URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
24 Noiembrie 2017, 17:18

Inspectorii sanitar-veterinari avertizează că înaintea Crăciunului îşi vor înteţi controalele

Inspectorii sanitar-veterinari avertizează că înaintea Crăciunului îşi vor înteţi controalele sursa foto: www.agrointel.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înaintea sărbătorilor de iarnă şi a “campaniei” de pregătire a unor sortimente diverse de alimente tradiționale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunţat că a pregătit un plan de măsuri preventive, menite a proteja consumatorii de produse neconforme.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, acest plan include “ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade”, vizate fiind unităţi din municipiile și orașele județului, dar şi din alte localităţi, în mod special procesatorii (abatoare, unități de procesare carne şi lapte, brutării, patiserii, cofetării etc.), și de comercializare (de la carmangerii la depozite, magazine, restaurante, pensiuni şi hoteluri care intenționează să organizeze mese festive), dar și târgurile de animale și piețele agroalimentare.

De altfel, inspectorii DSVSA recomandă populaţiei să cumpere produse alimentare doar din unităţi autorizate, la care pot fi asiguraţi parametri de calitate şi, totodată, pot fi controlate din acest punct de vedere, cetăţenii putând sesiza actele de comerţ în spaţii şi locuri neautorizate atât direct la sediul instituţiei, cât şi la circumscripţiile teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 şi online, pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro.

Câteva sfaturi

DSVSA aminteşte că, pentru a fi considerate sigure, ouăle trebuie să provină din centre de ambalare autorizate, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe fiecare ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii.

Comercializarea directă a laptelui şi produselor obținute din lapte crud poate fi realizată doar în spaţii special amenajate din pieţele agroalimentare (hale de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi, hârtie cerată alimentară, etc.), în recipiente curăţate şi igienizate, în vitrine special destinate acestui scop. Comercializarea acestor produse trebuie să fie însoţită de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, valabilitate, compoziție etc.

Carnea (de porc, vită, oaie, pasăre, pește sau alte specii) nu poate fi comercializată decât prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.) şi trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate/identificare (ştampilă) fie direct (pentru carnea în carcasă), fie pe eticheta aplicată pe ambalaj. Mărcile de sănătate/identificare oficiale sunt în acest caz ovale (pentru toate speciile) sau hexagonale (pentru porc) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare/producție. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „ România” şi în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE, iar cele hexagonale mențiunea ”Controlat sanitar veterinar”. Orice altă inscripţie sau situații în care inscripția nu este vizibilă și sau lizibilă poate să ridice suspiciunea de fraudă, populaţia fiind rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.

Analizele, obligatorii

În contextul în care una din cele mai populare îndeletniciri în această perioadă este sacrificarea porcilor pentru consumul propriu, DSVSA aminteşte că examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, neconformarea proprietarilor de animale urmând să fie sancţionată cu amenzi de până la 2.000 lei. Examinarea se face fie de către personalul acreditat, fie de personalul propriu al DSVSA Bihor din circumscripţiile sanitare-veterinare, respectiv de medicii veterinari din fiecare comună.

Pentru perioadele 30 noiembrie – 24 decembrie și 27 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018 DSVSA a organizat în judeţ mai multe centre de examinare, în Oradea la sediul propriu (str. Ion Bogdan nr. 37), în Piaţa Cetate şi în Piaţa Decebal, în pieţele din Salonta, Beiuș, Ştei, Aleșd, Marghita și Valea lui Mihai), la sediile circumscripțiilor comunale şi prin medicii de liberă practică care au concesionat activitatea de supraveghere sanitar-veterinară a teritoriului.

Examinarea pentru depistarea Trichinella se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției sanitar-veterinare locale, pentru cea de mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea făcându-se doar la sediul DSVSA din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON