URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2010, 13:55

Ioan Mang: "PDL stăpâneşte ţara, n-o guvernează"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvern cu reacţie întârziată

15 declaraţii politice, 21 întrebări, 11 interpelări, 39 luări de cuvânt, 3 moţiuni de cenzură şi una simplă semnate, plus 10 iniţiative legislative. Acesta este, în cifre seci, bilanţul activităţii senatorului Ioan Mang pe anul 2010, cu precizarea că majoritatea întrebărilor şi interpelărilor au vizat domeniul său de specialitate, educaţia, dar şi infrastructura (pe tema aeroportului, şoselei de centură a Oradiei şi a drumurilor comunale din judeţ), ori pensiile şi interzicerea comercializării aşa-numitelor plante etnobotanice.

"Sunt total nemulţumit de modul în care Guvernul răspunde la întrebări şi interpelări", a declarat senatorul Mang, în conferinţa de presă desfăşurată marţi, în care şi-a prezentat bilanţul. Ca exemplu, el a arătat că Guvernul, cu excepţia ministerelor Sănătăţii şi, mai nou, al Transporturilor (de când la conducere se află Anca Boagiu), răspund cu întârziere de peste 15 zile şi, aproape totdeauna, la modul general.

"La o întrebare pe care am adresat-o ministrului Educaţiei pe 11 octombrie, vizând plata restantă a lucrărilor pe care ministerul le-a comandat la şcoala generală din comuna Avram Iancu, am primit răspunsul pe 26 noiembrie. Dar ce răspuns! În comunicarea de la Minister mi se arată că Ministerul a solicitat autorităţilor locale ca în condiţiile în care ministerul nu deţine suficiente fonduri, aceste autorităţi să participe cu fonduri la realizarea lucrărilor pe care tot ministerul le-a comandat", a exemplificat Mang.

Senatorul bihorean a prezentat şi un răspuns prin care, pur şi simplu, ministrul Daniel Funeriu a minţit. Întrebarea viza situaţia contractelor instituţionale încheiate între minister şi universităţi, iar conform răspunsului contractele au fost semnate de minister. "Am vorbit apoi cu colegi rectori sau profesori de la mai multe universităţi din ţară şi am aflat că pentru nicio universitate încă nu a fost semnat, nici acum, la sfârşitul anului, contractul instituţional", a spus Mang, referindu-se la documentul în baza căruia o universitate ar trebui să funcţioneze de-a lungul unui an.

Senatorul Ioan Mang a concluzionat că PDL se comportă ca un partid pentru care ordinea constituţională nu reprezintă nicio valoare, încălcând toate principiile şi normele democratice: "Nici la 21 de ani de la reinstaurarea democraţiei în România, n-au învăţat că Guvernul trebuie să se supună Parlamentului, nu să-l supună. Dacă ar fi după PDL, Parlamentul nici n-ar mai exista".

2011, an de răscruce pentru educaţie

Referindu-se în mod particulat la domeniul educaţiei, senatorul Ioan Mang l-a catalogat pe ministrul Daniel Funeriu ca fiind un politician ce se comportă "de parcă ar avea în responsabilitate nu învăţământul, ci finanţele", deoarece a acceptat ca educaţiei să i se aloce abia jumătate din procentul din PIB cuvenit conform Constituţiei şi Pactului pentru educaţie, semnat tocmai la Palatul Cotroceni.

"În mandatul său au fost deja închise 2.000 de şcoli, au fost desfiinţate 30.000 de posturi de cadre didactice, iar în 2011 mă tem că asemenea acţiuni vor continua, pentru că bugetul Educaţiei pe anul 2011 va fi cu 27% mai mic decât a fost în 2010", a spus profesorul Ioan Mang.

Din dorinţa de a da un exemplu personal, senatorul social-democrat a anunţat că, începând chiar cu luna ianuarie a anului viitor, la cabinetul său parlamentar vor face practică cei mai merituoşi studenţi ai Universităţii din Oradea, astfel încât potenţialul acestora să fie valorificat, iar tinerii să fie încurajaţi chiar şi să facă politică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
asteptam schimbarea...
asteptam sa se schimbe guvernarea...dar speram ca si in invatamant ca peste tot, sa nu mai vedem puse persoane dupa carnetul de partid sau pe bani...daca cei care vor prelua puterea vor da functiile pe carnet de partid sau pe spaga ca pana acum....atunci nu are rost sa mai fie schimbare...nu ajuta cu nimic sa schimbi niste hoti cu alti hoti
Postat 30 Decembrie 2010, 13:30 de anonim
Trista realitate.
Democratie comunista in vremuri democrat liberale.
Postat 29 Decembrie 2010, 15:32 de SAFE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON