URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2015, 06:47

Interceptări în dosarul Kiss: Cum încerca Rozalia Biro să îi vâre lui Bolojan Keviep-ul pe gât

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Detalii interesante ies la iveală, odată cu trimiterea în judecată a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, pentru mai multe fapte de corupţie.

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, şi ex-viceprimăriţa Oradiei Rozalia Biro, ambii parlamentari UDMR în prezent, apar în interceptări. O convorbire telefonică dintre cei doi, în care discutau despre susţinerea intereselor societăţii Keviep Kft Debrecen - Sucursala Oradea, reprezentată de Miklossy Ferenc, a fost interceptată pe 24 noiembrie 2009, când Rozalia Biro ocupa funcţia de viceprimar al municipiului Oradea.

Interceptările apar în rechizitoriul întocmit de DNA, potrivit Agerpres, şi arată că fosta viceprimăriţă voia să-i "bage sub nas" primarului Ilie Bolojan un document pe care acesta refuzase iniţial să-l semneze.

- Borbely: Servus, Rozi! Am uitat să-ţi spun. M-a sunat acest Miklossy Feri, că voi trebuie să daţi un răspuns la Ministerul Finanţelor, în legătură cu ceva plăţi. Ştii, acele... 

- Biro: Da. Ştiu. Sigur că da. Am vorbit cu el înainte de a veni. Mai exact, ieri după-masă am vorbit. Şi am rămas înţeleşi că vineri vine, o scriem... 

- Borbely: Bine. 

- Biro: Şi aşa vom face că, prima dată, o punem sub nasul lui Bolojan (Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea — n.r.), care nu vrea s-o semneze. Dacă nu vrea atunci, când nu va fi acolo, în prima zi, eu am s-o semnez. Păi, asta este.

Atât Borbely cât şi Biro au calitatea de martori în acest dosar. Anchetatorii au reţinut, însă, că Biro se număra printre persoanele din anturajul lui Kiss care au promovat interesele societăţii care administra groapa de gunoi din Oradea.

"Pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că societatea comercială Keviep Kft Debrecen a fost susţinută şi de alţi membri ai grupului condus de inculpatul Kiss (...), printre care se află martorul Biro Rozalia Ibolya, viceprimar al municipiului Oradea în perioada 2002 - 2012, parteneră de afaceri cu inculpatul Kiss (...) şi subordonată a acestuia pe linie politică", se menţionează în rechizitoriu.

De altfel, procurorii anticorupţie au reţinut şi că Alexandru Kiss a încercat, de-a lungul timpului, să-şi rezolve diverse afaceri cu ajutorul Rozaliei Biro.

"Din probele administrate în cauză rezultă că martorul Biro Rozalia Ibolya a acţionat în permanenţă în înţelegere cu inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc şi că, prin intermediul ei, acesta din urmă a încercat să-şi rezolve interesele de afaceri", se mai arată în document.

După cum se ştie, vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, totodată preşedinte al UDMR Bihor, a fost trimis în judecată sub control judiciar, alături de magnatul Beneamin Rus, dar şi de alţi oameni de afaceri, între care şi patronii Keviep, pentru fapte de corupţie săvârşite în ultimii doi ani.

Liderul UDMR Bihor şi acoliţii săi sunt auzaţi că ar fi realizat venituri necuvenite de peste 4,3 milioane euro după ce ar fi intervenit ca firmele Keviep, Selina şi Martex Trans să beneficieze de contracte publice cu administraţia locală. Prin afacerile lor, bugetele publice ar fi fost păgubite cu peste 6 milioane de euro.

Citiţi pe aceeaşi temă articolele:

DNA a pus sechestru averea lui Alexandru Kiss, inclusiv pe vila cu cinematograf şi sală de biliard

Kiss, agent maghiar! DNA a cerut arestarea şefului UDMR Bihor fiindcă ar fi protejat de serviciile secrete din Ungaria

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
!!!!!!!!!!
@Tinas: Nu le consider jigniri, le raspund, nu e nici o problema!
Postat 20 Iunie 2015, 00:20 de TDS
jegooooooossssss
Indiferent ce opinie ai TDS...CUM LE PERMITI...unor...sa te jgeasca in halul asta,,,acu foaia nu mai are moderator..sau moderatorul e om la toate....Nu trebuie sa fim de acord toti...,,,nu trebuie sa ne impunem punctul de vedere...e urat...am sa evit sa va mai fac trafic paaaaaaaaaaaaaaaaaa
Postat 19 Iunie 2015, 21:17 de Tinas
RE: jegooooooossssss
După cum aţi văzut, nici TDS nu le consideră jigniri. Nu era cazul de moderare. Pur şi simplu oamenii polemizau pe limba lor :) P.S. Pa-pa!
Postat 20 Iunie 2015, 01:18 de Moderator
HAM_IS KUTYA
Sa ma compar cu BOLOJAN? Fereasca-ma bunul Dumnezeu! De ce sa ma compar? Bleaaaahhh! Nem szeretem! Immadom a kutyak szoval inkab kutya lenneyk!
Postat 19 Iunie 2015, 19:15 de TDS
@TDS - LATRAUL pesedisto-udemerist
O internare la psihiatrie poate te-ar mai ajuta, desi, personal vazand ce si cat aberezi, nu cred ca ti-ar folosi. Bai losere, tu nu o sa te poti compara niciodata cu Bolojan, asa cum e el, cu bune si cu mai putin bune, ca fiecare de altfel. Nu exista om perfect, insa tu stai si latri ca prostul toata ziua pe net in vreme ce el impreuna cu ceilalti din echipa lui fac treaba pt acest oras.
Postat 19 Iunie 2015, 19:00 de Control_Room
M.M.L.
@Control_Room: Bolojan nu a putut fi indoit? NEVER SAY NEVER! Microsoft, My Love!
Postat 19 Iunie 2015, 18:39 de TDS
HAM, HAM! MAGYARUL IS HAM, HAM
@Control_Room: Primul meu comentariu era unul general! Am fost provocat de andy, i-am raspuns!
Postat 19 Iunie 2015, 18:29 de TDS
TREBUIE LUAT SI MANG LA PURICAT !
Se stie ca Mang, a insistat ca Kiss sa fie pus in functia de vicepresedinte la CJ.
Postat 19 Iunie 2015, 18:22 de Control_Room
@TDS - LATRAUL pesedisto-udemerist
Mah,latrau nesimtit, aici e vorba de coruptia din udmr, si de faptul ca Bolojan nu a putut fi "indoit", spre disperarea ta.
Postat 19 Iunie 2015, 18:14 de Control_Room
ERATA(MEA), nu a lui MINEA
....Si in cazul unei sponsorizari pentru Referendum(adica inDIcat clar si fara echivoc scopul sponsorizarii...
Postat 19 Iunie 2015, 17:18 de TDS
CITITORI OBISNUITI
@andy: In primul rand remarc ca si tu esti unul dintre cititorii obisnuiti care mi-au citit cu atentie TOATE comentariile! 2. A zis cineva ca REFERENDUM-ul nu a fost legal? Al doilea tur a fost sigur IMORAL(nu organizezi un al doilea tur la o luna dupa ce primul a dat un anumit rezultat). 3. Imbogatirea fara juste temei(fara justa cauza)este o notiune juridica; ea nu trebuie preluata ad litteram(ti-o poate explica pe indelete Jeni Borbei! 4. Nici o firma nu poate actiona(prin oamenii ei)chiar dupa bunul plac! Daca suntem in situatia unui S.A. atunci AGA(sau organele societare, de regula Consiliul de administratie)pot decide anumite sponsorizari(sa zicem). dar si in acest caz trebuie sa existe CONTRACT DE SPONSORIZARE, CLAR, CU SUME si alte elemente specifice. Si in cazul unei sponsorizari pentru Referendum(adica incat clar si fara echivoc scopul sponsorizarii)Primaria trebuia sa contra presteze(pentru ca am fi in prezenta unui contract sinalgmatic/roag-o din nou pe jeni sa-ti explice)ceva! In cazul unui SRL, asociatii sau asociatul unic pot decide dar de asemenea si in acest caz este nevoie de un contract de sponsorizare! Esenta comentariului meu a fost urmatoarea: NECESITATEA TRANSPARENTEI SI RESPECTAREA LEGII! In cazul OTL avem o certitudine: PRESTATIA OTL(aisaj sub diferite forme). Eu intrebam: EXISTA CONTRACT? Pe ce SUMA? A fost negociat de catre cine? S-a achitat suma? E ceva similar cu cazul SOVA PONTA! Doar ca acolo am avut contract, am avut facturi, am avut plati prin virament bancar, am avut prestatie de consultanta juridica. DNA-ul zice ca nu! Ei, as vrea ca DNA-ul sa se bage si aici si sa intrebe ce si cum! PS 1 Cred ca ti-ai dat seama ca explicatiile cu deductibilitatea pentru mine au fost inutile. Poate pentru ceilalti cititori obisnuiti sa fi fost necunoscute si deci interesante! PS 2 Sa fim in fata unor DONATII facute de vreo firma? Mai greu dar si aici(simplific)ar trebui sa exista un act de donatie PRECIS. Desigur eu am vorbit mai mult despre PRIMARIE! A fost la modul GENERIC, pana la urma subiectul de drept nu poate fi decat Consiliul Local!
Postat 19 Iunie 2015, 17:14 de TDS
@TDS
Daca o firma privata considera ca e benefica unirea Oradiei cu Sanmartinul si e de acord sa suporte o parte din cheltuieli nu o poate opri nimeni. Le trec pe cheltuieli nedeductibile ca sa nu afecteze profitul companiei, iar daca la finalul anului compania e pe profit nu mai intreba nimeni nimic. Si tu daca vrei te duci la OTL, platesti taxa si afisezi "Rusine Bolojan - Rusine Impact". E dreptul tau. "Imogatire fara just temei" - nu prea e pt ca momentan nu s-a dovedit nimic ca organizatorii s-ar imbogati in cazul unirii. Firma respectiva considera ca ajuta Oradea, nu Primaria sau CL. Inca o data nu vreau sa apar pe nimeni ci doar vreau sa punctez ca incepem, sau mai bine zis continuam sa exageram. Daca s-a votat in CLO organizarea celor 2 referendum-uri inseamna ca e legal. Sunt alesii locali si pt asta au fost alesi. Daca nu ne convine anul viitor avem alegeri noi. Daca s-a depasit bugetul se face o analiza, se propun masuri (imputare, sanctionare etc), se voteaza in CLO si asta e. Ar fi prima data cand se depaseste un buget?
Postat 19 Iunie 2015, 15:37 de andy
iBOLya-JAN
Stenogramele nu se referă la filiala Keviep care administrează groapa de gunoi. După cum bine se ştie, datoriile de care era vorba în text se referă la cei 1,8 milioane de euro (deveniţi între timp 3,8 milioane), solicitaţi de Keviep în contractul ISPA, pentru lucrări care nu au fost niciodată executate! Singurul argument în baza căruia Keviep a câştigat procesul la C.A.I. de la Paris a fost HCL promovată de Ibolia prin care se „recunoştea” existenţa respectivelor lucrări. Încă din prima zi de mandat a domnului Bolojan, acesta ştia despre moştenire mulţumindu-se doar ca în baza unui memoriu primit prin Gavra Ovidiu, şi care se referea la staţia de epurare – adică la o firmă germană (PWT), să îi schimbe pe Ciursaş şi Tomulescu. Menţinând-o pe fiica lui Ciursaş care în calitate de jurist „şef” asigura şi asigură legătura noii conduceri cu aceeaşi interlopi. Nici nu avea cum să facă altfel pentru că la acea dată ne explica scurt şi convingător strategia şi binefacerile alianţei cu UDMR „pentru a putea pune în practică şi duce la bun sfârşit” planul pentru dezvoltarea oraşului. Interimarul Morar pus de Bolojan la CAO s-a speriat când a trebuit să semneze prima factură de 50.000 de euro deoarece era cea mai mare factură pe care ar fi semnat-o vreodată. Aşa că, în locul lui l-a numit pe Gavra, vechi securist şi coleg cu primarul în consiliul de administraţie la SIMBAC, ambii „puşi” de Ignat Georgică prin socrul lui, răposatul Costan de la FPS, în schimbul semnării unui act adiţional de prelungire a contractului cu KEVIEP ca să-i scutească de 670.000 de euro – penalităţi de întârziere. La pachet cu semnătura era şi angajamentul că fondurile europene ale CAO vor trece, pe linie UDMR, în subordinea destinsei doamne Kuntz – parteneră de afaceri la Rono Aqua cu excelenţa sa Balogh Csaba. Teoretic aranjamentul era perfect dar un bou şi vacă au semnat actul adiţional de prelungire la două luni după terminarea lucrărilor. Bolojan, informat fiind despre toate acestea nu a făcut nimic (vorba unui ante-comentator) şi tocmai acesta este motivul pentru care nu are cum să nu fie implicat în afacerea Keviep în dosarul ce va fi disjuns. El mai are o problemă cu lucrarea de canalizare de pe Densuşianu, asigurând astfel legătura (dacă mai era cazul) între Keviep, Selina, CAO, PMO. La ora asta Rus desenează ceea ce a făcut şi oricum trage liniile iese portretul lui Bolojan. Mariana Tiutin este una din verigile slabe ale se-releului pus la punct de inculpaţii şi martorii (deocamdată) şi în acelaşi timp semnatara actului adiţional. Fără nici un dubiu, consilieră fiind, are exerciţiul scrierii memoriilor conducătorilor, de aceea cred că s-a apucat deja de scris în ideea penticostală de a rosti adevărul, de această dată fără omisiuni. Poate şi cu speranţa de a nu o ţine foarte mult la declaraţii. Surprizele de abia acum vor începe să apară, cazul Keviep umilindu-i de departe (ca valoare şi amploare) pe cei de la Casa de Pensii. Nu este de neglijat nici relaţia lui Bolojan cu Boeru Gheorghe de la Romair (şi el în arest – la etapa tipăririi deja a memoriilor de dare de mită şi trafic de influenţă) de pe vremea când voia ca Aparegio (proiectul) să fie peste 100 de milioane de euro.”M-aţi înţeles domnule director (Gavra)!?” Stenogramele din acea perioadă ne vor arăta cum, printr-o monstruoasă şi bănoasă înţelegere au fost puse bazele absorbţiei de 38% a fondurilor în proiectul Aparegio. Cu şanse de a fi mai mici după ce OLAF va termina verificările.
Postat 19 Iunie 2015, 15:37 de eutanasiu
andy
@andy: mie nu mi se pare deloc maruntis! N-o fi suma exagerat de mare dar e vorba de respectarea unor principii! Si de faptul ca este vorba despre o autoritate publica, respectiv o societate subordonata CLO! Deci intre aceste doua parti e mai greu sa se incheie un contract de azi pe maine! Si poti factura o suma dar care este temeiul ei? Da, poate plati un privat dar am fi in situatia de imbogatire fara just temei(organizatorii Referendum-ului, nu ei ca persoane fizice ci Primaria)! Iar daca a tinut mortis sa o faca trebuie sa faca un act de donatie, ceva!
Postat 19 Iunie 2015, 13:33 de TDS
@TDS
Ai dreptate : daca nu e contract cu OTL-ul e o problema. Insa nu vad de ce e asa mare. In afara imputarii sumei respective ce se poate face? Nimic! Si stai linistit ca o sa apara si contractul, daca nu pe primarie pe o alta firma care a fost de acord sa suporte cheltuielile. Crezi ca e asa greu sa faci un contract? Si chiar daca nu se mai poate face contract se factureaza, se plateste si o sa scrie pe factura ca tine loc de contract. Astea sunt maruntisuri. Pana una alta din articol reiese ca Bolojan nu a vrut sa accepte afacerile dubioase ale UDMR-ului, deci e de felicitat nu de acuzat (repet, in cazul prezentat mai sus, in rest nu ma pronunt).
Postat 19 Iunie 2015, 12:22 de andy
OTL
@TC Intr-un fel ai dreptate! Faptul ca BOLOJAN nu organizeaza concursul pentru ocuparea postului de arhitect sef este ...LA VEDERE! Dar asta nu inseamna ca nu avem de-a face cu un abuz! Sa vedem insa Raportul cu cheltuielile legate de organizarea Referendum-ului. Intre altele astept sa vad ce suma a fost platita OTL-ului pentru postarea afiselor REFERENDUM-ului in mijloacele de transport in comun, popularizarea electronica a REFERENDUM-ului in statiile de tramvai si autobuz etc. Sunt curios cine a negociat contractul pentru ca daca nu exista asa ceva avem de-a face cu o mare problema! OTL-ul a prestat dar care este temeiul legal al prestatiei?
Postat 19 Iunie 2015, 09:50 de TDS
iar nu ati citit articolul...
Postacilor psd le sugerez sa mai citeasca si articolele, nu doar sa incaseze salariul de la nae mang plagiatorul...e vb. de trio-budapesta sispre dezamagirea vostra, Bolojan e singurul primar (Presedintele primarilor ) care nu va avea niciodata treaba cu dna - pt. ca tot ce a facut in orasul asta a facut la vedere si declarat in acte, nu ca ilustrii inaintasi psd, pdl si u(n)dmr.
Postat 19 Iunie 2015, 09:25 de TC
SA NU-I ATINGI CU O FLOARE
Pana nu apare ceva concret,nu te poti atinge cu un fir de par de nimeni! Chiar daca anumite chestiuni sunt de NOTORIETATE! Nu puteai zice nimic nici despre cei din Comisia de expertiza medicala, nu puteai zice(sau nu poti zice nimic)despre nimeni din PMO(chiar daca ar exista suspiciuni rezonabile), nu puteai zice nimic despre CHILIMAN(prietenul firmei IMPACT in Bucuresti cu matrapazlacuri de te doare mintea/Cartierul GREENFIELD), nu poti zice aproape nimic despre abuzul in serviciu al primarului BOLOJAN in legatura cu neorganizarea concursului pentru ocuparea postului de arhitect sef de catre...un arhitect, nu poti zice nimic...Iar Parchetele NU MAI FAC FATA si astfel in cauze mai mici multi raman nepedepsiti!
Postat 19 Iunie 2015, 09:07 de TDS
Titlul corect este ,,cum i-a varat...." !
Nea ilie, ai mari sanse sa organizezi un referendum, unul cu titlul : cum s-a unit celula 2 cu celula 3, sau, pt. ca ai ,,expertiza", cum s-a unit penitenciarul din Oradea cu cel din Timisoara! Sa vezi cand vor incepe toti sa te dea-n primire... ce mai freamat, ce mai vuiet!
Postat 19 Iunie 2015, 08:41 de pinonel
..rozi, kiss si borbely - trio la dna
E cazul ca DNA se faca ordine in udmr (la varf). Acolo totul e putred, hotie si coruptie cum nu s-a mai vazut...si asta pt. ca sunt un partid de oportunisti. Totdeauna au fost la ciolan si s-au dat cu cei tari. De aici s-au furat padurile, zeci de afaceri dubioase care au imbogatit clica de udmristi acoperiti de bubapesta. Sper sa ajunga sa dea cu subsemnatul aceste lichele boicotiste!!!
Postat 19 Iunie 2015, 07:53 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON