URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2011, 17:39

Ioan Mang ia apărarea profesorilor neplătiţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o declaraţie politică trimisă presei miercuri, senatorul PSD Bihor Ioan Mang a luat apărarea profesorilor din mai multe judeţe ale ţării care protestează, în grevă, pentru că Ministerul Educaţiei "refuză să le acorde drepturile salariale legale aferente lunii februarie", în condiţiile în care unele cadre didactice nu şi-au primit deloc salariile pe această lună, iar altele şi le-au primit diminuate cu 70%.

Cele mai ample asemenea mişcări de protest au avut loc în judeţele Suceava şi Botoşani, dar "am primit semnale ale unor cazuri similare şi în judeţele Arad şi Giurgiu", spune Mang. "Nu întâmplător în aceste locuri, pentru că aici au fost cei mai mulţi profesori care au avut curajul să meargă în instanţă pentru a-şi cere drepturile tăiate de Boc, iar instanţele de judecată le-au dat dreptate", mai arată senatorul social-democrat.

Mang afirmă, în declaraţie, că "inspectoratele şcolare judeţene, la comanda Ministerului, refuză să semneze statele de plată pentru luna februarie, motivând că ele au fost calculate cu sumele rezultate din sentinţele judecătoreşti", ceea ce înseamnă - concret - că Inspectoratele au ajuns să cenzureze Justiţia. "Despre ce fel de stat de drept mai putem vorbi în aceste condiţii?", se întreabă liderul PSD, pe un ton retoric.

Potrivit acestuia, abuzul este posibil ca urmare a faptului că pe 31 decembrie 2010, deci când toată lumea se pregătea de Revelion, Guvernul a emis o Hotărâre (HG 1395) privind finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar care prevede că "plata cheltuielilor cu salariile stabilite conform legii şi a contribuţiilor aferente acestora se va face pe baza statelor de personal avizate de inspectoratele scolare judeţene".

În acest fel, a concluzionat Mang, "inspectoratele au ajuns în poziţia de a da avize pe statele de plată stabilite conform legii. Cum ar veni, decid dacă se dau sau nu salarii pentru profesori, dacă se aplică sau nu legea sau dacă aceasta e bună sau nu. Că despre respectarea interesului dascălilor din sistemul preuniversitar nu mai este de mult vorba".

Mang mai spune că "dincolo de abuzul evident, această prevedere din lege creează şi o situaţie anormală: un ordonator secundar de credite ajunge să avizeze documentele unui ordonator principal de credite. Cât priveşte principiul autonomiei locale şi descentralizarea sistemului de învăţământ, ministrul Educaţiei dovedeşte încă odată că pentru domnia sa acestea nu sunt altceva decât lozinci lipsite de orice conţinut".

În finalul declaraţiei, senatorul PSD protestează faţă de încălcarea legii de către Ministerul Educaţiei şi Guvern, şi afirmă că sprijină protestele legitime ale cadrelor didactice, ameninţate - în plus - cu desfacerea contractelor de muncă din cauză că îşi cer drepturile.

"Nu este admisibil ca într-un stat de drept dascălii să fie nevoiţi să iasă în stradă pentru a primi ceea ce li se cuvine de drept: salariul integral, acordat la timp. De asemenea, nu putem accepta într-un stat de drept şi într-o democraţie ca un ministru al educaţiei să pedepsească dascălii ţării pentru că au avut curajul să i se împotrivească şi să-şi ceară drepturile legale!", şi-a încheiat Ioan Mang declaraţia politică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cappo
bi ne capentru securisti si magistrati au sa le dea cite 60 -70 mil. pe luna la fiecare minca-iar canceru pe toti
Postat 24 Martie 2011, 16:29 de TUTI
replica la articol
Aceasta declaratie a senatorului PSD Ioan Mang presedinte de filiala PSD Bihor a fost o interpelare adresata ministrului Educatiei Daniel Funeriu.Ex ministra Ecaterina Andronescu (Abramburica )a adresat aceeasi interpelare ministrului Educatiei urmata de un deputat PDL iar apoi de catre senatorul PSD Ioan Mang practic s-au reluat aceleasi revendicari care au fost transmise pe postul national de radio Romania Actualitatide luni 21.03.2011 intre orele 18:00-19:00 daca nu auzeam nu comentam :))=)).Zicea Geoana Prostanacu la radio ...domnu senator PSD Ioan Mang este ,,gentelmen `` si da prioritate interpelari ex ministrei educatiei Ecaterina Andronescu care i-a suflat subiectul,si apoi a trebuit sa repete senatorul :))=))Ca si in bancul cu ,,gentlemenii``...O gospodina avea curtea plina de pasari si cocoshi este vizitata de un vecin iubaretz care o coplesea cu insistente si care apoi pe urma incepe sa o laude pe vecina ce frumoasa este si ce curte frumoasa are cu pasari si cocoshi ,la care vecina intrigata de insistente spuse vecinului iubaretz ,, Numai unul este cocosh restul sunt ,,gentlemeni ``:))=)) Senatorul PSD Ioan Mang este genlemen.Aceasta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 23 Martie 2011, 19:49 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON