URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2016, 19:33

Judecătorii acuză discriminare: în timp ce procurorii au obţinut majorări salariale de 18%, ei s-au ales cu sporuri între 2 şi 200 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

25 de magistraţi bihoreni - 24 de judecători şi un procuror - au semnat deja, alături de alţi peste 1000 de colegi din ţară, un memoriu prin care solicită aplicarea nediscriminatorie a Ordonanţei de Urgenţă 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ceea ce ar presupune o egalizare a veniturilor între magistrații cu aceeași vechime, aceleași responsabilități sau aceeași funcție.

Este vorba despre judecătorii Florentina Sandu, Natalia Gherman, Corina Florea, Maria Verdes, Ovidiu Ciuma, Alin Leas, Camelia Iova, April Roman, Monica Popovici, Oana Rugină de la Judecătoria Oradea, Marian Bozga, Dana Buboi, Ioan Gal, Delia Oniţa, Mădălina Sălăjan de la Judecătoria Marghita, Constantin Manoliu, Marian Vlad, Şerban Rareş, Denisa Bic, Angela Tod, Daniela Jurjuţ-Lazăr, Roxana Zamfir şi Cristian Monenci de la Tribunalul Bihor, Nadia Botea de la Curtea de Apel Oradea, respectiv de procurorul orădean Teofil Ilisie, încadrat în prezent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

Semnatarii se plâng de faptul că aplicarea OUG 20/2016 - care a intrat în vigoare cu data de 1 august - s-a făcut discriminatoriu, în funcţie de modul în care ordonatorii de credite au interpretat actul normativ. “E o nebunie. La parchete, ordonator de credite e Procurorul General al României, la DNA e Procurorul Şef al DNA, la noi (judecători, n.r.) e ministrul Justiţiei, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie e preşedintele Înaltei Curţi. Sunt patru ordonatori de credite care gândesc diferit pentru acelaşi sistem. Normal ar fi ca, lucrând în acelaşi sistem, având aceeaşi grilă de salarizare, să fim plătiţi unitar”, a explicat BIHOREANULUI unul dintre magistraţii semnatari.

Majorări de 2 lei

Nemulţumirile au răbufnit după ce - ca urmare a unui ordin semnat de Procurorul General - procurorii au beneficiat de o majorare a salariilor cu 18%, în timp ce judecătorilor li s-au aplicat măriri mult mai mici, între 2 lei şi 200 lei. “Noi ne-am judecat de prin 1998, tot pentru drepturi similare, am câştigat, dar plata respectivelor sume a fost eşalonată până prin 2017. Acum ce să facem, să pornim un alt litigiu? E absurd”, a mai spus sursa BIHOREANULUI.

Cert e că, marţi, memoriul a fost asumat şi de Consiliul Superior al Magistraturii, care a şi convocat ordonatorii de credite din sistem, pentru 29 august, pentru a stabili o modalitare de aplicare unitară a ordonanţei.

„Am și avut deja discuții informale, am încercat să vedem, să deslușim care este voința legiuitorului. Evident că nu strălucește prin acuratețe Ordonanţa. Nimeni n-o laudă și se întâmplă ce s-a mai întâmplat de multe ori până acum - acte neclare care duc la situații ca cea de acum. De aceea ne străduim, și unii și alții, să facem interpretări de așa manieră încât să nu greșim”, a declarat în timpul şedinţei Plenului CSM, preşedintele Mircea Aron, citat de Agerpress.

E discriminare

În memoriul semnat de peste 1000 de judecători şi procurori, magistraţii consideră situaţia creată ca fiind “o încălcare flagrantă a principiului independenţei judecătorilor, un mijloc de presiune exercitat asupra acelor magistraţi care nu beneficiază de un tratament echitabil şi nediscriminatoriu în raport cu alte categorii aparţinând aceluiaşi corp profesional”.

Magistraţii atenţionează că o situaţie similară a constituit “premisa declanşării protestului magistraţilor din 2009, eveniment fără precedent pentru sistemul judiciar din România, care a determinat blocarea pentru 30 de zile a oricărei activităţi judiciare".

Acum, revendicările magistraţilor sunt în număr de 3. Prima este trecerea bugetului instanţelor la “titularul de drept al gestionării bugetului puterii judecătoreşti, respectiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a doua - eliminarea anomaliilor legate de aplicarea OUG 20/2016 şi a treia - implicarea imediată a CSM pentru rezolvarea problemelor, “având în vedere atribuţia sa de a apăra corpul magistraţilor şi membrii acestuia împotriva oricărui act de natură să aducă atingere independenţei sau imparţialităţii magistratului în înfăptuirea justiţiei ori să creeze suspiciuni cu privire la acestea".

Citiţi aici care sunt nemulţumirile magistraţilor şi lista completă a semnatarilor memoriului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
CORECTURA
...pleonastic...
Postat 25 August 2016, 15:47 de TDS
DEX
@ottoul: Da, asa e ! Definitia din DEX e cea la care te gandesti! Doar ca in " frustrarea " mea am vrut sa adaug un accent ( chiar si pleonasic ). Si nu mai zi " Dvs " ca nu e cazul...
Postat 25 August 2016, 15:45 de TDS
tocmai
pai si frustrare ce inseamna in dex`ul dumneavoastra ?
Postat 25 August 2016, 15:35 de ottoul
ADEVARUL
@ottoul : " Stie ma, crezi ca nu stie ?" ! Dar nu e corect spus " frustrare " ! E ADEVARUL PUR ! Si il voi repeta la infinit!
Postat 25 August 2016, 15:25 de TDS
@TDS
ii voi transmite. dar banuiesc ca stie si el, ca eu unul am observat ca asta e cea mai frustrare a matale de cand citesc online aceasta publicatie...tocmai de aceea spuneam ca povestea asta o stim toti deja.
Postat 25 August 2016, 14:57 de ottoul
CATE URECHI ARE UN MAMIFER ? DOUA!
@ottoul : Daca te vezi cu Erdojan, intreaba-l ! Intre patru urechi iti va spune ca AM DREPTATE ! Dar la acest articol am scris doar despre STATUL DE DREPT ! Am amintit despre PMO dar la vremea aceea era condusa de pedelistul PEDRO ( azi la fel de ...pedelist ! ).
Postat 25 August 2016, 14:51 de TDS
ATAC?
Ce am scris se pune de " atac la justitie "? Cred ca nu ca doar m-am conformat ! Acu, dupa 7 ani ce sa mai fie? Cred ca NIMIC !
Postat 25 August 2016, 14:45 de TDS
TDS
dupa cum spuneam, draga TDS, fiecare comentariu al tau e o frustrare care are ca tinta primaria si primarul. esti ca o nesuferita care se plange non stop de casnicia ei esuata . tocmai de asta esti un nesuferit. in rest, toate cele bune ...
Postat 25 August 2016, 14:42 de ottoul
ONORATA INSTANTA
@Bubu: Nu, tu nu contezi ! Noi nu cotam ! Suntem marunti ! Conteaza Guvernantii, parlamentarii, magistratii, sristii etc ! Noi daca prindem niste amarate de tichete de masa suntem...happy ! Pana la urma poate nu as avea nimic impotriva ! Se lasa impresia ca Justitia se rezuma doar la...politicieni ! " Micile procese " nu sunt luate in calcul ! Ele sunt mici pentru magistrati dar URIASE pentru justitiabili ! Si nu poti face ABSOLUT NIMIC ! Statul de drept s-a pronuntat! Chestia cu CEDO este o GOGORITA ! CEDO nu schimba solutia data de o Instanta nationala! CEDO se pronunta ( dupa ani si ani...) daca ai avut parte de un proces echitabil , d-astea ! ATAT ! Ce poti sa spui despre un judecator care nu sesizeaza DOL-ul ? DOL RETICENT, spre exemplu ? Recunoscut de toata lumea ! Dar unii judecatori oradeni NU IL VAD ( NU L-AU VAZUT ). Ce este DOL-ul RETICENT ? Atunci cand semnezi cu o parte un contract dar partea iti ascunde aspecte pe care daca le-ai cunoaste NU AI SEMNA CONTRACTUL in acea forma sau l-ai semna dupa ce partea s-ar conforma aspectelor pe care le-a ascuns ( cu rea credinta ). Dar cand PMO ar fi trebuit SA GARANTEZE ca partea cealalta ti-a prezentat toate aspectele DAR NU fACT-O !!! ). Un " Mester " NU A VAZUT TOATE ACESTEA ! SAU LE-A VAZUT DAR A FOST OBLIGAT SA NU VADA? N-A VAZUT ulterior nici...PRINTESA CEPEI de PERICEI ! Aceste este STATUL DE DREPT caruia ii respectam DECIZIILE STRAMBE!
Postat 25 August 2016, 14:37 de TDS
Nemultumitului i se ia darul!
Atunci, noi, p#limea cum sa ne simtim? Noi astia marunti care lucram de dimineata pana seara pe salarii mizerabile, doar ca sa avem cu ce sa ne hranim familia? Noi nu ne simtim discriminati? N-am mai primit o majorare de ani de zile si ei se plang pentru majorari de 200 lei! Jalnic.
Postat 25 August 2016, 13:47 de Bubu
@TDS
BIGLIKE
Postat 25 August 2016, 09:55 de wolf
"CASE CLOSED" / VORBA SORIC-ului
@ottoul: Am o rugaminte ! Unde vezi ceva semnat TDS NU CITI ! Astfel in modul cel mai simplu rezolvam problema! In articol era vorba despre judecatori! Comentariile mele fac acelasi lucru, probabil intr-un mod original !
Postat 25 August 2016, 08:56 de TDS
defec-tds
Domnule TDS esti foarte defect. la fiecare articol trebuie sa iti versi frustrarile care nu prea au legatura cu articolele respective.peste tot vedem doar TDS...chiar ar trebui sa iti iei medicamentele
Postat 25 August 2016, 08:44 de ottoul
RETICENTA
Dolul m-o purtat / Cat ii tara-n lung si lat / Dol si dol / Cu mine calator ! Asta-i un cantec mai...veselos ! Nu e Doina...Te..-ntrebi de ce, cititorule ? Pai Doina e de alta...Factura...Nu merge aici !
Postat 24 August 2016, 21:58 de TDS
ANA, ZORILE SE VARSA / DO R ( L ) UL TE INDREAPTA-ACASA
Grozav ! Manoliu, Ciuma , Monenci....lipseste Ioana Dina Tatar ! Desi in principiu au dreptate ! Dar nu pot uita ! Ce sa faci , Mister Manole (iu)...Parca o vad pe Ana venind cu traistuta cu merinde si DOLnita plina cu apa ! Dar Mesterul Manole NU A RECUNOSCUT DOL...nita asa ca mi ti-o zidi pe biata Anuta ! PS: acest text este o " fabula " cu personaje imaginare ( in a doua parte ! ) ; orice asemanare cu personaje reale DO r ( L )ite de justitie este pur intamplatoare...
Postat 24 August 2016, 21:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON