URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2010, 12:33

Istoricul Marius Oprea: Comunismul n-a murit, ci s-a privatizat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La invitaţia Fundaţiei Academia Civică şi sub egida Fundaţiei Konrad Adenauer, fostul director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Marius Oprea, a ţinut luni seară, în sala mare a Primăriei Oradea, o conferinţă la finele căreia publicul a putut înţelege de ce istoricul s-a ales cu porecla "vânătorul de securişti".

De altfel, înaintea conferinţei propriu-zise, cei aproximativ 200 de orădeni care au format audienţa au putut vedea filmul cu acelaşi titlu realizat de o casă de producţie din Franţa ce îl prezintă pe Marius Oprea "în acţiune", adică pe teren, prin sate româneşti unde a dezgropat, la propriu, trupurile unor partizani care s-au opus comunismului cu arma în mână.

"Vânător" ratat

Istoricul a mărturisit, însă, că epitetul pe care îl poartă este, din păcate, nejustificat. "Sunt un vânător ratat, fiindcă din păcate n-am reuşit să bag după gratii niciun securist", a mărturisit Marius Oprea, explicând că a intenţionat ca în cadrul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului să creeze un departament, cu procurori, care să descopere autorii unor crime din primii ani ai regimului şi să-i trimită în faţa instanţei de judecată.

"Ghiciţi cine s-a opus!", i-a provocat el pe orădeni, tot el dând însă şi răspunsul pentru că, într-adevăr, era greu de crezut: "Nimeni alta decât Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, pe care o bună parte din societate o consideră reformatorul Justiţiei". Oprea a explicat: "Nu-i greu de înţeles această atitudine pentru cei care află că Monica Macovei a fost căsătorită cu un căpitan de Securitate!".

Comuniştii ne conduc

"Comunismul nu este istorie", afirmă Marius Oprea, precizând că "doar s-a privatizat comunismul", ilustrându-şi teza cu mai multe exemple.

"Partizanul Ion Gavrilă Ogoranu, unul din puţinii care nu au fost condamnaţi la moarte, a încercat în 2005 să ia un credit ca să-şi renoveze casa din Braşov. La bancă, Raiffeisen, i s-au cerut mai multe acte la dosar, între care şi cazierul, unde scria că a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru uneltire împotriva orânduririi sociale. Banca i-a refuzat cererea de creditare, poate şi pentru că sucursala din Braşov era condusă de un fost maior de Securitate", a povestit istoricul.

Un alt fapt prezentat de Marius Oprea aparţine chiar biografiei sale. "În 2004, după ce am fost ales consilier municipal pe listele PNL la Braşov, am depus jurământul pe Biblie în faţa ghiciţi cui? A secretarului Consiliului Local, care nu era nimeni altul decât fostul maior de Securitate care m-a anchetat în 1987", a spus Oprea.

Fostul director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului a extrapolat apoi aceste episoade la nivelul întregii ţări, arătând că în decembrie 1989 puterea a fost preluată de eşalonul II al PCR şi Securităţii, că primul preşedinte post-revoluţionar, Ion Iliescu, avea telefon roşu, legat direct de Moscova, că în timp ce oficialii români spuneau că vor integrarea în NATO tot ei vindeau arme Iranului, duşman declarat al Alianţei Nord-Atlantice, iar mai recent, preşedintele Traian Băsescu este un partener al Securităţii, prin actualele servicii de informaţii.

Condamnare "din gură"

Istoricul Marius Oprea a vorbit şi despre faptul că acelaşi Traian Băsescu a citit în Parlament celebrul Raport de condamnare a comunismului, dar tot el este cel care consideră că prin acest gest a închis problema, în timp ce - în realitate - regimul său asigură prosperitatea comuniştilor şi securiştilor.

"Am făcut un proiect de lege prin care s-ar fi redus pensiile speciale ale foştilor angajaţi ai Securităţii şi ai PCR la nivelul pensiei medii, iar diferenţa de bani ar fi revenit foştilor deţinuţi politici. Am lăsat proiectul în 2008 pe masa Guvernului, dar actualul regim l-a lăsat uitării. Mai mult, premierul Boc nu se atinge de privilegiile comuniştilor, ci numai de drepturile foştilor deţinuţi politici, anulând legea prin care aceştia puteau da statul în judecată pentru a obţine despăgubiri", a denunţat Marius Oprea.

"Trăim în aceeaşi minciună ca în anii comunismului oficial pentru că în societatea românească e un putregai la vârf care se reproduce la toate nivelurile", a mai spus istoricul.

Întrebat de public dacă, în aceste condiţii, există măcar speranţa unei lustraţii adevărate şi a unei despărţiri de comunism "pe bune", istoricul a dat totuşi un mesaj optimist: "Da, putem, dar numai dacă fiecare dintre noi se desparte de comunism, dacă fiecare caută adevărul şi îi face şi pe ceilalţi de lângă el să prefere adevărul minciunii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Sprijin pentru Oprea
Mai multe despre activitatea lui Marius Oprea si a CICCR puteti citi pe condamnareacomunismului.ro . Acolo sunt si prezentate si modalitati in care poate fi sprijinita activitatea acestor oameni, inclusiv numere de cont pentru donatii si sponsorizari.
Postat 03 Decembrie 2010, 19:01 de Adrian
@all
Probabil ca aveti dreptate, mai ales ca "gavrila ionescu", a explicat foarte clar anumite aspecte. Mie mi se parea greu de crezut ca un director de banca (fie el si fost securist) sa refuze un dosar pentru ca este al unui fost detinut politic. Multumesc pentru lamuriri, acum am priceput. Eu regret mult ca nu am putut merge, dar chiar am avut probleme serioase de sanatate. Astept cu nerabdare sa vad ca si la U Oradea se va deschide un masterat pe acest domeniu asa cum am inteles ca se fac la Iasi, Cluj si Timisoara (in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului). Voi fi primul care ma voi inscrie.
Postat 01 Decembrie 2010, 13:08 de IchimV
Pacat ca doar Bihoreanul
Pacat ca din toata presa scrisa, numai Bihoreanul a publecat ceva - pe internet - despre vizita lui Marius Oprea la Oradea. Jurnalul Bihorean nici nu a anuntat conferinta, apoi a scris mult despre Catalin Botezatu - acestea sunt prioritatile lor. Felicitari Bihoreanului, rusine celorlalti!
Postat 01 Decembrie 2010, 11:06 de Petrica Muresan
@Ichim
Sunt multi care trebuie sa se duca. Intre timp si-au instruit puiii, i-au plantat in locuri inalte. Dar precum copiii de bani gata, acestia nu vor putea duce mai departe afacerile mostenite, nu sunt in stare. Se spune ca minciuna are picioare scurte, dar cred ca uneori compenseaza si prostia celui mintit. Mintit cu promisiuni, diversiuni, partide lup imbracat in oaie, traseisti troieni, mici, bere si manele, palavrageala electorala....
Postat 30 Noiembrie 2010, 22:41 de kaboom
interpretare gresita adrian cris
am fost in sala si cu stupoare constat ca domnul cris, care pare a fi un om inteligent, a interpretat incorect cele spuse de domul oprea. acesta nu a afirmat ca acel credit a fost refuzat pe considerentul disidentei ci din cauza cazierului, atat, faptul ca seful bancii era fost secursit, e cu totul accidental. apoi, o incercare slabuta de politrucizare a chestiunii. domnul oprea a afirmat si faptul ca membrii marcanti PNL, precum isterica de norica nicolai si multi altii l-au impiedicat in a-si duce la capat proiectul, insa vad ca doar numele macovei si basescu apar in acest articol care pierde tocmai esenta acelei intalniri. dar e totusi bine, celelete ziare nici macar nu amintesc de acest eveniment de amploare, deoarece sunt conduse si au in redactie fosti securisti.
Postat 30 Noiembrie 2010, 20:46 de gavrila ionescu
Cutremurator
Cuvantarea domnului Oprea si filmul prezentat au fost cutremuratoare. A fost ceva ce nu poti uita usor.
Postat 30 Noiembrie 2010, 19:20 de Gigi
incorect interpretat
@IchimV nu cred ca ai prins ideea cu banca. dosarul nu i-a fost refuzat pe considerentul ca seful RB romania e un fost securist ci pentru ca avea omul cazier. de obicei sunt proceduri. deci nu are de-a face. in schimb oprea e chiar bun.
Postat 30 Noiembrie 2010, 15:33 de vio
Cam asa e...
"Partizanul Ion Gavrilă Ogoranu...", astea sunt povesti. Eu unul nu cred ca intr-o economie de piata de jungla, ca asta, o banca refuza un dosar pe un considerent de acest gen. In toate celelalte afirmatii are dreptate dar nu poti face nimic pana ce acesti dinozauri nesimtiti nu vor muri. S-a dus Paunescu sper sa urmeze Iliescu, Vadim si... ceilalti, mai putin cunoscuţi dar la fel de vinovaţi.
Postat 30 Noiembrie 2010, 13:32 de IchimV
sange
Filip Petru, fost membru PCR. Ioan Mang, fost membru PCR. Mircea Matei, pui de securist. Mai zic? Ii recunoasteti dupa mutre pe toate loazele securistocomuniste aciuiate la stat, acolo unde sug sange cald de roman prost.
Postat 30 Noiembrie 2010, 13:30 de albastru rosu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON