URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2014, 14:58

Invitaţi de Ţiriac, magnaţi din toată lumea vin, în weekend, la vânătoarea de la Balc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vânătoarea de la Balc, organizată an de an de magnatul Ion Ţiriac, se va desfăşura în weekend-ul care vine pe domeniul deţinut de omul de afaceri în Bihor.

Oaspeţii sunt aşteptaţi să sosească vineri, dar, conform tradiţiei, vânătoarea va începe sâmbătă dimineaţă, la ora 9, iar pe parcursul zilei vor fi două goane, urmând ca duminică să aibă loc o singură goană, înainte de prânz, după care va urma obişnuita fotografie de grup cu participanţii şi vânatul lor.

La fel ca în anii trecuţi, asupra evenimentului planează misterul, dar localnicii, din rândul cărora vor fi aleşi gonacii, adică cei care gonesc vânatul, s-au pregătit deja. "Nu avem nicio informaţie oficială dacă vânătoarea se ţine sau nu", a precizat primarul comunei Balc, Arsenie Maroşan.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a confirmat pentru BIHOREANUL că un echipaj al DSVSA se va afla, în weekend, pe domeniul de la Balc. Medicii vor preleva probe din vânat, analizele urmând să fie efectuate în laboratorul DSVSA, pe cheltuiala omului de afaceri. "Avem un protocol semnat cu ei încă de anul trecut. Noi ne facem treaba, cum ne-am făcut în ultimii ani, e importat să nu apară un focar de trichină", a precizat şeful DSVSA, Remus Moţoc.

În cazul în care analizele vor arăta că animalele au fost sănătoase, cea mai mare parte din carne va fi donată unor centre de îngrijre a copiilor şi bătrânilor. Anul trecut, au fost vânaţi în total între 150 şi 160 de mistreţi, iar în 2012, bilanţul vânătorii a fost de 254 de mistreţi.

Deocamdată nu se ştie cine vor fi oaspeţii lui Ţiriac în acest an şi nici dacă aceştia vor sosi pe Aeroportul Oradea sau în Ungaria, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, pentru evitarea presei.

Anii trecuţi, printre invitaţi s-au numărat prinţul Dimitrie Sturdza sau omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dar şi George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold (DaimlerChrysler), Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, Inigo Herrera, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În ultimii ani, vânătoarea de la Balc a fost ţinta activiştilor pentru drepturile animalelor. Anul trecut, de pildă, reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten (Patru lăbuţe) au ridicat în faţa porţii domeniului de la Balc un balon cu aer cald ce conţinea un banner cu mesajul "Nu ucide, joacă tenis" şi au aruncat, dincolo de poartă, mingi de tenis din burete. De altfel, tot anul trecut, ONG-urile au depus şi plângeri penale, împotriva "masacrului".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, de-a lungul anilor, vânătoarea de la Balc nu a fost lipsită de incidente. În 2006, unul dintre gonaci a fost muşcat de picior de un mistreţ rănit, scăpând abia după ce un vânător a mai tras un glonţ, iar în 2009, un avion a ieşit de pe pista aeroportului din Oradea în momentul în care încerca să aterizeze, după ce trenul de aterizare s-a rupt, fără ca cineva să fie rănit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
concesionar tampit
Era o aluzie partea cu vanatul primit. nu sunt gonac. dar nici nu am nimic impotriva lui tiriac. el isi creste porcii, are tot dreptul sa ii sacrifice. la fel cum familia ta sacrifica porcul de craciun, in chinuri muuult mai mari. ti-ar conveni sa vin eu la poarta ta cand tai porcul si sa joc tenis? sa protestez fata de tine ca bagi cutitul intr-un porc? pacat ca imbecilitatea domina mintea multor oameni
Postat 12 Ianuarie 2014, 12:37 de nicusor
@nicuşor
Da' băi gonacule, te invidiem că tu primeşti carne de vânat şi cultivi roşii. Şi vrem să ştim ce faci tu în bătătura aia, hmm ?!?..... O să mai primeşti încă un an carne cu trichină că dup'aia îi expiră concesiunea idolului tău mustăcios ce-şi târâie coaele prin pădure, împletite cu ale celorlaţi delicvenţi internaţionali. Sau poate rezolvă pontalăul nişte subvenţii din partea Statului Român pt perioada de după 2015, uite că la asta nu m-am gândit........Eh, mai există speranţă......
Postat 12 Ianuarie 2014, 09:04 de concesoinaru
masoni
Ceea ce se intampla la Balc, e cu totul altceva. vanatoarea e doar un pretext de reuniune. acei oameni sunt toti in subordinea ILUMINATILOR, si probabil fc parte din grupul Bilderberg, cea mai ampla societate secreta. La aceste intalniri se pun la cale tot felul de strategii mondiale. Toti sunt oameni influenti, din diferite tari.Printre evenimentele puse la cale la conferinţele Bilderberg se numără înfiinţarea Uniunii Europene (discutată chiar la prima reuniune, în 1954), războiul din Iugoslavia, invazia Irakului, creşterea impozitelor în diferite ţări. Grupul hotărăşte şi politica Naţiunilor Unite, sau cine va câştiga alegerile în diferite state. Ei conduc cu adevarat lumea. La astfel de intalniri se dezbat tot felul de probleme, metode prin care urmaresc crearea unui guvern mondial si impunear Noii ordini Mondiale. Vanatoarea e doar un pretext, un paravan pt a-i putea aduce impreuna pe unii din cei mai puternici oameni din Europa sau din lume. Sunt sigur ca in perioada urmatoare vor avea loc diferite schimbari si in Romania, pe plan politic si economic. Mereu asa e dupa vanatoarea de la Balc. Asa ca nu are rost sa ne stresam cu aceasta vanatoare, deoarece este mult peste ceea ce noi, oamenii de rand stim.
Postat 11 Ianuarie 2014, 12:51 de zzzz
oameni...
nu inteleg care e problema ca se impusca 150-200 de porci mistreti. in fiecare an, in perioada Craciunului se sacrifica mii de porci, care mor in chinuri mai mari decat cei impuscati. Problema cred ca se datoreza invidiei, ca ei nu primesc din carnea de vanat :). Nimeni nu comenteaza despre porcii injunghiati de Craciun. Aia nu e o problema nuh? numa ce face acest om pe proprietatea lui si cu animalele lui. Asta e problema romanilor...mereu ne batem capu cu ce face altu la el in batatura, in loc sa ne vedem de ale noastre. hai sa nu mai vanam, sa nu mai pescuim. Doar legume sa cultivam....sau si aia o sa fie o problema, daca o sa culegi o rosie:))) Vai de voi.....
Postat 11 Ianuarie 2014, 12:29 de nicusor
@cineva
Varianta corectă pt mustăcios şi ceilalţi vânători senili e: 4x4 labe triste
Postat 10 Ianuarie 2014, 10:18 de adolf
labe sau läbutze
Cum se traduce corect ` vier pfoten` ? Patru läbutze sau 4 labe ? Ofer recompensa pentru ajutor.
Postat 09 Ianuarie 2014, 23:40 de Cineva
bătrâneţe coae creţe
Întrebarea mea e când soseşte moştenitorul "moral" al lui Năstase (ex 4 case, actual 4 ani) împreună cu socru...... Din socotelile noastre socru' pontalăului mai poate pune la bătaie un uou, noo ? În altă ordine de idei, ăstalalt bătrân mustăcios şi senil, care a cumpărat domeniul de la balc prin manevre care se pot încadra f. uşor la fapte de corupţie, are de gând să se manelizeze din nou în faţa noastră, cu prietenii lui la fel de senili şi la fel de corupţi. Mai plecaţi în germania sau austria, împuşcători de animale nenorociţi şi atrofiaţi la cap......
Postat 09 Ianuarie 2014, 22:27 de andrei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON