URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2017, 10:00

Inspectorii sanitari-veterinari, cu ochii pe producătorii şi comercianţii de alimente: 25 de firme închise şi 18 amenzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a controlat în ultima lună, în cadrul unei campanii la nivel naţional, toţi operatorii din industria laptelui care activează în judeţ, pentru a verifica modul de producere, manipulare, păstrare, transport şi procesare a laptelui şi produselor din lapte.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DSVSA Bihor în cursul zilei de miercuri, au fost controlaţi aproximativ 100 de operatori, din care 3 unități de procesare, 5 centre de colectare a laptelui ca materie primă și peste 90 de ferme producătoare de lapte ca materie primă, destinat procesării sau vânzării directe către consumatorul final.

„Se poate concluziona că activitatea de producere a laptelui ca materie primă în județul Bihor a înregistrat nu doar o creștere cantitativă, dar și o îmbunătățire calitativă”, arată comunicatul DSVSA, care precizează, totuşi, că „au fost constatate unele deficiențe, legate de modul în care sunt realizate activitățile conexe producției primare (muls igienic, păstrarea laptelui și a evidențelor primare, bunele practici la nivelul fermelor de lapte), motiv pentru care au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale și chiar s-a dispus emiterea unei ordonanțe de încetare a activității”.

Pe de altă parte, tot în cadrul unei campanii la nivel naţional, inspectorii DSVSA Bihor au făcut 54 de controale subsumate programului de monitorizare a unor substanțe biocide pentru care există suspiciunea utilizării în mod ilegal, pentru depistarea remanenței în ouă și în produsele din ouă destinate consumului uman a unor substanțe biocide (fipronil, amitraz, cypermethrin, diazinon și thiamethoxam) destinate pentru dezinfecția spațiilor de producție, respectiv pentru combaterea dăunătorilor.

Controalele au fost făcute la 42 ferme avicole, la 4 centre de ambalare a ouălor, la o unitate de procesare a ouălor lichide, la 2 depozite de produse medicale veterinare și la 5 unități de tip DDD, fiind recoltate 12 probe de ouă și de produse din ouă, expediate ulterior spre analiză la laboratorul național de referință din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București.

„În urma rezultatelor analizelor efectuate și transmise către DSVSA Bihor până la această dată nu au fost semnalate indicii care să ducă la suspiciunea prezenței acestor substanțe în alimentele verificate în cadrul programului de monitorizare”, arată comunicatul instituţiei.

Pe lângă controalele, inspectorii sanitar-veterinari au desfăşurat și activități uzuale de supraveghere a producerii, transportului și comercializării alimentelor, precum şi de monitorizare și supraveghere a sănătății și bunăstării animale, efectuând un număr de 195 controale la unități din sectorul industriei alimentare, 15 contraole în trafic și 63 de controale la obiective din sectorul creșterii animalelor.

În urma acestor controale, DSVSA Bihor a aplicat 18 amenzi contravenționale în valoare totală de 23.600 lei și a retras de la consum 50 de kilograme de produse alimentare în valoare de aproximativ 500 lei, dispunând totodată emiterea ordonanței de încetare a activității pentru un număr de 25 operatori economici din domeniul producerii, transportului şi comercializării alimentelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON