URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
24 Noiembrie 2017, 17:18

Inspectorii sanitar-veterinari avertizează că înaintea Crăciunului îşi vor înteţi controalele

Inspectorii sanitar-veterinari avertizează că înaintea Crăciunului îşi vor înteţi controalele sursa foto: www.agrointel.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înaintea sărbătorilor de iarnă şi a “campaniei” de pregătire a unor sortimente diverse de alimente tradiționale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunţat că a pregătit un plan de măsuri preventive, menite a proteja consumatorii de produse neconforme.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, acest plan include “ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade”, vizate fiind unităţi din municipiile și orașele județului, dar şi din alte localităţi, în mod special procesatorii (abatoare, unități de procesare carne şi lapte, brutării, patiserii, cofetării etc.), și de comercializare (de la carmangerii la depozite, magazine, restaurante, pensiuni şi hoteluri care intenționează să organizeze mese festive), dar și târgurile de animale și piețele agroalimentare.

De altfel, inspectorii DSVSA recomandă populaţiei să cumpere produse alimentare doar din unităţi autorizate, la care pot fi asiguraţi parametri de calitate şi, totodată, pot fi controlate din acest punct de vedere, cetăţenii putând sesiza actele de comerţ în spaţii şi locuri neautorizate atât direct la sediul instituţiei, cât şi la circumscripţiile teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 şi online, pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro.

Câteva sfaturi

DSVSA aminteşte că, pentru a fi considerate sigure, ouăle trebuie să provină din centre de ambalare autorizate, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe fiecare ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii.

Comercializarea directă a laptelui şi produselor obținute din lapte crud poate fi realizată doar în spaţii special amenajate din pieţele agroalimentare (hale de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi, hârtie cerată alimentară, etc.), în recipiente curăţate şi igienizate, în vitrine special destinate acestui scop. Comercializarea acestor produse trebuie să fie însoţită de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, valabilitate, compoziție etc.

Carnea (de porc, vită, oaie, pasăre, pește sau alte specii) nu poate fi comercializată decât prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.) şi trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate/identificare (ştampilă) fie direct (pentru carnea în carcasă), fie pe eticheta aplicată pe ambalaj. Mărcile de sănătate/identificare oficiale sunt în acest caz ovale (pentru toate speciile) sau hexagonale (pentru porc) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare/producție. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „ România” şi în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE, iar cele hexagonale mențiunea ”Controlat sanitar veterinar”. Orice altă inscripţie sau situații în care inscripția nu este vizibilă și sau lizibilă poate să ridice suspiciunea de fraudă, populaţia fiind rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.

Analizele, obligatorii

În contextul în care una din cele mai populare îndeletniciri în această perioadă este sacrificarea porcilor pentru consumul propriu, DSVSA aminteşte că examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, neconformarea proprietarilor de animale urmând să fie sancţionată cu amenzi de până la 2.000 lei. Examinarea se face fie de către personalul acreditat, fie de personalul propriu al DSVSA Bihor din circumscripţiile sanitare-veterinare, respectiv de medicii veterinari din fiecare comună.

Pentru perioadele 30 noiembrie – 24 decembrie și 27 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018 DSVSA a organizat în judeţ mai multe centre de examinare, în Oradea la sediul propriu (str. Ion Bogdan nr. 37), în Piaţa Cetate şi în Piaţa Decebal, în pieţele din Salonta, Beiuș, Ştei, Aleșd, Marghita și Valea lui Mihai), la sediile circumscripțiilor comunale şi prin medicii de liberă practică care au concesionat activitatea de supraveghere sanitar-veterinară a teritoriului.

Examinarea pentru depistarea Trichinella se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției sanitar-veterinare locale, pentru cea de mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea făcându-se doar la sediul DSVSA din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON