URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2013, 17:03

ITM le reaminteşte angajatorilor obligaţiile pe care le au pe vreme de caniculă

Având în vedere prognozele meteo transmise de ANM, în judeţul Bihor în perioada 8-10 august 2013 canicula se va intensifica, maximele termice se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, ITM Bihor le aminteşte angajatorilor ce obligaţii legale trebuie să respecte în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99 din 2000, care reglementează asemenea datorii faţă de salariaţi în condiţiile în care temperaturile trec de 37 grade Celsius sau indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 de unităţi.

Concret, în asemenea situaţii, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure o bună ventilaţie la locurile de muncă şi alternarea efortului dinamic cu cel static, respectiv alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus.

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii trebuie să le asigure apă minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), echipament de protecţie sau posibilitatea de a face duşuri, reducerea ori eşalonarea perioadei de lucru (până la ora 11 şi după ora 17).

De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii determinate de specificul muncii în condiţii de temperaturi extrem, angajatorii trebuie să asigure examinarea medicală şi depistarea contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute, primul-ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de temperaturile mari, precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă a persoanelor meteo-sensibile.

Întrucât ITM are responsabilitatea de a verifica respectarea prevederilor OUG 99/2000, conducerea instituţiei aminteşte că încălcarea acestora va fi sancţionată cu amenzi între 1.500 şi 2.500 lei, sau - dacă există motive - inclusiv penal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in final cine e pagubit cel care munceste sau cel care FURA ?
majoritatea fac facultate numai sa mai beneficieze de somaj, autorizare nici vorba, merg in strainatate si lucreaza la negru si fura cat pot, in final cine e pagubit cel care munceste sau cel care FURA ? Sa traiesti ca un hot nu este ceva SANATOS !!!
Postat 08 August 2013, 10:27 de in final cine e pag
aiureli oricum ei fura si banii de la somaj cu persoane peste 45 deani
acesta structura trebuie desfiintata , actele raman nu merita sa faci 10 controale ca oricum cetateni nu vor sa si piarda locurile de munca si declartiile lor au valoare in orice an, trebuie desfiintate structuri fara rost si facute controlae inclusiv penale an de an la tori agentii economici inclusiv cei autorizati prin legi speciale, fie scanate lunar actele contabile , unde e arhiva electronica conform legii ? STATUL ce face cum ne pregateste, educa sa fim oamenii si nu infractori ? noi am creat N nuclee de a fura consuma anumite fonduri publice si uitea sa dezastrul si crima + coruptia !!
Postat 08 August 2013, 10:26 de :)))
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON