URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2013, 16:04

Întreprinzătorii bihoreni i-au dat ministrului Lucia Varga idei de îmbunătăţire a proiectului noului Cod Silvic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scăderea tăierilor ilegale de copaci în paralel cu creşterea gradului de prelucrare a lemnului tăiat în condiţii legale, pentru a nu mai exporta buşteni sau cel mult cherestea, ci produse finite, mai ales mobilă, dar şi încurajarea împăduririlor, astfel încât pe termen lung România să aibă destulă materie primă lemnoasă. Acestea sunt principalele obiective ale proiectului noului Cod Silvic discutate de ministrul de resort, Luca Varga, cu reprezentanţii mediului de afaceri din Bihor, în cadrul unei dezbateri organizate vineri de către Federaţia Patronilor la Centrul de Afaceri din incinta Cetăţii Oradea.

"Avem în România tradiţie pentru prelucrarea superioară a masei lemnoase, astfel încât aceasta să conţină cât mai multă plusvaloare", a spus încă de la început ministrul Apelor, Pisciculturii şi Pădurilor. Lucia Varga a afirmat că proiectul elaborat de echipa sa, deja aprobat de Comisia de specialitate a Senatului, şi care urmează să fie pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, urmăreşte să restrângă cât mai mult accesul la lemne în pădure, chiar până la zero, deoarece în baza lui copacii vor putea fi achiziţionaţi doar la rampe anume amenajate la drum, şi numai fasonat.

Varga a promis reprezentanţilor unor fabrici de mobilă şi producători de materiale de construcţii prezenţi la dezbatere că prin noul regulament de vânzare a masei lemnoase vor fi încurajaţi doar prelucrătorii care asigură valorificarea superioară a acesteia, astfel încât mizează pe o reducere a pieţei negre a lemnului.

Ministrul a primit şi numeroase sugestii din partea întreprinzătorilor bihoreni, promiţând că le va transforma în articole de lege pentru a le include în noul Cod Silvic. Printre acestea se numără instituirea colaborării dintre Ministerul pe care îl conduce şi Ministerul Educaţiei pentru a pregăti personal calificat pentru fabricile de mobilă (în condiţiile în care în ultimii ani şcolile profesionale au fost lăsate de izbelişte), bonificarea firmelor care folosesc lemn prelucrat în industria construcţiilor de locuinţe (inclusiv pentru structurile de rezistenţă şi case din lemn, ecologice), încurajarea persoanelor fizice şi firmelor care vor şi pot să facă împăduriri (inclusiv prin elaborarea de proiecte care să fie finanţate cu fonduri europene, nerambursabile), obligarea firmelor prelucrătoare de a asigura reîmpădurirea unor suprafeţe defrişate în scopul exploatării, protejarea rezervaţiilor naturale pentru stimularea turismului ecologic şi turismului rural.

În ceea ce priveşte orizontul de timp în care proiectul noului Cod Silvic ar urma să fie adoptat de Parlament în vederea promulgării de către preşedinte şi intrării lui în vigoare, ministrul s-a ferit să facă o estimare, afirmând doar că îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. "Mai devreme sau mai târziu vor fi aplicate prevederile din acest Cod, pentru că pur şi simplu nu mai este cale de întors. Toate ţările din Uniunea Europeană îşi protejează pădurile şi industria prelucrătoare şi nicăieri, decât la noi, nu se fac defrişări ilegale. Atunci, dacă vrem să trăim ca în UE, trebuie să adoptăm şi noi aceste reguli. Rolul meu e ca acest timp să fie cât mai scurt, iar până la adoptarea noului Cod să întărim structurile de control, pentru a-l putea aplica apoi cât mai bine", a spus Lucia Varga.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
dictionar
In padure cresc ARBORI,copacii sint arbori izolati.E greu cind nu vedem padurea, de arbori sau nu putem iesii din concepte ,sabloane ,tipare.
Postat 18 Noiembrie 2013, 09:46 de goron
SPAGA LA ITRSV
d-na ministru a-ti vazut ce casa si-a tras seful hotilor de la ITRSV ,coras in STANCESTI ,de unde asta nu va intrebati,din spaga d-na ministru ,acest individ este numit si sustinut de POPA CORNEL si de D-VOASTRA,
Postat 15 Noiembrie 2013, 22:00 de UN PADURAR
marea pacaleala
doar vorbe goale ,numai vrajeala !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! doar pt imagine si multe promisiuni !!!!!!!!!!!!!!1 hotii de lemne in verde isi vad in continuare de treaba . adica padurari fura in continuare , d na penalista vorbeste prostii ,gargara ieftina de doi bani . pacat de membrii simpli pnl care au crezut si au votat pnl
Postat 15 Noiembrie 2013, 21:29 de vrajeala a la ssssss
Romani, citiţi cu atenţie ! Asta vor:
"A sosit timpul ca maghiarii din Transilvania să precizeze: nu-şi doresc să corespundă şi să se supună puterii române, ci, ţinând cont de propriile lor interese, vor autonomie" !!! – a afirmat Biro Zsolt, preşedintele Partidului Popular Maghiar (PCM), în cadrul festivităţii memoriale din 6 octombrie, de la Vlăhiţa.
Postat 15 Noiembrie 2013, 20:15 de Aircraft
Primarul UDMR din Covasna SANCȚIONAT de prefect pentru REFUZUL de a purta eșarfa tricoloră
Prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu, l-a sancționat contravențional pe primarul orașului Covasna, Thiesz Janos (UDMR), pentru încălcarea prevederilor legale cuprinse în H.G. nr. 1157/2001. Thiesz a refuzat să respecte prevederile legale și să poarte eșarfa tricoloră cu ocazia aniversării a 55 de ani de existență a Liceului Korosi Csoma Sandor din orașul Covasna, eveniment ce a avut loc în data de 11 octombrie 2013. Primarul UDMR a fost sancționat cu avertisment. Thiesz nu este la prima abatere de acest fel. În luna iunie a.c. Thiesz fusese somat de prefect să respecte prevederile H.G. nr. 1157/2001.
Postat 15 Noiembrie 2013, 20:04 de Atenție Români !
Primar udmr amendat cu 9.000 de lei de prefect pentru că a rearborat drapelul ungariei
Primar udmr amendat cu 9.000 de lei de prefect pentru că a rearborat drapelul ungariei [15.11.2013, 06:45] Amendă de 9.000 lei şi o nouă acţiune în instanţă pentru arborarea drapelului roşu-alb-verde Prefectul spune că este un răspuns la sfidarea legilor României Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, l-a amendat din nou, ieri, cu suma de 9.000 lei pe primarul udmr-ist Biro Laszlo şi l-a acţionat în judecată pentru că a refuzat să îndepărteze de pe faţada primăriei drapelul ungariei, chiar dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens.
Postat 15 Noiembrie 2013, 20:02 de ungurii iredentisti@
Pentru POPA CORNEL ....
Pentru CORNEL POPA de la PADURARI CITIRE ! D-le POPA CORNEL cum ramane cu voturile de anul trecut ,noi am dat lemne la oamenii din zona DOBRESTI-ROSIA ,asa cum a-ti dat ordine ,pentru a va vota ,oamenii v-au votat ,in noiembrie 2012 ,seful de la I.T.R.S.V.,CORAS a mai adunat ceva bani de la padurarii din DOBRESTI in numele d-voastra ,pentru campania electorala a U.S.L.,de unde credeti ca erau acesti bani ,nu din padure si acum ne dati ani de puscarie in schimb ,astai recunostinta ,s-a mai veniti dupa voturi la noi ,voi PENELISTI ca va mai voteaza dracu ,cu ministra voastra cu tot.Personal nu am votat niciodata cu P.D.L.,dar la urmatoarele alegeri o sa fac si campanie pentru PDL ,am ajuns sa-l regret pe BOC si guvernul lui ,astia macar au lasat oamenii sa traiasca cum au putut fiecare. postat de: PADURAR DOBRESTI
Postat 15 Noiembrie 2013, 19:55 de PADURAR din DOBRESTI
Scarba mare
Haib nu ma-nebunesi?????Astas nu se stie spala, despre ce vorbi,?????????????MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
Postat 15 Noiembrie 2013, 19:05 de IP
in primul rand, cine e prins ca a furat sa nu mai aiba ce cauta in padure!!
In primul rand toti cei cercetati pentru furt de lemnr trebuie sa nu mai aiba acces in padure! Nu ca ieri, Turlea, Gulescu, Petrugan, practic toti cei despre care ati scris zeci de articole legate de furturi de sute si sute de masini de lemne sa fie acceptati si lasati sa castige licitatiile la preturi cel putin de doua pri mai mari decat pretul final de vanzare al masei lemnoase! Dar doamnei ministru se pare ca nu ii pasa... Gura e mare pe hoti, dar cand vine randul sa ii opreasca, prefera sa se intoarca la Alesd. Ca doar Bihorul e mic si toti suntem neamuri intre noi... Doamna ministru, hotarati-va! Ori opriti furturile incepand de maine, ori lasati-ne in pace! Ca de vorbe de vitejie suntem satuli si incepem sa credem ca e doar un fum de paie...
Postat 15 Noiembrie 2013, 18:37 de dobresti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON