URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2011, 14:29

Întruniţi la Oradea, senatorii UDMR au anunţat ce condiţii pun aliaţilor din PDL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Declaraţia grupului senatorilor UDMR a fost prezentată, vineri dimineaţă, la Oradea, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat toţi membrii acestuia, cu excepţia vicepremierului Marko Bela (despre care senatorul de Bihor Cseke Attila a precizat că a lipsit din cauza unor activităţi la Guvern), a lui Verestoy Attila (protagonist, joi seară, al unui accident rutier în timp ce se îndrepta spre Oradea) şi a lui Frunda Gyorgy (aflat la o întrunire a Consiliului Europei).

Justa reprezentare a maghiarimii

Potrivit prezentării făcute de senatorul Cseke, UDMR va accepta din partea partenerilor de guvernare doar un sistem electoral care să asigure şi pe viitor reprezentarea proporţională a comunităţii maghiare din România în Parlamentul de la Bucureşti.

"Menţinerea reprezentării comunităţii maghiare din România la toate nivelurile administraţiei publice este imperios necesară. Aceasta este condiţia indispensabilă pentru a asigura validarea intereselor noastre specifice, atât în cadrul comunităţilor cu populaţie preponderent maghiară, cât şi a celor în care maghiarimea trăieşte în minoritate. Nu putem susţine decât acel sistem electoral care asigură o reprezentare proporţională cu ponderea maghiarimii din România", se arată în declaraţia dată publicităţii de grupul senatorial al UDMR.

"Vom putea accepta doar o lege care să asigure această reprezentare proporţională. UDMR susţine menţinerea sistemului bicameral şi scăderea numărului de mandate în Camera Deputaţilor de la 334 la 300, iar în Senat de la 137 la 88, aceştia din urmă aleşi pe colegii uninominale, câte doi în fiecare judeţ şi câte unul în fiecare sector din Bucureşti, pe principiul ca acel candidat să câştige care ia cele mai multe voturi. La Deputaţi, avem în vedere un sistem în care două treimi să fie aleşi pe colegii uninominale şi o treime pe liste naţionale în sistem compensatoriu", a explicat Cseke Attila.

Bani pe măsura obligaţiilor

Declaraţia senatorilor UDMR arată, de asemenea, că "în privinţa elaborării bugetului de stat pe anul 2012, pe lângă susţinerea marilor proiecte de infrastructură, este important ca bugetul alocat unor domenii precum sănătatea, cultura şi educaţia să fie pe măsura necesităţilor" şi că "în spiritul autonomiei locale este necesar ca bugetele alocate autorităţilor administraţiei locale şi judeţene să nu fie diminuat, şi să se menţină şi în 2012 cel puţin la nivelul alocărilor din anul 2011", deoarece "doar astfel se poate asigura funcţionarea continuă şi echilibrată a autorităţilor locale".

Poziţia senatorilor UDMR a fost precizată în condiţiile în care PDL pregăteşte un proiect al Legii Bugetului de stat pe 2012 care să prevadă scăderea cu 30% a sumelor cu care bugetul de stat contribuie la echilibrarea bugetelor locale, deşi veniturile la acest buget de stat sunt mai mari decât în anii precedenţi, iar responsabilităţile autorităţilor locale au crescut odată cu preluarea spitalelor şi unităţilor şcolare.

"Acestea sunt principii importante şi pentru care putem da mandat conducerii UDMR în discuţiile cu partenerii de guvernare", a spus senatorul Cseke Attila. El a adăugat, de asemenea, că Uniunea va cere partenerilor "ca anul viitor, probabil în primăvară, Coaliţia să analizeze posibilitatea revenirii la nivelul din iunie 2010 al salariilor angajaţilor din sistemul public şi posibilitatea indexării pensiilor".

Slăbirea prefecturilor, întărirea consiliilor judeţene

Cel de-al treilea punct din declaraţia senatorilor UDMR se referă la necesitatea continuării descentralizării unor servicii guvernamentale, pe principiul că autorităţile locale cunosc mai bine decât cele centrale, de la Bucureşti, nevoile comunităţilor.

"Descentralizarea serviciilor şi a deciziilor rămâne scopul nostru declarat, conform principiilor enunţate în programul UDMR. Procesul descentralizării radicale din sănătate şi educaţie trebuie continuat şi în alte domenii. Considerăm că este imperios necesară eliminarea cât mai rapidă a sistemului centralizat şi în alte domenii", se arată în declaraţia grupului de senatori ai UDMR.

"Noi am identificat între 25 şi 30 de servicii care funcţionează în subordinea ministerelor şi sunt coordonate în judeţe la nivel de prefecţi. Credem că cel puţin jumătate din acestea pot fi puse în subordinea consiliilor judeţene", a spus Cseke.

La solicitarea jurnaliştilor, acesta a dat ca exemple concrete ale unor servicii guvernamentale care pot fi descentralizate oficiile judeţene de studii pendologice şi agrochimice, agenţiile judeţene de prestaţii sociale, direcţiile judeţene de tineret şi sport, cluburile sportive ale Ministerului Educaţiei, inspectoratele şcolare, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţiile pentru protecţia mediului şi, parţial, direcţiile de sănătate publică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
disolutie
Conlucrarea ii o clepsdra in care picura o partida...
Postat 20 Noiembrie 2011, 23:14 de turbanu
unguri falimentari
Pt toti hunii care frustreaza pe aicea, ii invit sa plece pe saiturile scrise in limba aia a lor. Daca tot au mai ramas citiva le reamintesc ca cei mai corupti dintre cei aflati la guvernare sunt udemeristii. Ginditi-va cit am cheltuit numai cu avionu' si salvarile pt senatoru' veresejeanu otilo, ala cu gateringu. O solutie ca bugetul Romaniei sa se echilibreze, adica sa fim pe plus, ar fi expulzarea etern nemultumitilor cu filet pe dreapta.......
Postat 20 Noiembrie 2011, 08:22 de statu roman
Idei specifice departe
Prefectul nu ii de pe Marte, cunoaste fiecare parte...
Postat 19 Noiembrie 2011, 18:50 de turbanu
format din UDREA si PDL
noi nu am avut stat roma cu PDL la conducere , am fost jefuiti continuat taxe, taxe si nimik ... mai si radeau ca prosti CERCETAT DNA !! ce ne incalzeste pe noi hotiile PDL ului::))) daca NASTASE a putut noi nu putem!!! asa gandeste un PDL ist nu stie cum sa fure, rusine!
Postat 18 Noiembrie 2011, 17:47 de care stat roman
Curat murdar.
Sistemul electoral propus si sustinut de UDMR da posibilitatea PDL+UNPR+UDMR+minoritatile sa ramana la putere chiar daca USL obtine 60% din voturile electoratului, hotie care va fi, cu siguranta, legiferata. In asemenea conditii, statul roman se va dezintegra, incet, dar sigur. Sa va fie de bine, romani!
Postat 18 Noiembrie 2011, 17:29 de safe
destepti rau UDMR :))
Slăbirea prefecturilor, întărirea consiliilor judeţene si cercetarea PREFECTULUI cine verifica fondurile nerabursabile acordate antreprenoriatului in baza de CNP fisctive ca decontarile la sanatate si preotime?
Postat 18 Noiembrie 2011, 15:17 de barvooooo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON