URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2016, 14:35

Insinuări halucinante ale candidaţilor ALDE: Turbina noii centrale pe gaz a fost adusă la suprapreţ „dintr-un parc rece al Armatei americane din Ungaria”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai recentă conferinţă de presă a ALDE Oradea, desfăşurată miercuri, a început molcom, dar s-a încheiat fulminant, cu afirmaţii din cele mai grave care, dacă ar fi adevărate, ar trebui să bage la puşcărie zeci de persoane, începând cu primarul Ilie Bolojan, continuând cu funcţionarii Primăriei care au scris şi coordonat implementarea proiectului de 77 milioane euro pentru construirea noii centrale pe gaz şi reabilitarea unor magistrale de termoficare, şi încheind cu conducerea Electrocentrale şi Termoficare Oradea.

Fără autorizaţie

După ce a spus că echipa ALDE pentru Consiliul Local va lansa în campania electorală campania "Opinia ta contează" şi că dacă va fi ales primar, va lua decizii numai după consultarea orădenilor, candidatul acestei formaţiuni la conducerea oraşului, Ştefan Herchi, a pus în discuţie informaţii despre care a afirmat că le deţine "dintr-o sursă demnă de încredere", precizând că nu face nicio acuzaţie, ci doar lansează public întrebări.

"Se pare că CET Oradea nu are autorizaţie de generare şi transport a energiei termice şi funcţionează pe autorizaţia Sînmartinului, şi se pare că cerbicia pentru care se doreşte fuziunea (n.r. – dintre Oradea şi Sînmartin) se bazează pe acest lucru. Eu am pus o întrebare legată de acest lucru pe Facebook şi nu mi-a răspuns nimeni. M-aş bucura să mi se infirme", a spus Herchi, adăugând că, pe fond, consideră că fuziunea dintre Oradea şi Sînmartin ar fi pozitivă şi chiar o susţine, pentru că "împreună ne putem dezvolta mai bine".

"Nu vreau să acuzăm pe cineva"

Tot Herchi a afirmat că aceeaşi sursă, care ar fi "un fost membru al Consiliului de Administraţie de la CET", i-ar fi dezvăluit că problema noii centrale pe gaz este cel puţin penală, dar "nu vreau să intrăm în detalii, pentru că nici nu avem toate detaliile".

Cu toate acestea, Herchi a spus că, potrivit informaţiilor oferite de sursa respectivă, în timp ce noua centrală pe gaz din Oradea a costat enorm - "120 milioane euro", a zis, din dreapta sa, colegul de partid Adrian Tunduc, candidat la Consiliul Local - "la Milano a costat doar 10 milioane euro", iar "turbina de avion a fost adusă dintr-un parc rece al Armatei americane din Ungaria".

Prudent, Herchi a întărit că "nu vreau să acuzăm pe cineva, dar de ce atâta secretomanie? Pentru că există firme de casă ale cuiva, probabil", după care a pomenit numele firmelor "Selina, Drumuri Orăşeneşti şi încă una", care câştigă toate licitaţiile organizate de municipalitate.

"Eu aş face o plângere penală"

Dată fiind gravitatea spuselor, BIHOREANUL a solicitat poziţia lui Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale şi director al Termoficare, pentru a răspunde acuzelor implicite aduse de Herchi.

"Eu, dacă aş fi altceva decât sunt, aş face o plângere penală pentru difuzarea de informaţii false", a spus Necula, după care a făcut precizări asupra ambelor probleme expuse de candidaţii ALDE.

Concret, Necula a afirmat că din anul 2013, de când i-a fost ridicată licenţa de transport şi distribuţie a energiei termice, Electrocentrale deţine licenţa de producţie, iar licenţa de transport şi distribuţie o are societatea Termoficare, înfiinţată - de altfel - tocmai în acest scop. "Electrocentrale produce energia termică în baza licenţei de producţie, iar Termoficare o transportă şi o distribuie în baza licenţelor de transport şi distribuţie", a spus Necula, adăugând că în urmă cu două săptămâni Termoficare, care se pregăteşte să preia noua centrală pe gaz, a depus la ANRE un dosar pentru a obţine şi licenţa de producţie.

Tot în legătură cu acest detaliu, Necula a precizat că "Sînmartinul nu are nicio licenţă de producţie, transport şi distribuţie de energie termică, nici pentru comună, nici pentru Oradea", ci doar o firmă din această localitate, SCT Felix, "are un cazan pe păcură şi o licenţă de producţie care îi permite ca, atunci când Oradea întrerupe furnizarea energiei termice, să-şi asigure propriul necesar", adică strict pentru hotelurile din Felix.

Nicio legătură cu US Air Force

În ce priveşte povestea turbinei noii centrale pe gaz, Stănel Necula a precizat că nu înţelege de ce reprezentanţii ALDE au vehiculat suma de 120 milioane euro, în condiţiile în care municipalitatea orădeană a realizat, cu doar 77 milioane euro, din fonduri europene, atât noua centrală, cât şi reabilitarea unor magistrale de transport a energiei termice.

"Turbina noii surse a costat, cu tot cu furniturile necesare, doar 18,9 milioane euro, iar întreaga centrală a costat 52 milioane euro, cu toate echipamentele necesare, cazane, staţie de tratare a apei, staţie de pompare, acumulatoare de căldură etc. Cu diferenţa până la 77 milioane euro s-a finanţat, cum se ştie, reabilitarea unor magistrale de transport", a spus Necula.

"Singurul lucru real spus de politicienii despre care vorbiţi este că turbina este produsă de General Electric şi că este una cu care funcţionează şi avioanele cu reacţie, precum şi faptul că o parte din echipamente au fost montate în Ungaria. Dar este prima dată când aud despre Armata americană în legătură cu noua centrală sau cu turbina ei", a încheiat Stănel Necula.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
MInciunica
In articolul Bihoreanul din 14 ianuarie 2015 Titlu -Fabricat in Germania...-...Ne este spus de dl. Malan si un reprezentant al constructorului ca turbina e produsa in GERMANIA?! Acum aflam ca e din SUA? Sau e din SUA a stat in rezervele armatei din Germania si montata si verificata in Ungaria?
Postat 29 Aprilie 2016, 08:15 de Adi_Oradeanul
plictis la minim
Politica a ajuns la noi ceva foarte jos,putin au studii de specialitate,doctrine,principii.N-as vrea sa zic ceva despre marele gagicar Adi Tunduc care a aruncat petarda cu 120 mil euro,dar cred ca alde ca voi e cel mai jenant partid. Azi in Romania si conferintele de presa au ajuns ceva de ras,e divertisment,ca pe vremuri,un zambet pe 16 milimetri....
Postat 28 Aprilie 2016, 14:19 de suporter_oradean
Perfect..
Vine DNA-ul!Se fac bagajele,se aude zgomot de catuse...!
Postat 28 Aprilie 2016, 13:40 de grigore
sursa
TDS tu erai sursa de incredere? :))))))) platita din fonduri europene o centrala second hand? nu cred asa ceva. aia cu 120 milioane euro a fost buna. sunt de incredere sursele lui herchi.
Postat 28 Aprilie 2016, 10:25 de User anonimizat
Bolojan imaculat
NU mai vorbiti la adresa lui Bolojan, ca iar apar PNL-istii, iar pt ei suntem PSD-isti toti care nu batem din palme cand apare tovarasul Ilie. Trebuie sa raspundem: Am inteles! Sa traiti!, sau mai rau: Crede si nu (ne)cerceta.
Postat 27 Aprilie 2016, 22:07 de detectiv
Cui prodest
Afaceri de astea s-au mai facut cind s-au cumparat niste fregate reconditionate de la englezi, la suprapret. Si toata lumea a fost multumita.Daca ar fi asa in cazul turbinei, noi chiar n-avem nici o vina: banii lor, marfa lor. Era bine totusi sa fi aflat peste vreo 50 ani...macar 10-15, dna-ul are ritmul lui
Postat 27 Aprilie 2016, 20:38 de excalibur
@tsd
Cum zici, ceva o fi... gandeste-te doar ca este acuza unui candidat la adresa altui candidat... O situatie pe care daca ai cojones si te stii tare pe pozitie o fructifici la maxim. Cand colo, ce sa vezi?! Nea ilie Pune iute batista pe tambal si isi trimite la inaintare sluga, pardon, bufonul! Ori cine-l baga-n seama pe un bufon?!
Postat 27 Aprilie 2016, 16:04 de pinonel
ha
Asta stia toata lumea..dar cine sa-i intrebe??
Postat 27 Aprilie 2016, 15:54 de Tinas
INSTALATII DE SUCCES
@pinonel : Ce-ar fi sa le ceara cineva barbatilor politici " proba congresului " ?
Postat 27 Aprilie 2016, 15:19 de TDS
???
Nu cred ca D-l s-a apucat sa vina cu acuzatii gratuite ! E prea experimentat in ale dreptului ! Sa vedem ce va urma...
Postat 27 Aprilie 2016, 15:16 de TDS
stanele, fii barbat!
Decat sa plangi ca o muiere si sa fugi sub poala parchetarilor, da-l pe dl. Herchi in judecata si cere-i daune ca ti-a ponegrit imaginea! In civil, sa nu pierzi vremea pe la procurori. Ia-i langa tine pe nea ilie si pe vicele malan (asta e avocat, faceti si economie de parale!) si dati-i inainte la cremenal! Repet, daca sunteti nevinovati. A, sa nu uit: dl. Herchi are posibilitatea sa produca proba veritatii celor afirmate. Nu stii tu ce inseamna, dar iti explica vicele!
Postat 27 Aprilie 2016, 15:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON