URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2015, 15:41

Investiţie de 3,5 milioane euro! ABA Crişuri şi CAO "îngroapă" Pârâul Paris (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pârâul Paris va fi întubat, iar porţiunea lăsată liberă va fi regularizată. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Compania de Apă Oradea reamenajează cursul de apă pe porţiunea dintre barajul Săldăbagiu şi străzile Louis Pasteur, respectiv Gheorghe Doja.

Investiţia, în valoare totală de 3,5 milioane euro, vizează lucrări de regularizare şi întubare a cursului de apă demarate de ABA Crişuri şi introducere a canalizării menajere efectuate de Compania de Apă Oradea.

"Investiţia este necesară pentru că Pârâul Paris prezenta probleme de poluare prin deversarea de deşeuri menajare în cursul de apă şi prin faptul că la precipitaţii puternice acesta se deversa", a declarat Pasztor Sandor, directorul tehnic al ABA Crişuri, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în teren.

La eveniment au mai luat parte primarul Ilie Bolojan, directorul CAO, Ovidiu Gavra şi reprezentanţi ai firmelor de construcţii care lucrează la reamenajarea cursului de apă.

Potrivit primarului, lucrările sunt cu atât mai necesare cu cât o parte din locuitorii de pe dealurile Oradiei aveau canalizarea menajeră racordată direct la cursul de apă, iar mizeria era deversată în Crişul Repede prin gura de scurgere de lângă Podul Dacia.

"O bună parte din case sunt sub nivelul străzii şi nu erau racordate la canalizare pentru că le-ar fi trebuit staţii de pompare. Din trei case verificate, două deversau mizeria direct în Pârâul Paris devenind o sursă de poluare pentru oraş", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Acesta este şi motivul pentru care atât pe porţiunea regularizată cu blocuri de piatră, cât şi pe cea întubată, CAO va face lucrări de introducere a canalizării menajere. "După întubarea cursului de apă vom monta deasupra conductele de canalizare menajeră", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Lucrările au început în afara oraşului, în zona barajului Săldăbagiu, unde pârâul este regularizat într-o albie de piatră, urmând ca din vecinătatea fostei staţiuni pomicole să fie întubat. "Este o lucrare dificil de executat pentru că în zona străzilor Louis Pasteur şi Gheorghe Doja întubarea trece prin grădinile oamenilor printr-o zonă fără accesuri. În plus, sunt probleme de declivitate pentru că un mal este mai sus decât celălalt, iar pe o bună parte din porţiune, locuitorii zonei şi-au amenajat pe domeniul public, piscine, podeţe, tubulaturi şi ziduri de sprijin", a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Pe Pârâul Paris, ABA Crişuri desfăşoară prin firma Repcon lucrări în valoare de 12,4 milioane lei care vizează întubarea cursului de apă pe o porţiune de 1,7 kilometri şi regularizarea albiei pe o lungime de un kilometru.

În completarea acestor investiţii, CAO extinde cu aproape 1,7 kilometri reţeaua de canalizare şi execută 47 de racorduri prin firma Cristicom Construct, iar firma Triada amenajează în strada Şanţului încă un kilometru de reţea de canalizare menajeră. Toate şantierele vor trebui închise înainte de sfârşitul anului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Traducere,de la Pasztor Sany(nu stie bine romaneste) la oradeanul de bun simt
"Vom rămâne cu secţiuni deschise unde e posibil şi unde nu aveam probleme”, a spus directorul ABA Crişuri, Pasztor.Unde aveti probleme (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta,blocuri de locuinte zona spitalului - cu deversare directa in parau)acolo INTUBATI,sa nu se vada mizeria lucrarii,"afacerii" de praduit bani publici,sa nu se vada PUTOAREA pe care o ascundeti si o tolerati in continuare.Ei ,uite ca am tradus eu,din romana ta,Sany draga,in romana noastra,a oradenilor de bun simt.
Postat 29 Iulie 2015, 11:44 de platona
Ilegalitatile continua...
Ilegalitatile continua .ABA Crisuri,titularul proiectului Amenajare valea Pasteur solicita la data de 23.07.2015 modificare de proiect(!!!???) si avizul APM Oradea.Pentru a intra in legalitate ,trebuie respectata procedura de Evaluare a Impactului asupra Mediului,cu termenii de avizare si consultare a opiniei publice ,la orice modificare a proiectului. Potrivit primarului Bolojan,Spitalul Clinic Judetean de urgenta Oradea poate deversa in continuare,fara rusine , apa menajera incarcata cu agenti patogeni de la bolnavii tratati direct in parau Paris,fara nici o problema; casele si gospodariile oradenilor il irita pe edil,nu spitalul. Unde mai pui ca este obligatorie, conform normelor de protectie a mediului si a Directivelor europene, o statie de preepurare a apei menajere uzate deversate de spital."Toate şantierele vor trebui închise înainte de sfârşitul anului"...sper ca nu numai ele!
Postat 28 Iulie 2015, 02:13 de platona
Uite-l pe Sany,ce mandru si bine furajat e,din fonduri europene accesate fraudulos !
Uite-l pe Sany Pasztor,ce mandru si bine furajat e,din fonduri europene accesate fraudulos !Trei(parauri) dint-o lovitura.Vitejilor .Intubati cat mai repede,sa nu mai puta,vorba lui Pasztor intr-o emisiune TV de la Digi 24 Vocile Bihorului din 22.10.2014 care a facut inconjorul Europei.Directiva primita de la inteleptul si iluminatul Boloja,mare primar pe Oradea."Ce ,ati vazut vreodata sa inunde acest parau ?"."Dar trebuie intubat,trebuie" Atunci nu v-a mai fi POLUARE,pentru ca nu se mai vede.Deci,bratari la maini si protectia capului la urcarea in dubita.Toata gasca,uniti si la bine si la rau.
Postat 28 Iulie 2015, 00:05 de platona
O gasca infractionala din Oradea sustinuta de cativa directorasi de la Ministerul Fondurilor Europene si ANAR
Tot inainte.......pana la dezastrul final. Ieri am taiat copacii,acum intubam paraurile, maine mai reducem portia de aer.. si tot asa pana la" victoria" finala. Ciocoii vechi si noi sau NEOBARBARII de azi care ne conduc destinele. Octavian Paler spunea într-un interviu în România Literară: "Barbaria nu mai vine cu bâta, îmbrăcată în piei de animale şi scoţând chiote sălbatice, să atace civilizaţia.(...) Neobarbaria e produsul civilizaţiei, nu contrariul ei, şi atacă din interiorul cetăţii. Neobarbarul e, de regulă, îmbrăcat la cel mai bun croitor, merge cu limuzina, nu călare, are telefon mobil,..." conduce o primarie(Oradea), conduce o institutie(ABA Crisuri) si toti la un loc formeaza o GASCA pusa pe praduirea banului public.Pana la victoria finala, deci cu bratele la maini si protejarea capului la intrarea in dubita.Risc major reprezinta pentru noi oradenii, nu paraiasele intubate cu ravna unui alienat mintal ,pentru care veti da oricum socoteala , ci modul vostru de ne ignora interesele , de a distruge tot ce inseamna NATURA si FRUMOS in acest oras.Nu spune hop....pana nu ai trecut parleazul,primare Bolojan !
Postat 27 Iulie 2015, 23:47 de platona
Simplu
"la precipitatii puternice acesta se deversa" si dupa potop intr-o ora se retragea, cum era si logic.Dupa intubare plusul de apa o sa curga in jos pe strada L. Pasteur si inunda intersectia de la Crisul.
Postat 27 Iulie 2015, 22:22 de EmzePerix
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON