URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2017, 20:15

Istoria se repetă la CJ Bihor: Liberalii au respins din nou un proiect al AJOFM, aşa că triada UDMR-PSD-ALDE nu-i mai dă lui Bolojan un teren

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Consiliul Judeţean se respectă proverbul "Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte". Aleşii PNL au respins, miercuri, din nou proiectul prin care Consiliul Judeţean dorea să aloce un teren de 2.200 mp pe str. Traian Blajovici nr. 2 către AJOFM Bihor.

Centru în stand-by

Agenţia are nevoie de un teren pentru un proiect european de construcţie a unui centru de metodică, cercetare şi formare profesională care ar studia cerinţele pe piaţa muncii din zonă, în valoare de circa 2 milioane euro. Centrul şi-ar asuma rolul de a măsura şi proiecta piaţa forţei de muncă din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar, date care nu există la ora actuală pe piaţa muncii.

În condiţiile în care nu are un teren alocat, însă, acesta nu poate fi depus spre finanţare prin programul Interreg România - Ungaria, aşa cum era plănuit.

Liderul liberalilor, Ionel Avrigeanu, a explicat că aceştia se opun proiectului deoarece terenul ales li se pare nepotrivit. "Am mai propus şi la şedinţa trecută ca terenul să fie alocat din terenul Consiliului Judeţean de pe str. Armatei Române, zonă în care funcţionează deja mai multe instituţii, precum ITM, OCOT, Colegiul Partenie Cosma şi Biblioteca Judeţeană", a spus Avrigeanu.

Respins!

Acestuia i-au răspuns preşedintele CJ, Pásztor Sándor, şi vicepreşedintele Ioan Mang, ambii subliniind că terenul din strada Traian Blajovici a fost ales pentru a fi alocat spre AJOFM Bihor în urma unei analize atente.

De asemenea, aceştia au spus că terenul propus de PNL, adică cel din Armatei Române, de circa 4.000 mp, ar putea fi folosit la un moment dat pentru construcţia unui sediu al Consiliului Judeţean.

La fel ca în şedinţa precedentă a CJ Bihor, liberalii au votat împotriva proiectului. Cum era unul de patrimoniu, deci avea nevoie de 24 voturi "pentru", acesta a fost respins.

Metoda "care pe care"

Supăraţi că PNL-iştii s-au opus din nou proiectului, liderii CJ Bihor au spus că, în acest context, se vor "ruga" de primarii din comune apropiate, precum Borş sau Sînmartin, să aloce un teren proiectului.

În plus, ca replică la gestul PNL-iştilor, consilierii UDMR-PSD-ALDE au respins proiectul aflat pe ordinea de zi prin care CJ Bihor ceda în administrare Primăriei Oradea un teren de 2.600 mp destinat prelungirii drumului de legătură din zona Campusului Şcolar Partenie Cosma către pârâul Peţa şi realizarea unei piste de biciclete. "Este, cred, o premieră ceea ce se întâmplă. Executivul nu votează proiectul pe care l-a pus pe ordinea de zi", a remarcat Avrigeanu.

În urma şedinţei, liderul PNL a comentat în faţa presei că aleşii UDMR-PSD-ALDE au respins proiectul "de ciudă", pe când liberalii au avut un motiv argumentat şi anume terenul care ar fi nepotrivit pentru un astfel de centru.

La fel, consilierul Dacian Foncea a spus că, în CF, terenul din Traian Blajovici nr. 2 are destinaţia de Spital Judeţean, aşadar nu ar fi putut vota un proiect prin care acel teren este dezmembrat pentru a se construi un alt obiectiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
urare
sa ne giugiuliti barzoiul,toti!
Postat 13 Septembrie 2017, 23:02 de Fradi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON