Bravo dar e varful aisbergului doar .....
Postat 26 Martie 2013, 20:29 de dna
ce se intampla in realitate ?
voi nu vedeti ce promoveaz TV urile mai nou prostitutie mascata, manelisti drogati si bani nefiscalizati ce sa intelegem ca JUSTITIA ii incaseaza sunt complici cu ei !!!!
Postat 26 Martie 2013, 16:39 de S.O.S Romania !!!
DNA chiar is face treaba
BV lor, in sfarsit acest judecator este pe cale de a fi arestat....Saracii nu au ce manca, iar ei invart masini si vile de lux pe degete ca si cum nu ar conta , HUOOOO MAFIAA!!!
Postat 26 Martie 2013, 16:30 de Ion
DNA chiar is face treaba
Iata ca sunt institutii ale statului care isi fac treba, de data aceasta desi e foarte greu ceea ce au facut procurorii DNA este de laudat....cine e din zona Marghitei stie ca doar de ilegalitati se vorbeste, doar corupti si infractori...Poate de acum inainte respira si acest oras putina dreptate, oricum e pe moarte, dar se poate resuscita...Jos mafiotiii, Judecatori corupti sa fir arestati !!!!
Postat 26 Martie 2013, 16:26 de Ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON