URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2014, 15:55

Întrebat de ce Guvernul nu sprijină termoficarea Oradiei, şeful PSD Bihor susţine că Bolojan "va da cu subsemnatul" pentru CET

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan continuă să fie inamicul numărul 1 al PSD Bihor, iar termoficarea principala armă de atac a liderului organizaţiei judeţene, Ioan Mang.

Întrebat luni, într-o conferinţă de presă organizată cu miniştrii IMM-urilor şi Fondurilor Europene, dacă poate explica - aşa cum a promis cu o zi înainte vicepremierul Liviu Dragnea - de ce Guvernul nu a alocat niciun leu pentru sprijinirea sistemului de termoficare din Oradea, în timp ce pentru oraşele cu primari PSD a alocat sume de 1-2 milioane euro, Mang a recunoscut că "încă nu", îndreptând apoi discuţia spre adversarii politici.

Şeful PSD a adăugat că are o altă dezvăluire, a cărei ţintă este primarul Ilie Bolojan, vinovat că CET-ul "funcţionează în afara legii". "Dar pot să vă spun altceva: v-aş ruga să-l întrebaţi pe primarul Bolojan dacă astăzi CET-ul funcţionează în legalitate sau nu".

Plângere penală după alegeri, dar anunţată acum

Invitat să dea detalii, să explice, Mang a continuat: "În 2011 (n.r. - Bolojan) a dat în scris, sub semnătură, că din 31 decembrie 2013 CET-ul nu va mai folosi cărbune, o să vă arăt documentul. Autorizaţia de mediu s-a bazat pe declaraţia Primăriei, pe hotărârea Primăriei, că după 31 decembrie 2013 nu mai foloseşte cazanul pe cărbune. Practic, astăzi, dânsul este în afara legii. Mai are şi o amendă de 33 milioane euro, şi chestiunea cu subvenţia ar trebui s-o analizeze mai bine", a spus Mang, lăsând să se înţeleagă că Guvernul nu a alocat bani pentru încălzirea orădenilor din cauză că CET-ul funcţionează mai departe cu cărbune. "Ce să subvenţionăm când CET-ul este în ilegalitate? CET-ul astăzi se află în ilegalitate", a repetat şeful PSD.

Întrebat dacă va depune o plângere penală, pentru ca primarul Ilie Bolojan să fie cercetat pentru eventuala săvârşire a unui fals, şeful PSD Bihor a dat de înţeles că se vor "ocupa alte instituţii", dar după alegeri, pentru ca opinia publică să nu considere că se face presiune asupra acestor instituţii, pe care nu le-a numit, însă.
"Nu voiam să fac public asta încă, dar sunt alte instituţii care se vor ocupa de treaba asta, după alegeri, ca să nu se spună că am făcut presiuni asupra lor. Dar astăzi, conform hotărârii dumnealui şi hârtiilor semnate de dumnealui, asta a fost decizia".

Căldura oraşului, meritul PSD

Întrebat dacă, în ciuda unei eventuale culpe, chiar penale, a primarului Ilie Bolojan, care a dispus ca CET-ul să consume în continuare cărbune, el şi colegii săi PSD-işti din Consiliul Local vor face diligenţe la Guvern în sprijinul sistemului de termoficare a oraşului, Mang a dat de înţeles că funcţionarea termocentralei în continuare este meritul reprezentanţilor PSD. "Am votat tot în Consiliul Local ce a vrut primarul Bolojan", a spus el.

De asemenea, Mang a afirmat că este convins că primarul Oradiei nu este adeptul "României lucrului bine făcut", deoarece toate proiectele europene din oraş sunt întârziate, dând exemplul drumului expres şi acvaparcului, şi a adăugat că pentru toate aceste întârzieri va fi nevoie ca bugetul local să suporte penalităţi.

Aflat în dreapta sa, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a confirmat că "diferenţa de bani se suportă de comunităţile locale, deci practic comunităţile locale vor suferi dacă aceste proiecte nu vor fi finalizate", însă a admis că asemenea întârzieri există "şi în alte zone din întreaga ţară".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oradenii sint satui de cearta
Este greu pentru cineva sa inteleaga tot acest balci. Cert e ca de cind s-a dat cu politica, pe romaneste spus, de cind Bolojian s-a dat cu Iohannis, orasul se poate infrati cu Kandahar / Afghanistan: spart, distrus, mizerie, si TRAFICUL INFERNAL. Bolojian, lasa-l pe Iohannis, ca te injura soferii, de cred ca sughita toate neamurile tale. DE CE SE MINTE CA PONTA VA CRESTE IMPOZITELE DE ANUL VIITOR, CIND ASTAZI AM AFLAT CA NOI ORADENII VOM AVEA IMPOZITE MARITE DE LA ANUL? Pentru ce maresti impozitele Bolojiene? Cumva sa acoperi cheltuielile cu campania pentru Iohannis?
Postat 11 Noiembrie 2014, 18:50 de SLAYER
@ COPY_PASTE mangeala
Nu ma logam daca acest hot, rusine a invatamantului romanesc nu comenta . PSD-ul in frunte cu liderii bihoreni( si pastoriti acum de petru fillip) lupta impoptriva oradenilor, inpotriva cetatii in care locuiesc. Tin sa atrag atentia acestui hot ca nu suntem prosti si ca vedem actiunile ostile impotriva orasului. Nici o sansa sa ajungeti aici la guvernare pana cand liderii vostri sunt hoti cu patalama !!!!
Postat 11 Noiembrie 2014, 00:42 de scortosul
PSD = regres!
De parca nu Guvernul Ponta ar dormi deja de 2 ani in Parlament fara sa faca o lege al achizitiilor publice in care sa nu poata tergiversa proiecte importante orice firma de doi bani care s-a trezit sa participe la o licitatie iar apoi sa o conteste la nesfarsit.Banuiesc ca domnul Mang ar fi fost foarte fericit ca toti cei racordati la termoficare sa dardaie pana se construieste noua centrala.Despre Dragnea ce sa mai zici? Oradea are printre cele mai mari sisteme de incalzire centralizata din tara cred ca doar Bucuresti si Timisoara ne depasesc la numar de racordati si greu imi vine a crede ca Dragnea chiar nu stia ca nu a dat bani nici aici si nici la Timisoara.Astia chiar ne cred prosti? Asta e oferta PSD pentru Oradea,bete in roate!
Postat 10 Noiembrie 2014, 18:41 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON