URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2015, 13:52

Ioan Cupșa: Legea cedării către bănci a imobilelor de către împrumutați e un act de dreptate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Bihor Ioan Cupșa, de profesie avocat, afirmă că legea adoptată miercuri ce permite unei persoane fizice să scape de rambursarea unui credit imobiliar predând băncii imobilul cu care l-a garantat este un pas înainte în echilibrarea raporturilor dintre clienți și bănci.

”Până acum, băncile acordau credite în baza simulărilor pe care ele le făceau și primeau în garanție imobile a căror valoare era stabilită de evaluatorii proprii sau angajați de ele, dar tot riscul era al clientului. De acum, riscul va fi și al băncilor, cum este normal, deoarece riscul trebuie să fie al celui care face profitul”, a declarat joi, într-o conferință de presă, deputatul bihorean.

Acesta a afirmat că până în prezent, clientul unei bănci care contractase un credit cu garanție imobiliară era defavorizat întrucât putea ajunge în executare silită și trebuia să achite în continuare rate chiar și după ce banca îi scotea imobilul la vânzare, ceea ce nu se va mai întâmpla, pentru că odată ce va alege să predea băncii imobilul va scăpa de orice altă obligație.

”Procedura este simplă: clientul notifică banca prin avocat, notar sau executor judecătoresc că dorește să predea imobilul cu care a garantat creditul, iar banca este obligată să accepte stingerea oricărei datorii”, a spus Cupșa.

Deputatul liberal a arătat că în prezent 800.000 de familii din România au dificultăți sau sunt chiar în imposibilitatea de a-și plăti ratele la credite, iar 30 de persoane s-au și sinucis din acest motiv în ultimii 5 ani, însă noua lege va responsabiliza băncile în acordarea de credite.

Legea va intra în vigoare doar după promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, dar Banca Națională a României i-a cerut președintelui s-o atace la Curtea Constituțională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Multumim D-le Deputat
Multumim D-lui Deputat pentru pozitia ferma si modul in care tinut piept cu demnitate tuturor presiunilor facute de sistemul bancar, avem nevoie de mai multi oameni ca dumnealui in tara aceasta, oameni corecti pentru un popor demn, pentru cei care se tem ca vine potopul dupa aceasta lege raspunsul este ca nu se va intampla nimic, oamenii au platit 8-9 ani luna de luna, nu vor sa-si dea casele, ci doresc o negociere corecta cu un monstru dezinteresat de vietile lor, aici nu e vorba de un televizor sau de o masina de spalat, este vorba de o locuinta pe care parintii nostri o achitau in 16-20 de ani , noi o achitam in 35 de ani. E nedrept ceea ce se intampla cu miile de familii care au ajuns blocate in sistem doar datorita faptului ca si-au dorit intr-un moment nepotrivit o locuinta si nimeni nu le-a explicat ca vor juca la cazino, au fost aruncati fara voia lor direct in forex, Nu este normal sa platesti toata viata pentru o greseala din trecut, si nici sa platesti ceva ce deja ai pierdut. Multumim inca o data d-lui Deputat.
Postat 02 Aprilie 2016, 19:42 de elena51
intrebare
Daca am masina pe credit, o pot da inapoi? Sau am televizor pe credit, il pot da inapoi? O sa mi se spuna ca nu pt ca l-am folosit. Dar ce casa nu s-a folosit? Se creeaza un precedent pt ca e discriminatoriu. La fel cum e si cu creditele in franci elvetieni. De ce sa fie ajutati doar cei cu credite in franci si nu si cei care au luat in euro. Daca am luat un credit in euro la 3.4 si acum e 4.4 eu de ce sa nu beneficiez de ajutor daca cel cu francii elevetieni primeste? Pt ca la el e cresterea mai mare? E discriminatoriu. Cand au platit ani de zile o dobanda la jumatate fata de cat plateau cei cu credite in euro, s-a plans cineva? Daca este sa se inghete cursul pai atunci sa se regularizeze si dobanda la nivelul celorlalte valute pt a fi echitabil. Nu vreau sa apar bancile pt ca ele sunt principalele vinovate pt criza creditelor. Au date credite cui a vrut si cui nu a vrut. Doar ca masurile compensatorii trebuie sa le primeasca toate categoriile nu doar cele mai grav afectate. Poate ca eu am platit creditul in euro cu imprumuturi de la rude si trebuie sa-i dau inapoi. Am respectat contractul si acum sunt fraier?
Postat 26 Noiembrie 2015, 17:25 de andy
stop credite
Eu inteleg ca bancile au gresit cand au acordat prea usor credite pt orice. Inteleg ca sunt multe familii in situatii imposibile din cauza incapacitatii de plata. Dar nu cred ca asta era solutia. Daca legea intra in vigoare urmeaza falimentul dezvoltatorilor imobiliari, criza pe piata firmelor de constructii etc. (nu imi fac griji de pierderile bancilor pt ca au de unde). Toate acestea pt ca nici o banca nu isi va mai asuma riscul sa dea un credit pt achizitionarea de locuinte, pt ca vor devenii agentii imobiliare. Se vor trezi cu o gramada de locuinte in patrimoniu care trebuie valorificate si nu isi vor mai asuma riscul de a aduna si altele. Sau vor aplica un avans considerabil pt ca cel care l-a platit sa nu-si permita sa renunte la el. Dar daca ceri avans mare nu ai clienti.
Postat 26 Noiembrie 2015, 17:15 de andy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON