URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2016, 18:19

"Investiţii contra reforme": Bolojan anunţă sprijin pentru Universitatea din Oradea, dar cu condiţia să dea oraşului specialiştii şi meseriaşii de care are nevoie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Flancat de consilierul Florin Birta şi de consultantul în afaceri Dacian Palladi, primarul Ilie Bolojan a susţinut luni prima sa conferinţă de presă la sediul PNL în această campanie, pentru a explica de ce va pune în continuare accent pe dezvoltarea economică a oraşului: locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.

Noi parcuri industriale

Premisa, a spus primarul, este că parcurile industriale îşi dovedesc caracterul benefic pentru oraş, care în fiecare an a încasat fonduri mai mari din impozitarea salariilor, astfel că dacă în 2013 în contul municipalităţii intrau 26 milioane euro din acest impozit, în 2014 încasările au crescut la 28 milioane euro, iar anul trecut la 31 milioane euro.

"Prin urmare, pentru noi este extrem de important să găsim formulele prin care Oradea să se dezvolte şi în viitor", a spus Bolojan, arătând că va susţine în continuare facilităţile oferite firmelor orădene şi celor care se stabilesc în Oradea, ba chiar va amenaja noi parcuri industriale, pe 50 de hectare în zona fostului CET II de pe şoseaua de centură şi pe 40 hectare ale foste Gospodării Agro-Zootehnice a Penitenciarului de lângă Sântandrei, dar şi prin contruirea de hale industriale, atât pentru firmele din Oradea care fac producţie şi nu au această posibilitate, cât şi pentru companiile care se vor stabili aici, dar a căror politică este să nu-şi cumpere şi construiască imobile, ci să închirieze.

Campus ca în Timişoara

Bolojan a spus că în această campanie a fost primit până acum, în fiecare zi, la un număr "între 5 şi 10 companii", unde pe de o parte i s-a dat posibilitatea să-şi transmită mesajele, iar pe de alta să afle de la manageri ce aşteptări au în continuare de la municipalitate. Cea mai mare problemă, conform acestora, este lipsa personalului specializat, fie că este vorba despre cei cu studii superioare, fie despre meseriaşi, astfel că primarul doreşte ca în mandatul următor să sprijine învăţământul adaptat la piaţa reală a muncii.

Edilul propune întărirea parteneriatului cu Universitatea, dar oferta sa este "investiţii contra reforme", adică să aloce în fiecare an "2-3 milioane euro" în construirea unui campus modern şi compact ("ca la Timişoara") pe tot amplasamentul între Peţa şi Cimitir, inclusiv relocând unitatea de Jandarmi, iar la schimb va prelua de la Universitate clădiri pe care aceasta le are împrăştiate prin oraş. "În schimb, ne aşteptăm ca Universitatea să dezvolte programe de învăţământ pentru inginerie şi IT", a adăugat primarul, scopul fiind atragerea în oraş a unor companii care să producă valoare adăugată mare, singura aptă să determine şi creşterea salariilor.

De asemenea, primarul a spus că managerii firmelor din Oradea l-au asigurat că sunt dispuse să investească în învăţământul profesional, prin dotarea laboratoarelor acestora, dar şi prin punerea tehnologiilor proprii la dispoziţia inginerilor şi maiştrilor din aceste şcoli.

Acţiuni la Aeroport

Tot dintre propunerile pentru viitorul mandat, Ilie Bolojan a afirmat că are ca obiective conectarea Oradiei la "sistemele logistice europene" din punct de vedere rutier, feroviar şi aerian, dar şi informaţional, deoarece "chiar dacă o infrastructură bună nu garantează dezvoltarea, una proastă sigură te ţine pe loc".

În acest domeniu, liberalul a spus că va urmări legarea oraşului prin centura metropolitană la viitoarea Autostradă Transilvania, dezvoltarea legăturii cu "câteva oraşe din Europa" prin curse aeriene, în acest scop arătând că oraşul "îşi exprimă interesul de a intra în acţionariatul Aeroportului" şi de a contribui la subvenţionarea viitoarelor curse alături de Consiliul Judeţean, "în condiţiile în care echipa noastră va asigura" conducerea acestei instituţii.

Tunel auto prin Centrul Civic

Bolojan a spus, totodată, că Primăria îşi va continua şi politica de punere în valoare a patrimoniului oraşului prin reabilitarea clădirilor şi "extinderea spaţiilor pietonale şi creşterea calităţii trotuarelor", în acest sens anunţând că va fi transformată în arteră pietonală nu doar strada Vasile Alecsandri, ci şi Aurel Lazăr.

Pe de altă parte, edilul a spus că municipalitatea va accesa fonduri europene şi pentru a facilita traficul în viitoarea Piaţă Gojdu, dintre Parcul 1 Decembrie spre Catedrala Ortodoxă şi Cetate, construind un pasaj auto subteran pe direcţia Nufărul – Gară, aşa încât la suprafaţă spaţiul să favorizeze circulaţia pietonală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
mai lampa aka piuneza
Eu mai si muncesc intre timp, nu sunt platit sa postez, asa cum esti tu. O tot tii langa cu Sebesul, cand stii prea bine ca acolo, investitiile germane au un profund caracter etnic, asa cum spui chiar tu, de, gura pacatosului adevar graieste! Mai departe, comparatia cu primarul Oradiei e lipsita de orice farama de logica si "nu face sens" de nici o culoare. Nu inteleg unde bati, trebuia sa votam si noi un sas, sau ceva? Ori "investitorii" visati de tine, au zic ca nu vin in Oradea, pentru ca primarele e din Birtin. De rasul curcilor! Esti praf!
Postat 01 Iunie 2016, 11:18 de User anonimizat
@anti gramaticӑ
Uşurel, cӑ nu dau turcii! Si nu te mai emoţiona aşa, cӑ-ţi tremura mȃna şi-ţi joaca pixul feste! Se poate, bӑiat mare sӑ mӑnȃnci literele ca un mucos dintr-a doua?! Chestia cu investitorul care vine ,,unde e mesterul Manole" e doar in capul tau si a testosului de primar. Ce calificari aveau cojocarii din Sebes-Alba de i-au vrut aia de la Daimler?! Citez: ,,In Sebes există 1159 de agenţi economici active. Toata gama de producţie industrială, pornind de la industria pielăriei şi a ciorapilor, ramuri cu tradiţie pe plan local, şi continuând cu industria mobilei, exploatărilor forestiere, etc., sunt reprezentate în municipiul Sebeş. Sunt de asemenea numeroase firme care au ca obiect de activitate transportul intern şi internaţional de mărfuri cu capital străin sau autohton. Volumul investiţiilor străine se cifrează la aproximativ 500 milioane de dolari, acestea fiind favorizate de situarea oraşului chiar pe un drum european, existenţa unei platforme industriale cu toate utilităţile şi ATENTIE!!! influenţă săsească în ceea ce priveşte administraţia locală." Adica n-au votat pe orice neica-nimeni, ba din Slobozia, ba vreun taran de pe coclaurii de la Birtin care n-are nimic de-a face cu Oradea, i-au votat pe-ai lor si rezultatele se vad!
Postat 31 Mai 2016, 14:27 de pinonel
@pinonel
Amice, esti complet idiot. N-ai inteles nimic din ce am postat si nici din ce se intampla in realitatea inconjuratoare. Lucrurile se intapla taman invers in viata reala, adica investitorul vine unde gaseste forta de munca calificata. Nu e treaba investitorului sa scolarizeze populatia unei regiuni sau localitati. A, dupa ce a angajat forta de munca calificata, e treaba lui sa o perfectioneze in mod constant. Cu toate acestea, sunt deja multe firme care se implica activ in crearea unor cadre specializate (vezi sprijinul acordat noilor scoli de meserii, sau dotarea unor laboratoare de la Universitate. Aberatia devine maxima cand afirmi : "La randul lor nici angajatii nu sunt motivati in niciun fel sa se pregateasca la un nivel inalt." Esti tembel? Angajati ar dori sa fie remunerati la nivel de muncitor supercalificat, ei in fapt nefiin calificati in nimic! Deci cum sa-ti spun ca sa intelegi si tu, prima data trebuie sa dovedesti ca esti Mesi si abia dupa aceea, o sa primesti salariul lui Mesi. Cat despre partea cu "esti platit pentru asta", nu pot sa spun decat ca ticalosenia ta este la cote maxime, tu nereusind sa-ti imaginezi decat indivizi ca si tine, vanduti pe 30 de arginti. Eu iti doresc sa ai, incepand de maine, atatia bani, imultiti cu orice numar vrei tu, cati am primit eu pentru postari!
Postat 31 Mai 2016, 14:00 de User anonimizat
@anti ce?!
De acord cu tine ca multi dintre bacalaureati/licentiati/masteranzi si mai nou doctori/academicieni nu-si justifica prin cunostintele lor titlurile! Nu discut cum s-a ajuns aici, dar nu-i treaba ta si mai ales a unuia de teapa lui nea ilie viitorul invatamantului oradean/bihorean. Nimic nu-l recomanda, ba dimpotriva, pt. a emite ,,directive"! La fel, nu-i treaba primarului si nici a ta unde/pe ce studii isi arunca banii tinerii! Bine ca primaria isi permite sa arunce sute de mii de lei pe asistatii sociali care iau banii si nu fac nimic! As zice sa puneti mana tu si mai ales el si sa cititi legea 416/2001. Stiu, e mai usor sa stai si sa injuri, mai ales daca esti si platit pt. asta, pe cei care chiar au ceva de spus. Daca va f*** grija de lipsa sclavilor pt. privatii din parcurile industriale sau de aiurea, n-aveti decat sa le sugerati sa-si infiinteze scoli profesionale, colegii tehnologice si cel mai important, sa invete ca valoare/performanta costa, nu poti sa ceri unui logan ce-i ceri unui mercedes, dar nici nu costa la fel! Ce meseriasi priceputi vor nea ilie cand privatii isi platesc sclavii la minimul pe economie si-i mai si tarasc sambetele si uneori si duminicile la munca?! La randul lor nici angajatii nu sunt motivati in niciun fel sa se pregateasca la un nivel inalt.
Postat 31 Mai 2016, 11:33 de pinonel
@pinonel
Tu nu te opresti din mancat substanta maronie? E plina Oradea de absolventi de sociologie si mediu si alte asemenea bazaconii, precum si de "bacalaureati" semianalfabeti, care musai trebuie sa "faca" facultate. Universitatea din Oradea, trebuie sa se orienteze rapid, spre specializarile cerute de piata muncii, adica inginerie, it, etc,asta in caz ca nu vrea sa moara cantand ca ... De ce ar fi necesar ca toti idiotii si analfabetii sa fie absolventi de invatamant superior? Stiu de ce, ca sa aiba o diploma, iar apoi pe pile si relatii sa ocupe un post caldut la stat, in detrimentul unui absolvent cinstit! Asa, ca mai usor cu propaganda pe scari...
Postat 31 Mai 2016, 11:03 de User anonimizat
Zi-i, ca-i zici bine!
Daca vrei ,,meserii", fa din sorbonica o universitate muncitoreasca, din profesori maistri... la ce nivel de pregatire au...
Postat 31 Mai 2016, 07:32 de pinonel
Bravo
Bravo, dle. primar. Asta este o idee buna. Ajutati la ridicarea Universitatii, pentru ca ea ar putea fi un motor de crestere pt. Oradea
Postat 30 Mai 2016, 21:48 de rowald
Ceauşescu..
din câte ţin minte,vindea telectualii..Or fi fost de etnie germană sau evreiască,da tot cetăţeni români erau.O fi fost şi aia uo...formă de patriotism,dragi tovarăşi,şi pretini,că banii tot în ţară rămâneau.Dar iniţiativa asta e muuult mai patriotică şi originală.Binenţeles că se vor băga-n seamă careva să o critice...
Postat 30 Mai 2016, 21:10 de crisan
Parcuri industriale cu ce preț ?
parcuri industriale în detrimentul parcurilor verzi.Salariații plătiți cu 1000 ron pe lună
Postat 30 Mai 2016, 20:14 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON