URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2014, 17:12

Ioan Degău, fostul şef al BNR Bihor, a lansat volumul doi al antologiei "Crişana tradiţională" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihoreanul Ioan Degău, fost director al sucursalei judeţene a BNR şi director al Agenţiei Oradea a Creditcoop, a lansat, marţi, la Hotelul Continental, în atmosferă de sărbătoare, cel de-al doilea volum al antologiei de studii "Crişana tradiţională", care prezintă părţi din etnografia, istoria, dialectologia şi folclorul acestei zone.

Ioan Degău a fost coordonatorul lucrării, finanţatorul proiectului şi co-autor alături de Adrian Apan, Alin Iulian Blaj, Miron Blaga, Octavian Blaga, Aurelia-Florina Dumiter, Alexandru Pele, Monica Maria Porcar şi Titus L. Roşu.

La evenimentul de lansare au fost invitaţi să participe mai mulţi colaboratori şi apropiaţi ai lui Ioan Degău, iar, de la prezidiu, despre volum şi coordonatorul lui, au vorbit profesorul de jurnalism Ioan Laza, directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, Miron Blaga, consultant artistic al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, istoricul Blaga Mihoc şi scriitorul Paşcu Balaci.

"Satul va rămâne elementul definitoriu pentru spiritualitatea românească. Studiile din acest volum se axează în special pe familie, pe portul şi pe arhitectura din Crişana tradiţională. Volumul poate fi aprofundat şi de profani, căci dincolo de unele elemente pur ştiinţifice, se adresează tuturor", a spus Miron Blaga, unul dintre autori.

În schimb, istoricul Blaga Mihoc s-a referit la volumul "Crişana tradiţională" ca fiind un "manifest pentru sprijinirea tradiţiei şi a limbii române, atât de asaltată în ultimul timp de anglicisme", iar scriitorul Paşcu Balaci a subliniat faptul că "singurul brand pe care România îl poate prezenta acum în lume este satul românesc".

Lansarea celui de-al doilea volum al antologiei despre zona Crişanei a avut loc într-o atmosferă de sărbătoare, având în vedere şi faptul că Ioan Degău şi-a celebrat onomastica. Aşadar, după prezentări, invitaţii au ascultat muzică populară.

Din "Crişana tradiţională II" cititorii pot afla, de exemplu, despre "Spaţiul familial ţărănesc din Bunteşti", capitol semnat de Ioan Degău, "Textile tradiţionale de pe Crişul Repede - Barcău. Piese vestimentare, de uz casnic şi de ornament" (Miron Blaga), "Lexicul îmbrăcăminţii şi al industriei casnice tradiţionale din Valea Iadului" (Miron Blaga, Octavian Blaga) ori despre "Distrugerea agriculturii tradiţionale: întovărăşiri şi gospodărie agricolă colectivă Peştiş 1945-1962" (Ioan Degău, Adrian Apan).

Volumul a apărut la editura Primus şi poate fi achiziţionat, cu 20 de lei, de la coordonatorul proiectului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
MNO ASE DA!
ioan degau a sponsorizat si apare doar cu numele....ca si in celelalte aparitii....au scris altii in numele lui
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:35 de AMETIT
Fii atenta la ce scrieti
Domnul Ioan Degau ?? Te rog s-a corectezi.
Postat 07 Ianuarie 2014, 17:51 de pavel
ziarista adormita
Stimata ziarista, ori esti adormita ori porti capul pe umeri degeaba. Cum ai putut face asa confuzii cu numele dl.dir. DEGAU IOAN sau daca si-a schimbat numele spune-ne si noua, fa mentiunea in articol. Dl. dir.DEGAU n-a avut echivalent in Bihor, si vii dumeata acum cu informatii catastrofale. In locul matale nu l-as mai putea privi in ochi, si ar trebui repejor sa te duci sa-i ceri scuze personal si sa revii si in ziar cu scuzele de rigoare. Vai ce catastrofa de ziarista, daca faci asa confuzii si acasa si greseli, intr-o zi n-o sa-ti mai nimeresti nici locuinta, nici sotul nici copii daca-i ai. O sa uiti la ce scoala sau gradinita sunt. Oricum dl.DEGAU sa traiesti ani multi si cu noul nume. LA MULTI ANI !
Postat 07 Ianuarie 2014, 17:44 de alba ca zapada
degau
IOAN DEGAU nu Vaida
Postat 07 Ianuarie 2014, 17:25 de lala
ioan vaida
Alo domnisoara Chisbora .il cheama Degau si nu Vaida......eu cred ca ori esti in eroare ori eroarea e in dumneata.Domnul Degau e fostul director al BNR si actual director al Credicoop si multe asemenea ..erori. si la final arat ca domnul Degau e BEIUSAN asta ca sa se stie ca in zona asta mai suntem si oameni normali si cinstiti si beiuseni sunt si domnul Laza si Pascu Balaci si mai sunt si altiii din aceasta zona
Postat 07 Ianuarie 2014, 17:24 de io cu mine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON