URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2011, 14:43

Joc piramidal în Piaţa Cetate, sub paravanul acordării unor credite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma orădeană SC Invest System Capital SRL şi-a deschis un punct de lucru în Piaţa Cetate în noiembrie anul trecut iar patronii firmei, Bernula Arpad, 55 ani, şi Berta Csaba, 43 ani, ambii din Budapesta, promiteau acordarea credite la dobânzi mai mici decât cele practicate de bănci.

În realitate, însă, schema de finanţare propusă semăna cu cea folosită în cazul celebrelor Caritas Gerald sau Mondoprosper: oamenii declarau ce sumă doreau să împrumute, semnau contractul, după care achitau o taxă de înregistrare şi rate lunare, fără să ştie clar când vor beneficia de creditul propriu-zis.

"La semnarea contractului, clienţii deveneau membri şi erau obligaţi să achite o taxă de înregistrare în grup, după care, în funcţie de suma solicitată şi perioada de rambursare convenită, li se stabilea valoarea ratei lunare în care se includea, evident, şi o taxă de administrare calculată în funcţie de preţul bunului de vânzare respectiv TVA-ul aferent acesteia", se arată în comunicatul făcut public vineri de Biroul de Presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Credit, prin tragere la sorţi

Împrumuturile se acordau lunar, însă doar prin tragere la sorţi, prioritate având cei care achitau cât mai multe rate în avans, şi se plăteau din sumele strânse de pe urma ratelor plătite de toţi membrii jocului. "Conform prevederilor Regulamentului de participare, deşi consumatorii plătesc ratele lunare stabilite, nu există nicio certitudine cu privire la data în care aceştia ar putea obţine creditul, existând posibilitatea să devină beneficiari chiar şi după încheierea perioadei de cotizare, cuprinsă între 10 şi 20 de ani, însă doar dacă plăteau rata lunară stabilită", se mai spune în informare.

De asemenea, clienţii care solicitau rezilierea contractului înainte de acordarea creditului, puteau să-şi recupereze sumele plătite până la acel moment numai după expirarea perioadei de creditare.

Cert e că, în urma controlului efectuat de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, societatea Invest System Capital SRL a fost sancţionată cu o amendă record de 15.000 lei şi obligată să oprească imediat activitatea de creditare dar şi să returneze sumele încasate până în prezent de la clienţi.

"Având în vedere că organizarea consumatorilor în astfel de grupuri de tip CAR neautorizat poate afecta grav interesele economice ale acestora, îi sfătuim să citească cu atenţie toate condiţiile contractuale astfel încât să nu cadă în capcana întinsă de asemenea societăţi comerciale", avertizează comisarii CJPC Bihor.

Cazul este şi în atenţia ofiţerilor Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor iar potrivit surselor BIHOREANULUI, ancheta se află într-un stadiu avansat, însă administratorul societăţii, cetăţeanul ungar Bernula Arpad, nu s-a prezentat deocamdată la audieri. Din cercetările poliţiştilor, firma a acordat până în prezent un singur credit, iar prejudiciul celorlalţi clienţi încă nu a fost încă recuperat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
cauza
spunetine unde au sediul mai exact ca sa nu fim victime
Postat 23 Martie 2011, 00:16 de mia
da basme de copii mici
daca acesta firma functioneaza ilegal de ce nu s a oprit activitatatea ei la cateva luni de la infiintare, constata cu un gust amar ca dormiti, dormiti si iar dormiti daca cetateanul nu reclama voi dormiti, ce simpla fisa a postului aveti,atunci NOAPTE BUNA sa aveti si ziua!
Postat 19 Martie 2011, 17:30 de anca
iar "investitori "unguri
au mai venit destui indivizi de soiul asta din ungaria, pusi pe capatuiala, cu orice pret. au sfarsit la parnaie sau au fost alungati ! parca nu se mai termina cu escrocii astia.
Postat 18 Martie 2011, 17:24 de $$$$$$$$
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON