URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2011, 15:25

La Oradea, Tăriceanu l-a "omagiat" pe Bolojan. Despre Cornel Popa: "Îmi venea să-l strâng de gât"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Invitat de conducerea Primăriei să participe la Recepţia anuală dată în cinstea celor mai mari contribuabili la bugetul local, unde a primit şi o diplomă de onoare pentru sprijinul acordat Oradiei pe vremea când era în funcţie, dar şi de conducerea companiei sud-coreene Shinheung Electronics să inaugureze în Parcul Industrial fabrica de componente în care a investit 25 milioane euro, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, luni, o conferinţă de presă în care a mărturisit că a acceptat invitaţia chiar dacă are, în aceeaşi zi, un eveniment important în familie, fiul cel mare aniversându-şi ziua de naştere.

Aplaudat că ne-a ajutat

"Aş vrea să-i mulţumesc domnului Tăriceanu pentru ceea ce a făcut ca premier pentru Oradea şi Bihor, când municipiul şi judeţul au cunoscut plasarea pe locul ce i se cuvenea după vărsămintele pe care le făcea la bugetul naţional", a spus preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, care a mulţumit şi pentru faptul că orădenii l-au aplaudat pe fostul şef al Guvernului de dimineaţă, când a participat la depunerea coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazu.

După preşedintele PNL Bihor, alte mulţumiri i-a adresat lui Tăriceanu şi primarul Ilie Bolojan, care s-a referit, concret, la faptul că fostului premier i se datorează transferarea în proprietatea Oradiei a celor 120 de hectare de teren care în prezent formează Parcul Industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului, dar şi alte câteva sute de hectare situate pe Dealul Viilor pe amplasamentul fostei Staţiuni de cercetări pomicole, precum şi pe amplasamentul fostei unităţi de tancuri de peste drum de Cimitirul Municipal.

"Aceste terenuri au stat la baza relansării economice a Oradiei, de aceea am considerat că se cuvine să-l invităm pe domnul Tăriceanu şi să-i înmânăm o diplomă", a explicat primarul Ilie Bolojan.

"Omagiu" lui Bolojan

La rândul său, fostul premier l-a elogiat pe primarul Oradiei, amintind ce impresie i-a făcut Ilie Bolojan în perioada când l-a promovat la conducerea Secretariatului General al Guvernului, precum şi calităţile pe care acesta le-a dovedit în exercitarea funcţiei: onestitatea, perseverenţa şi eficienţa.

"Ilie Bolojan a fost unul din colaboratorii pe care i-am apreciat cel mai mult, pentru onestitatea de care a dat dovadă, dar şi pentru eficienţa şi responsabilitatea pe care le-a demonstrat", a spus Tăriceanu, amintind că, după modelul implementat la Oradea, ulterior în întreaga ţară s-au produs schimbări radicale, pozitive, în toate serviciile ce depindeau de acesta.

"Vreau să-i aduc un omagiu, nu pentru că mă aflu la Oradea, ci pentru ca oamenii să ştie că toate serviciile cu publicul, de la acte de identitate şi paşapoarte până la caziere şi caziere fiscale, de la permise de conducere şi până la certificate de înmatriculare şi radieri auto s-au modernizat, ajungând să fie servicii de calitate, rapide şi, mai ales, lipsite de tara cea mai grea din România - de corupţie", a spus fostul premier, care a mărturisit că Bolojan a impus acest model chiar şi la Bucureşti, unde a întâmpinat cea mai mare rezistenţă din partea sistemului.

Investiţiile înseamnă locuri de muncă

Vorbind despre inaugurarea fabricii de componente electronice pe care a fost invitat s-o inaugureze în Parcul Industrial, fostul premier a spus că apreciază acest prim rezultat concret al transferurilor de teren pe care le-a făcut în favoarea Oradiei pe vremea când conducea Guvernul, şi a spus că se bucură pentru cei 470 de oameni care în acest fel şi-au găsit deja locuri de muncă.

Tăriceanu n-a pierdut, însă, ocazia să critice faptul că actualul Guvern se mulţumeşte doar să "taie", fără a fi preocupat de investiţii care să creeze locuri de muncă. "A vorbi despre investiţii şi despre crearea a noi locuri de muncă, ceea ce ar fi de datoria Guvernului, ar fi un lucru bun. Din păcate, însă, Guvernul se ocupă prea puţin sau chiar deloc de acest capitol. Totuşi, e bine că măcar autorităţile locale reuşesc să ducă la bun sfârşit asemenea proiecte. Fără investiţii şi infrastructură, fără asemenea parcuri industriale, care trebuie să fie un suport şi pentru dezvoltarea capitalului autohton, nu doar a celui străin, căci capitalul străin fuge în alte locuri, nu putem susţine dezvoltarea economiei", a spus fostul premier.

Tăriceanu a avut în încheiere cuvinte de apreciere şi pentru ceilalţi reprezentanţi ai PNL Bihor. Despre preşedintele organizaţiei judeţene, senatorul Cornel Popa, a dezvăluit că era foarte insistent în a face lobby pentru investiţiile din Bihor şi pe vremea guvernării liberale. "Pe Cornel Popa l-aş fi strâns de gât în 2003-2004, cât de insistent era, de exemplu, pentru construirea Autostrăzii", a spus Tăriceanu, amintind, de asemenea, că şi actualul deputat Lucia Varga, ca secretar de stat în Ministerul Mediului, a avut o prestaţie similară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
daca au cu ce sa se laude, presa oricum isi aminteste doar partile rele
e adevarat, titlul parca il acuza pe Cornel Popa, desi Tariceanu l`a laudat. iar sustinerea lui Bolo pt Tariceanu era o datorie morala, avand in vedere sustinerea pe care Tariceanu i`a acordat`o lui Bolojan si Bihorului. ar fi fost o tradare politica sa voteze cu cel ce are mai multe sanse doar pt ca sa ii intre in gratii. intr`o lume normala, Antonescu nu va tine cont de asta, si va sustine oamenii capabili din partid, si pe cei cu proiecte. Si, da, oradea ar fi putut primi mai multi bani in guvernarea Tariceanu dc Filip ar fi avut pt ce sa ii ceara. Imediat dupa plecarea olteanului, Bolojan a avut viziune, a cerut si a primit. si palaria jos pt Cornel Popa si Lucia Varga, in zona Beius-Alesd chiar au adus fonduri, si au dezvoltat zona in urma lor, la fel ca si lobbyul pt autostrada. Acestia 2 chiar sunt activi acolo, chiar dc nu vbesc la tribuna in prostie. ;) iar ce a realizat Bolo ca prefect, si s`a implementat in toata tara, nu e deloc un lucru mic.
Postat 25 Ianuarie 2011, 23:53 de unu
Relansarea Oradiei ?
'Relansarea Oradiei', ca slogan de campanie bolojenista a fost de fapt tranformata in simpla prestatie privind 'Ingroparea Oradiei'. Pe de alta parte, Tariceanu nu a avut nici un rol pentru Oradea, din contra, municipiul a fost declasat prin Hotarirea Huvernului PNL din pol national de crestere in simplu pol urban de dezvoltare. Filip a fost un mare bandit, dar era inteligent. Bolojan este un mare fraier, pentru ca atita poate ... l-a sustinut pe Tariceanu la alegerile din PNL, iar acum urmeaza marea debarasare pe care o sa o produca Antonescu.
Postat 25 Ianuarie 2011, 19:43 de Curiosul
Doar Bolo
Problema nu e de lins PNL sau PDL. Ei ling doar Bolo, despre asta e vorba. Si e extrem de deplasat titlul si rautacios. Cornel Popa ar merita mai mult respect din partea bihorenilor si a voastra. Dar voi nu sunteti decat niste mercenari cu condei si atat.
Postat 25 Ianuarie 2011, 07:38 de Emil
PDL
Eu nu zic ca Bihoreanul nu "linge" PNL! Dar daca ar linge PDL ar fi culmea....tre sa fii prost sa zici ceva bun despre lighioanele alea securiste comuniste curvare si cleptomane.
Postat 24 Ianuarie 2011, 23:38 de daisycutter
Iar lingeti?
In purul vostru stil lingeti din nou curul insprancenatului si dati o directie tendentioasa din titlu. Laudele au fost si pentru Cornel Popa, deci din respect ati putea schimba sau completa titlul.
Postat 24 Ianuarie 2011, 21:04 de Emil
Omagii liberale.
Lauda de sine si respectul liberalilor trece prin propriul buzunar.
Postat 24 Ianuarie 2011, 16:52 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON