URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2017, 16:28

Judecătoria Oradea: Doctoriţa Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecţioase nu este vinovată pentru moartea Patriciei Aktaa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea a pronunţat primul verdict în dosarul morţii Patriciei Aktaa, fetiţa în vârstă de doar 5 ani, care s-a stins în mai 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella.

După cum se ştie, imediat după moartea fetiţei, mama ei a reclamat cazul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, acuzându-le de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu pe cele două doctoriţe care au tratat-o, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, ambele de la Spitalul de boli infecţioase Oradea.

Dosarul, plimbat ani de zile între Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi cel de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost clasat în final, pe 14 septembrie 2015, soluţie pe care familia fetiţei a atacat-o la Judecătoria Oradea. Instanţa a admis, în parte, plângerea însă doar cu privire la doctoriţa Georgeta Călinescu, acuzată de familie că nu a luat măsuri nici când fetiţa avea 42 de grade febră şi că a dispus tardiv transferul la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal, când Patricia n-a mai putut fi salvată.

Faţă de Călinescu, judecătorul a dispus începerea judecăţii pentru ucidere din culpă, în timp ce faţă de doctoriţa Ildiko Lenard a decis menţinerea soluţiei de clasare.

Vineri, la aproape doi ani de la declanşarea procesului, vicepreşedinta Judecătoriei, Crenguţa Crăciun, a pronunţat primul verdict în caz, achitând-o pe doctoriţa Călinescu, pe considerentul că fapta care îi este imputată nu există, şi respingând totodată pretenţiile civile ale familiei victimei.

Soluţia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, la Curtea de Apel Oradea. 

De altfel, avocatul familiei, Răzvan Doseanu, consideră soluţia judecătorească drept "scandaloasă" şi spune că o va ataca. "Probele administrate în faza de cercetare judecătorească dovedesc vinovăţia inculpatei. Există probe că, timp de 3 ore şi jumătate, inculpata Călinescu nu a binevoit să examineze fetiţa care avea o temperatură de 42 grade. A transferat-o la ATI când fetiţei îi cedaseră toate organele şi era în comă de gradul lll. De altfel, ca urmare a respectivelor dovezi, de această dată şi reprezentanţii Parchetului au pus concluzii de condamnare", a declarat Doseanu, convins că, dacă fetiţa ar fi fost tratată corespunzător, aceasta ar fi avut şanse de supravieţuire.

În paralel cu procesul din România, avocatul a formulat inclusiv o plângere către CEDO, acuzând încălcarea articolului 6 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului, cel privind judecarea cauzelor într-un termen rezonabil, plângere care a fost admisă şi se judecă la Secţiunea a treia a instanţei europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Prapastia mintii
Cadere in pacat,/ Miroase a *,/ De creier spalat,/ Cand gandesti ca cut.
Postat 30 Aprilie 2017, 09:47 de FaBULA
petruvoiule
cand se termina ata de pe ghem,e gata!chiar e dovedit ca indiferent de posibilitatile materiale nu o lungesc nici macar cu 1 m nici Michaelii(Jacksom sau George)sau altii?Familia a gresit aici,bolile sunt urmare a pacatelor,fetita e ok e in Imparatia Domnului unde miliarde se lupta acum si nu ajung daca mai traia poate nu era unde e acum,dar ea a fost era si este fara pacat,parintii daca vor sa fie in acelasi loc si sa o vada trebuie sa fie ok,altfel intre ei si fetita este o prapastie adanca,astfel ca daca se comporta astfel nu o sa o mai vada niciodata fiindaca ei au pacatuit!
Postat 29 Aprilie 2017, 15:12 de User anonimizat
zetocha
Zetoche e vorba din oras,e zetocha de fapt unde ia ajuns dosarul ca o cometa cu coruptia in coada,pariez ca in apel ajunge tot la cel ce a fost in Dubai prin excursii platite de cei ajunsi in magistratura primind subiectele de la fondatorul unei crime organizate in acest domeniu trimis deliberat la Oradea sub pretextul ca nevasta de care va divorta curand e de aici...,AICI?Aici Sunt codrii verzi de brad,sunt campuri de matase,aici atatia fluturi sunt si atata jale'n case!
Postat 29 Aprilie 2017, 14:45 de User anonimizat
Dosul
Doseanu care merge prin dos dupa cum are si numele,se crede mai presus ca cei din parchet,problema e sa nu te apropii prea mult de Soare cu aripile de ceara ca se topesc,iar acum o sa iasa mai multe la lumina si iar o sa aiba acelasi punct de topire,inclusiv Udroiu ce e un fondator al magistraturii distruse de autista Macovei trimis la Oradea ca sa rezolve dosarele facute de mafia basista pe linia BLEAGA-LIVIUT-VASILICA FARA FRICA cu varful de aisberg in DIICOT prin Bulzan,procuroarea corupta pusa tot de ei,iar acum desi a fost avertizat UDRISCA a judecat gresit inainte de a ajunge deliberat la el dosarul cu Zetoche aici fiind o spaga de 50 mii euro cu dobanda cu tot,in realitate 40 mii...sa vedem de unde se dau banii inapoi ca toate seviciile stiu de spaga asta!
Postat 29 Aprilie 2017, 14:23 de User anonimizat
????!!!
stranie infrangere pt asa un avocat...pacat
Postat 29 Aprilie 2017, 13:02 de pentruvoi
Malpraxisul - crima pentru care nu exista decat justitie divina in Romania?
In Romania oare chiar exista doar justitie divina pentru malpraxis ? Sunt inca in stare de soc dupa pronuntarea primei sentintei in dosarul Patriciei.Judecatoarea Crenguta Craciun a apreciat ca fapta nu exista si ca urmare a achitat-o pe ucigasa fetitei mele.Si daca fapta nu exista, unde e Patricia?De ce o mai vedem doar in poze?De ce zace ingropata intr-un cimitir? Toti expertii audiati au spus la unison ca era necesara monitorizare atenta a Patriciei , ca trebuia sa i se ia temperatura , tensiunea ,pulsul , examinata corporal, si toate acestea la intervale de cateva minute , ca trebuia transferata la ATI in momentul in care starea s-a agravat si ca Patricia ar fi avut sanse de supravietuire.Doctorita Calinescu nu a facut absolut nimic din toate aceste lucruri si a transferat-o abia atunci cand nu mai avea nici o sansa de supravietuire , cand toate organele cedasera .3 ore si jumatate a tinut-o fara sa faca nimic .Dar ne-a certat constant in aceste ore sa stingem becul si sa facem liniste...si sa nu ii mai luam temperatura cu termometru...ca nu asa se ia o temperatura...ci cu dosul palmei pe ceafa. Am avut incredere in justitie , am crezut ca mai exista si dreptate si aceasta se va vedea intr-o sala de judecata.Sunt profund dezamagita ca o judecatoare , dupa toate probele administrate in dosar care demonstreaza vinovatia doctoritei , totusi ignora dovezile si o achita .Maine cine va fi in locul Patriciei? A cui viata va fi in pericol? Care parinti nu-si vor mai vedea copilul decat in poze? In ultima zi m-a abordat pe coridor doctorita Calinescu si mi-a reprosat ca am spus ca nu si-a cerut iertare, dar ea nu are pentru ce sa isi ceara iertare , ca nu a gresit cu nimic si ea stia ca Patricia va muri. Ba mai mult , ne-a acuzat ca din cauza noatra a facut cancer. N-as fi crezut niciodata ca exista o persoana atat de cruda , cu atat mai mult ca este si ea mama. Azi balanta justitiei nu a putut masura corect dreptatea.Conteaza si cine foloseste aceasta balanta.Azi doamna judecatoare nu s-a jucat doar cu balanta justitiei, s-a jucat cu sufletele noastre care de 7 ani spera ca va veni ziua in care Patriciei i se va face dreptate.Am luptat in toti acesti ani si vom lupta in continuare pana cand se va face dreptate.Si nu am fost singuri in lupta noasta.L-am avut alaturi pe unul dintre cei mai dedicati avocati , Razvan Doseanu si echipa acestuia , am avut alaturi cu sufletul o gramada de oameni care poate nici nu ne cunosc , dar ne-au inteles durerea si motivul pentru care luptam , am avut alaturi familia, prietenii , am avut alaturi mass media Patri merita sa i se faca dreptate.Si nu vom avea liniste pana atunci . E timpul sa se schimbe ceva ca justitia sa nu mai fie oarba! Justitie , deschide-ti ochii ! https://www.youtube.com/watch?v=j0oOmz7grmQ
Postat 29 Aprilie 2017, 12:09 de Patri
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON