URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2017, 17:24

Jandarmeria Bihor la bilanţ: Anul 2016 a fost unul "cu destule realizări"

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor a prezentat, miercuri, bilanţul instituţiei pentru anul trecut. Întâi, comandantul Petru Lung, care a preluat în noiembrie conducerea unităţii, a prezentat raportul în faţa prefectului Claudiu Pop, a primarului Ilie Bolojan, a şefului Poliţiei Bihor, Adrian Bucur, şi a şefului Parchetului Curţii de Apel Oradea, Aurel Mascaş, iar ulterior a făcut un scurt rezumat şi în faţa jurnaliştilor orădeni.

De altfel, Lung a spus că una dintre caracteristicile anului 2016 a fost taman schimbarea din conducerea instituţiei, după pensionarea fostului comandant Ioan Huluban. Locul lui a fost luat de Lung, care în ultimii 11 ani a fost prim-adjunct, iar noul prim-adjunct este Doru Jarca. Conducerea IJJ este completată de Adrian Cîmpean, adjunctul inspectorului şef. Toţi cei trei şefi au fost prezenţi la întâlnirea cu jurnaliştii. 

"Anul 2016 a fost un an cu destul realizări. Nu am avut probleme deosebite, grave sau foarte grave", a declarat Lung.

În total, anul trecut, jandarmii bihoreni au avut 6.925 de misiuni, cu 7,6% mai multe decât în 2015. Ei au împărţit 1.598 de amenzi (mai multe cu 23,3% faţă de 2015) în valoare totală de 684.000 de lei, şi au confiscat bunuri în valoare de 57.000 de lei.

Anul trecut, niciun jandarm bihorean nu a fost sancţionat disciplinar, dar 10 cadre militare au fost atenţionate pentru superficialitate sau nerespectarea sarcinilor de serviciu. Totodată, spun şefii IJJ Bihor, în 2016 Inspectoratul n-a înregistrat nicio plângere de la cetăţeni vizavi de comportamentul oamenilor legii.

Un minus al anului trecut este legat de buget. Potrivit lui Lung, IJJ Bihor a primit prea puţini bani pentru reparaţii şi dotări cu scule şi utilaje, şi toţi aceşti bani au fost cheltuiţi pe repararea maşinilor, astfel că n-au mai rămas pentru lucrări de reparaţii la imobile, care ar mai avea nevoie de anumite intervenţii.

Pe de altă parte, Cîmpean a precizat că nici nu sunt dorite investiţii masive în sediul IJJ Bihor, care ar putea oricum să se mute, dacă planurile Primăriei şi ale Universităţii de a construi în zona cuprinsă între Peţa şi cimitir un campus integrat vor deveni realitate. În acel scenariu, IJJ Bihor se va muta într-un sediu nou, în spatele Şcolii Poliţiei de Frontieră Avram Iancu. Comandantul Lung a repetat însă ceea ce a spus şi după ce a preluat funcţia: va fi de acord cu mutarea IJJ doar dacă jandarmii vor primi un sediu nou, mobilat, aşa cum au nevoie.

Cât despre parcul auto, comandantul a spus că jandarmii au toate condiţiile de mobilitate. De asemenea, a anunţat că Inspectoratul a achiziţionat un dispozitiv care, montat în autovehicule, va transmite în timp real imagini video în dispeceratul Inspectoratului. Lung a promis că noul aparat va fi în curând prezentat jurnaliştilor, pentru ca toţi bihorenii să afle ce tehnică folosesc jandarmii în misiunile pe care le execută.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON